|
[Ranking] Top 10: Do Bendingu, do Overów |
| Autor |
Wiadomość |
Arcydruid
|
Wysłany: 2009-11-25, 09:07 [Ranking] Top 10: Do Bendingu, do Overów
|
|
|
pytanie wstępne:
dobrze mi się wydaje, że do tych obydwu technik stroiki powinny byc inaczej podregulowane?
I post zasadniczy:
TOP 10 Bending
Zróbmy ranking harpów wg. (bez tuningu, fabrycznie , nie zważając na ceny ) podatności na bending
Z mojej "kolekcji" i praktyki:
Bending:
1. Big Six (siłą rzeczy nie wiem jak na kan. 7-10 ale na dole - miodzio!)
2. Gold Mel C
3. Sp 20 G
Overy:
(dla mnie poza zasięgiem na razie, więc zarysowuję kategorię dla ewentualnych chętnych )
na marginesie: pytanie do tych z wachlarzem tonacji :
Które tonacje są bardziej podatne na bending niższe, czy wyższe? |
|
|
|
 |
Boodzik
|
Wysłany: 2009-11-25, 15:53
|
|
|
| Wyższe. |
|
|
|
 |
#Maciekdraheim

Wiek: 21 Posty: 2479 Otrzymał 152 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2009-11-25, 21:57
|
|
|
| Na wyższych łatwiej uzyskać bending jako taki, ale na niższych z kolei łatwiej ten efekt kontrolować i trafiać w odpowiednie dźwięki. Po prostu podciąg na wysokich kanałach wymaga naprawdę kosmetycznych zmian ustawienia gardła i języka, przez co trudniej czysto trafić w dany dźwięk. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
 |
Arcydruid
|
Wysłany: 2009-11-26, 09:26
|
|
|
| Maciekdraheim napisał/a | | Na wyższych łatwiej | i to jak widzę... jednogłośnie
A jak z Waszych doświadczeń Ranking Top 10 Bending?
Jeśli pojawiłaby się reprezentatywna grupa Waszych TOPów (wystarczą 3 - 5 harpy na każdej liście, nikt nie musi mieć 10 typów w kieszeni ) spróbuję podsumować/podliczyć wszystko w jednej liście na końcu wątku...
... jeśli znajdzie się tu choć kilka takich waszych list Top Bend
To na czym najlepiej Wam się podciąga (pomijając drążek )?
Zapraszam! |
| |
|
|
|
 |
Adamd87
|
Wysłany: 2009-11-26, 23:51
|
|
|
Ja uzywalem 3 harpow tylko (i z mojej str tylko bending bo nieudolny over na 6 raczej nie starczy:D)
Z typow to oczywiscie special 20, no i jeszcze seydelek blues sesion W sumie w latwosci wykonania nie ma jakiejs sporej roznicy (choc na seydelu latwiej) Ale dla mnie specjal jakis za chudy jest, i gorzej sie operuje |
|
|
|
 |
Arcydruid
|
Wysłany: 2009-12-02, 17:49
|
|
|
... ciężko wyciągnąć miarodajną średnią z listy Adama i mojej wyłącznie |
|
|
|
 |
binek

|
Wysłany: 2009-12-03, 22:26
|
|
|
Moim zdaniem Seydel 1847 numer jeden do bendingu
Co do overów... ze swojego małego doświadczenia wnioskuje że do overów harmonijka jednak musi być dostosowana - swojego czasu udawąło mi się ten efekt uzyskać na harmonijkach niecustomizowanych ale była to bardzo spaczona forma nienadajśca się do użycia jej w praktyce.
Oczywiście moge sie mylić bo szybko zaniechalem szlifowanie tej techniki. |
|
|
|
 |
|
|