Jako że bardzo cenie Tootsa Thielmansa, postanowiłem założyć o nim temat na forum. Prosze innych forumowiczów o pisanie o nim informacji.
Jako założycielowi tematu, wypada mi też cos napisać:
Jest wielkim mistrzem harmonijki chromatycznej.
Jego pełne nazwisko brzmi: Baron Jean-Baptiste Frédéric Isidor "Toots" Thielemans. Urodził się 29 Kwietnia 1922 r. w Brukseli (Belgia). Podobno juz jako 3-letnie dziecko potrafił grac na akordeonie.
Rozpoczął swoją karierę jako gitarzysta.
Jego najbardziej znanym utworem jest "Bluesette". Utwór towarzyszył mu od 1961 (póżniej Toots tworzył kolejne wersje).
To chyba na tyle. Jak co to będę uzupełniał.
Pozdrawiam
Bardzo lubie sluchac jego muzyki
moja ulubiona plyta to Chez Toots oraz nagrana z Billem Evansem Affinity.
Gra na harmonijkach Hohnera sygnowanych jego nazwiskiem ...czyli customy robione wg jego zaleceń: Chromonica Toots Thielemans Mellow Tone oraz Toots Thielemans Hard Bopper.
Po dogłębnej analizie, Toots Thielemans postanowił zakończyć karierę muzyczną. Nie czuł się wystarczająco silny, aby odtworzyć pełen koncert, w wysokim standardzie i dlatego zdecydował się anulować wszystkie zaplanowane koncerty.
Toots Thielemans będzie cieszyć się zasłużonym odpoczynkiem na swoje 91 lat. Pragnie podziękować publiczności, fanom, organizatorom, promotorom i kolegom muzykom, z całego świata za "wszystko, co mu dali" tak jak to określił w swojej wypowiedzi.
Muzyk ma nadzieję zostać zapamiętany, jako małego chłopca z Brukseli, który stał się obywatelem świata.
W niektórych mediach napisano, że zmarł w czasie snu.
Wydal ponad 30 płyt. Ja mam tylko jedną "Live", ale dużo jest Jego klipów video na YouTube, czasami w doskonałej jakości nagrania.