Autor |
|
|
Landerw
|
Wysłany: 2009-08-14, 23:11 [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
Zaś ździwiłem się, że o tym gościu jeszcze nie było tematu. Tak jak pewnie większość kojarzę go z testów harmonijek Suzuki. W tych filmikach-recenzjach zawsze zapoda kilka zagrywek i przyznać muszę, że od samego początku wpadł mi w ucho jego styl gry. Zaś wreszcie znalazłem troszkę czasu i wstukałem go w googlach, poszperałem po stronie i znalazłem tam kilka linków do utworów, które gorąco wam polecam (jeśli ktoś by miał obiekcje - utowry [linki] są wzięte ze strony oficjalnej Brendana, więc nikt tu praw autorskich łamać nie będzie). Gość gra głównie kawałki o folkowym, dynamicznym brzmieniu - naprawdę inspirujące
A oto kilka przykładów. Sam narazie przesłuchałem niewiele, ale zresztą jak ktoś sam bedzie chciał to sobie więcej znajdzie
http://www.youtube.com/wa...B91CFD&index=10
http://www.youtube.com/wa...0B91CFD&index=3 |
_________________ Podpis - dozwolona ilość znaków: 100 |
|
|
|
|
|
Drui
|
Wysłany: 2010-07-10, 14:23 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
Zaś ja dodam ze swej strony, że Brandan naprawdę wart jest posłuchania, szczególnie aranżacje folkowe (nie tylko cektyckie, również bałkańskie). Zaś płyta z coverami standartów, nazwijmy to "zachodnich" już dużo nudniejsza.
Ale New Irish Harmonica - rewela! Polecam (zaś )! |
|
|
|
|
#Felix
|
Wysłany: 2010-08-30, 22:53 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
Z tym, że folk i gra wyłącznie na Chromatyku.
Mnie osobiście też podoba się. Jego gra jest czysta i precyzyjna jak skalpel.
A co sądzicie o tym: http://www.youtube.com/wa...2C4E&playnext=1 |
_________________ Keep breathing music ...
|
|
|
|
|
Drui
|
Wysłany: 2010-08-31, 08:32 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
Szczerze mówiąc mi ten projekt nie za bardzo...
Dla mnie Brendan idealnie odnajduje się w klimatach folkowych: zarówno tych iro-szkockich jak i południowych. W Bluesie i Evergreenach jest.. po prostu świetnym harpiarzem ale nie ma "tego czegoś" |
|
|
|
|
kamilteau
Wiek: 33 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2010-09-04, 19:17 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
A mi się projekt podoba. Oczywiście nie da się ukryć, że i w nim bez trudu można znaleźć tę folkową "nutę" w jego grze... ale właśnie w ten sposób brzmi to jakoś oryginalniej |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
|
|
|
|
|
radiomaniak
|
Wysłany: 2011-01-20, 18:00 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
Witam,
Brendan jest Brytyjczykiem i jako taki wzrastał w kraju kolonizującym a nie kolonizowanym.
Kto twierdzi że to jest bez znaczenia niech posłucha tej mądrości która kiedyś mnie dobiła: "Czarni wymyślili Jazz, a polacy Disco Polo". Bolesne ale coś w tym jest.
Brendan gra folkowo ale mnie to akutar sie podoba i imponuje. Byłoby nudno gdyby na harmonijce dało sie zagrać wyłącznie Bluesa.
|
|
|
|
|
Mikael
|
Wysłany: 2011-01-20, 20:09 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
radiomaniak napisał/a: | Czarni wymyślili Jazz |
czarni to nie tylko jazz wymyślili
O co do Brendana to szanuję go, ale nie z bardzo podoba mi się jak gra. |
|
|
|
|
radiomaniak
|
Wysłany: 2011-01-21, 00:08 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
Wiadomo, ze piszac o wymyslaniu Jazzu, to skrot myslowy, bo styl muzyczny powstaje w procesie ewolucji a nie wymyslania, niemniej jak widze wiadomo dokladnie o co chodzi.
Co do szanowania bez podobania to dosyc naturalna relacja miedzy mistrzem i uczniem.
Uczen jesli nie szanuje to niczego nie przyjmuje (nie wylaczajac wiedzy)
Uczen ktory uznaje dokonania nauczyciela za prawde absolutna nie dokona niczego, bo nie bedzie wykraczal poza ta wiedze ktora przekazal mu mistrz.
Ci, ktorzy zajda najdalej sluchaja mistrza z politowaniem (kolejny skrot myslowy) |
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): #Medium |
|
Drui
|
Wysłany: 2011-01-21, 09:01 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
Radiomaniak, jesteś od niedawna, ale widzę że odświeżysz forum intelektualnie - cieszę się. I witam na pokładzie
/świetna sentencja o relacji mistrz - uczeń, trafna w 100%, nawet jeśli nie Twoja / |
|
|
|
|
radiomaniak
|
Wysłany: 2011-01-21, 10:23 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
Drui, nie mów że cokolwiek odświeże intelektualnie, bo to sugerowałoby że jest nieświeżo i niemądrze. Tymczasem Harmoszka jest pełna ciekawych tematów i jeszcze bardziej interesujących Osobowości, których warto słuchać nawet jeśli się z nimi nie zgadzamy (patrz poprzedni post )
Przypuszczenie że to nie moja sentencja, jest zarówno trafione jak i chybione.
Trafione, bo nie mogę być pewnym, że ktoś czegoś podobnego nie powiedział przede mną. Zwykło sie mawiać "Wszystko już było", i jest w tym dużo prawdy.
Chybione, bo wynikało z "przelania na ekran" osobistego potoku myśli, o czym może świadczyć mało klarowna forma wypowiedzi.
Dziękuję za powitanie i życzę miłego dnia,
NW. |
|
|
|
|
Zamieszkaly
|
Wysłany: 2011-03-20, 08:55 Odp: [Harmonijkarz] Brendan Power
|
|
|
Co do wymyślenia jazzu przez czarnych, to bym polemizował. Jazz powstał tak jakby na skutek styku kultury czarnych i białych. Ci pierwsi wnieśli swoje bezbłędne poczucie rytmu. Białym natomiast zawdzięczamy skomplikowaną harmonię. Dodam, że jazz powstawał dwutorowo. Z jednej strony mamy z reguły nie wykształconych, głównie czarnych muzyków, nie potrafiących czytać nut. Z drugiej strony są Kreole francuskiego pochodzenia, którzy to byli kształceni muzycznie od najmłodszych lat. Zainteresowanych odsyłam do historii jazu Andrzeja Schmidt'a.
Sorry za off top, a teraz na temat:
Nikt nie wspomniał, że Brendan Power jest również świetnym Raperem. A o to dowód:
http://www.youtube.com/watch?v=21Yr0jCMM4M
Pozdrawiam Mieszko |
_________________ https://www.facebook.com/brodatedzwieki
https://www.youtube.com/c/brodatedzwieki |
|
|
|
|