Autor |
|
 |
jamakaszi 
|
Wysłany: 2012-09-16, 22:34 Harmonijka w metalowej kapeli
|
|
|
Witam, harmonijkarze kochani!
Niedawno dostałem propozycję aby wykorzystać swoje umiejętności w kapeli metalowej. Jest to kapela zajmująca się takimi nurtami jak: thrash, slash, głównie w B. Zastanawiałem się nad rodzajem harmonijki, na której mógłbym grać tj. diatonicznej, chromatycznej, tremolo. Zastanawianie skończyło się na tym, że nie wiem nic, jedyne co wiem to to ze musze mieć dobry piec i jakiś mikrofon modelu starego. Chciałbym dowiedzieć się, który harp brzmiałby dobrze do B, i na którym miałbym największe pole do popisu. Jeśli ktoś próbował takich abstrakcji, to proszę o podzielenie się doświadczeniami, jestem nogą w muzycznej teorii, więc może ktoś obeznany miałby coś do powiedzenia na ten temat? Proszę was o pomoc.
Pozdrawiam! |
|
 |
|
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2012-09-16, 22:42 Odp: Harmonijka w metalowej kapeli
|
|
|
Jako że zapewne nie będziecie grać tak bluesowego metalu jaki grał Black Sabbath bez muzycznej teorii lipa z tego będzie. Bo po prostu nie będziesz wiedział co zagrać. Ewentualnie harp będzie służył jak tamburyno - niewiele instrumentalnego wkładu, efekt dźwiękowy. Myślę, że warto się nauczyć troszkę, przetrawić to i przemyśleć czy wchodzić już do kapeli. Żeby nie było zgrzytu. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
Jaszczur 

Wiek: 34 Posty: 152 Otrzymał 22 punkt(ów) Skąd: Lublin/Parczew
|
Wysłany: 2012-09-16, 22:54 Odp: Harmonijka w metalowej kapeli
|
|
|
Znajdź jakiś utwór muzyczny zbliżony do tego co zamierzacie grać w zespole i próbuj jakoś wplatać do tego harmonijkę. Jeśli uda ci się połączyć to w coś sensownego to gratuluję, ale ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie tego w tym rodzaju muzyki jaki deklarujesz. |
|
 |
|
 |
jamakaszi 
|
Wysłany: 2012-09-16, 23:15 Odp: Harmonijka w metalowej kapeli
|
|
|
ok. A jaki harp by najlepiej do tego pasował, do B? |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2012-09-17, 01:07 Odp: Harmonijka w metalowej kapeli
|
|
|
Zależy czy koledzy grają w pentatonice mollowej B, czy po czym generalnie, mogą posługiwać się czymkolwiek w B (różnych skal i harmonii jest od groma), to nie koniecznie znajdziesz to na jednej harmonijce. Sprawa jest bardziej złożona. Prościej by było jakby harmonijka była dzwonkiem albo gwizdkiem który gra jednym dźwiękiem. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
yankus [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-17, 10:40 Odp: Harmonijka w metalowej kapeli
|
|
|
Harmonijka niezbyt pasuję do thrashu IMO, bardziej do folku lub heavy, najlepiej diatoniczna kupić.
Jak coś nagracie z harmonijką to fajnie by było jakbyś gdzieś wrzucił i dał linka na forum
Pozdrawiam, Yankus |
|
 |
|
|