Wysłany: 2013-12-01, 20:31 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Proszę Was o radę. Szukam harmonijki dla osoby, która nigdy nie grała, a chce się nauczyć.
Naczytałam się sporo na ten temat i wybrałam dwa modele:
Seydel blues session:
http://allegro.pl/harmoni...3750214150.html
Wysłany: 2013-12-01, 21:03 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Obydwie harmonijki dobre.
Dodałbym jeszcze (o ile kasa nie ma znaczenia) Golden Melody f-my Hohner oraz (o ile kasa nie ma znaczenia) Session Steel F-my SEYDEL oraz Suzuki Manji.
Polecam też sklep Dawida Wydry - deczko taniej, a dostawca solidny i sprawdzony.
Opinie w dziale sklepy.
Wysłany: 2013-12-01, 22:02 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Arkons, a kto ją nauczy na takiej egzotycznej harmonijce grać? Nawet tabulatury będzie musiała przerabiać, a nuty nie są takie proste do nauki. Adam Gussow też jej nie pomoże
Wysłany: 2014-01-03, 03:46 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Witam wszystkich. Poszukuję harmonijki dla początkującego, który z tym instrumentem nie miał wcześniej nic wspólnego. Poczytałem trochę postów na tym forum i widzę, że lekko mówiąc nie polecacie Silver Starów i Blues Bandów. Zauważyłem natomiast, że w polecanych często pojawiał się Special 20, Blues Harp i Alabama Blues.
I tu pojawia się moje pytanie, która z tych harmonijek powinna być najlepsza dla kogoś takiego jak ja? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Wysłany: 2014-01-04, 20:24 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Stan0412,
Grałem na silver starze i na special 20, zdecydowanie lepsza ta druga. Jeśli chodzi o blues harpa i alabama blues to nie grałem na nich więc swojej opinii nie mogę wyrazić, ale myślę, że na sam początek Hohner Special 20 w tonacji C w zupełności wystarczy, polecam Ci ją. Później jeżeli nauczysz się podstaw będziesz mógł kupić jakieś inne harmonijki w innych tonacjach. Gram obecnie już 2 lata na Hohner golden melody i jest świetna. Chociaż mam jeszcze marine band to i tak częściej gram na golden melody
Wysłany: 2014-01-16, 21:40 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Nigdy nie miałem styczności z harmonijką, chce się nauczyć grać. Jestem zwykłym zjadaczem chleba i jakaś wewnętrzna siła nie wiedząc czemu rozkazuje mi w ostatnim czasie zakupić harmonijkę. W związku z tym mam jedno pytanie.
Pytanie: Czym różni się Hohner Special 20 od Hohner Golden Melody? Cenowo są dosyć podobne, jeżeli nie identyczne, a jak z brzmieniem? Pewnie wybiorę tonację C, bo się naczytałem że taką powinienem wybrać będąc totalnym laikiem.
Ogólnie porywam się na głęboką wodę bo nigdy nie byłem 'muzykiem' i z muzyką miałem tyle wspólnego, że jej słuchałem. Liczę na pomoc.
Wysłany: 2014-01-16, 22:00 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Główna różnica między Special 20 a Golden Melody to strojenie, gdzie w Specialu strój jest kompromisowy, a w Goldence równomiernie temperowany, czyli melodyczny. Różnią się kształtem korpusu, pokryw (kształt pokryw wpływa na brzmienie), regulacją i innymi detalami. Goldenka brzmi miękko, melodycznie, Special w stronę bluesowego, donośnego brzmienia.
Wysłany: 2014-01-17, 00:12 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Co masz na myśli mówiąc melodycznie? Podając 'w stronę bluesa' mogę co nie co sobie wyobrazić, ale 'melodycznie' hmm nie bardzo. 'Bogatsza barwa dźwięku'? Coś w ten deseń?
Na harpprojekt polecali Special 20 dla początkujących, ale nic nie wspominali o Golden Melody i zastanawia mnie dlaczego tego nie zrobili. Trudniej o nią zadbać? Łatwiej zniszczyć?
A może lepiej dopłacić i brać Hohner Special 20 HV Custom? Na bluesharp coś takiego zauważyłem.
Wysłany: 2014-01-17, 06:52 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Wpisz sobie w youtube oba modele, zobaczysz, a raczej usłyszysz różnicę. Golden Melody początkujący może łatwo zniszczyć, głównie przez granie siłowe. Zależy od stylu grającego.
HV Custom nie miałem, nie mogę nic na jej temat powiedzieć.
Wysłany: 2014-01-17, 11:12 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Hohner Special 20 HV Custom to harmonijca customizowana, czyli tuningowana i ma wentyle.
W związku z tym na wydechu zużywa się mniej powietrza w rejestrze od 1 do 6 kanału a na wdechu od 7 do 10. Poza tym możliwe jest dzięki temu lekkie obniżanie dźwięku na wydechu.
Wydaje mi się, że nie jest Ci to potrzebne na początku.
Zastanawianie się między golden melody a special20 też specjalnie sensu nie ma, bo to harmonijka na początek. Jeśli chcesz się zająć harmonijką to i tak kupisz ich później 10 różnych a i tak różnie może się okazać z tym która Ci najbardziej leży.
W obydwu harmonijkach stroiki są identyczne, tylko tak jak WładcaDrewna mówi, są
drobne różnice w strojeniu, których być może nawet byś nie zauważył na początku,
więc się nie zastanawiaj i bierz szczelniejszą - Golden Melody
Wszystkie kształty itp mają moze 3% wpływu na brzmienie. 97% to kwestia grającego.
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki.
Wysłany: 2014-05-10, 00:58 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Witam po długiej nieobecności !
Mam pytanie dotyczące stroju harmonijki. Gram w zespole southern rockowym gdzie stroimy się do drop C. Jakiego stroju harmonijka będzie najbardziej pasowała ?
Wysłany: 2015-01-09, 00:10 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Sądzę, że film Barka Łęczyckiego potwierdzi w części, (bo nie o wszystkich tu wymienionych modelach na naszym forum mistrz opowiedział) wybór harmonijki na początek. Polecam wysłuchanie porad
Wysłany: 2015-01-20, 02:52 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Witam.
Przymierzam się do kupna jakiejś harmonijki. Nie wiem jaką wziąć, zastanawiam się nad HOHNER'em (co widać z postów zła firma) Marine Brand Classic, lub coś z rodziny Suzuki np. Folkmaster (nie znalazłem o nim opini) lub Harpmaster. Wszystkie są w tonacji C
Od razu zaznaczam że mam małe ręce a wymiarów itp. Itd. zbytnio nie podają. Oraz że to moje pierwsze zetknięcie z Harmonijkami więc jestem nawet nie nauczony dmuchać w odpowiednie taby.
Najważniejsze w tym wszystkim to cena i komfort grania (max. 125 zł)
Edit 1: Znalazłem opinie o Folkmasterze i stroiki się szybko psują oraz trzeba troche mocniej dmuchnąć powietrzem.
Wysłany: 2015-01-20, 08:12 Odp: Jaka harmonijka na początek?
gtsaplayer napisał/a:
Witam.
Przymierzam się do kupna jakiejś harmonijki. Nie wiem jaką wziąć, zastanawiam się nad HOHNER'em (co widać z postów zła firma) Marine Brand Classic, lub coś z rodziny Suzuki np. Folkmaster (nie znalazłem o nim opini) lub Harpmaster. Wszystkie są w tonacji C
Od razu zaznaczam że mam małe ręce a wymiarów itp. Itd. zbytnio nie podają. Oraz że to moje pierwsze zetknięcie z Harmonijkami więc jestem nawet nie nauczony dmuchać w odpowiednie taby.
Najważniejsze w tym wszystkim to cena i komfort grania (max. 125 zł)
Edit 1: Znalazłem opinie o Folkmasterze i stroiki się szybko psują oraz trzeba troche mocniej dmuchnąć powietrzem.
Zapomnij o FolkMaster bo pomimo napisu "Suzuki" harmonijka ta pochodzi z Chin i to chyba wszystko o niej mówi :-) Jak na początek wypróbuj Harpmastera lub coś do niego podobnego (o kilka złotych droższego) ale w samej grze dużo przyjemniejszego:
http://www.harmonijka.com...ta-frost-c.html
Wysłany: 2015-08-04, 16:12 Odp: Jaka harmonijka na początek?
WItam, ja natomiast dopiero chce zacząć i pytam jaką harmonijkę dla amatora, nie mającego kompetnego pojęcia o grze?
_________________ Gdyby nie pozycjonowanie to firmy nie byłyby znane i popularne. Jakość pozycjonowania www http://www.pozycjonerstron.pl jest ważna, a takową zapewnią jedynie specjaliści. Warto zatem dbać o solidne pozycjonowanie stron, bo to absolutna podstawa.
Wiek: 41 Posty: 161 Otrzymał 16 punkt(ów) Skąd: Szczecinek/Piła
Wysłany: 2015-08-24, 13:05 Odp: Jaka harmonijka na początek?
na początek tonacja zdecydowanie C, a nie A. Na wszystkich warsztatach wymagają harmonijki w tonacji C. Natomiast jak trafisz na jakiegoś bluesowego dżema i coś będziesz już potrafił - wtedy przyda się harmonijka w tonacji A, bo gitarzyści grają bluesa przeważnie w takiej tonacji, że harmonijka w tonacji A świetnie do tego pasuje
Wysłany: 2015-11-03, 21:39 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Cześć, chciałbym zakupić pierwszą harmonijkę. Budżet to 150zł (jeśli warto zawsze można coś dołożyć). Czytałem o tym już trochę, wytypowałem kilka modeli, które mi się spodobały, ale nie wiem który z nich wybrać.
-Suzuki ProMaster
-Suzuki Bluesmaster/Harpmaster
-Hohner Golden Melody
Oczywiście będę kupować w tonacji C.
Wysłany: 2016-07-28, 14:37 czy dla poczatkujacego Suzuki ProMaster MR-350 C czy wentylowany MR 350 V?
Dzien dobry wszystkim
jestem na etapie zakupu swojej pierszej harmonijki .We wrzsniu zaczynam nauke(zapisałem sie na kurs 4 lekcje idywidualne w Fabryce na Siennej Warszawie-pewnie ktos z forumowiczow bedzie moim nauczycielem)
Po zapoznaou sie z poradami-zamowilem sobie Hohnera Special 20 C (dzisiaj go odbiore)ale kusi mnie tez Suzuki (mam odchyłke w kiererunku japonskiego wzornictwa:-)
Pytanie:
Suzuki ProMaster MR-350 C czy wentylowany MR 350 V??
Czy wentylowana początkującemu ulatwi czy utrudni nauke ??
?
Czy moze na tym etapie -obie te to za wysokie progi??
Wysłany: 2018-03-09, 20:33 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Zainspirowany twórczością Krzysztofa Kieślowskiego oraz najczęstszymi pytaniami, które pojawiają się na harmonijkowych forach internetowych nagrałem "Krótki film o tym, gdzie i jaką harmonijkę kupić na początek."
Odnośniki do sklepów internetowych znajdziecie w opisie filmu!
Nagranie YouTube'owe nie wyczerpuje oczywiście w pełni tematu, dlatego jeśli macie tylko jakieś pytania - piszcie śmiało na: pietrzak.harmonica@gmail.com
Pozdrawiam wszystkich, którzy zaczynają przygodę z harmonijką ustną!
Wysłany: 2018-08-30, 21:42 Odp: Jaka harmonijka na początek?
Witajcie!
Jakoś tak na starość mi odbiło, żeby nauczyć się porządnie grać na jakimś instrumencie
Wybór padł na harmonijkę.
Po początkowej edukacji w tym temacie i prześledzeniu wątków dotyczących instrumentu na start, mój wybór padł na Suzuki HarpMaster MR-200 w tonacji C - LINK do allegro (zgodnie z Waszymi poradami - to chyba najtańsza z lepszych harmonijek i - z tego co pisaliście - dość uniwersalna na start).
Podczas przeszukiwania internetu, natknąłem się na problem strojenia harmonijek - LINK DO YT. Czy faktycznie nawet nowe harmonijki mają z tym aż tak duży problem? Nie mam wyćwiczonego ucha, więc wątpię, żebym to wyłapał, ale nie chcę też od razu gmerać w nowym sprzęcie - na bank coś popsuję
Także prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów p wypowiedź w tym temacie, jak również utwierdzenie mnie w przekonaniu, co do słuszności zamierzonego zakupu