|
Chromatix SCX48 - cały górny rejestr mi piszczy |
| Autor |
Wiadomość |
Zamieszkaly

Wiek: 18 Posty: 61 Otrzymał 2 punkt(ów) Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 2010-03-09, 20:41 Chromatix SCX48 - cały górny rejestr mi piszczy
|
|
|
| przyszła mi właśnie nowiutka scx 48 i piszczy mi cały górny rejestr. Mam wobec tego pytanie, czy to wina zadęcia, czy raczej wady fabrycznej. prosił bym o szybką odpowiedź najlepiej kogoś mającego doświadczenie z Chromatykami, bo nie wiem, czy odesłać harmonijkę? Na diatoniku gram już ze trzy lata i z zadęciem raczej nie mam problemu, ale fakt na chromatyku nigdy wcześniej nie grałem. A i czy może da się to jakoś naprawić? |
|
|
|
 |
aansaa

|
Wysłany: 2010-03-09, 20:48
|
|
|
Mi się zdaje, zę aż wszystkie naraz by nie mogły być uszkodzone i po prostu technika
Na diatoniku widzę, że trochę grałeś, to może ciężko się przerzucić? |
_________________ - Grasz na harmonijce?
- Nie - ja robię sztuczne oddychanie mojej duszy...
Hering Vintage Harp RULEZZ! |
|
|
|
 |
Zamieszkaly

|
Wysłany: 2010-03-09, 20:54
|
|
|
| no możliwe. ale jak na wysokich kanałach da się czysto zagrać, to na ostatnim nic. próbowałem różnych sposobów i jakoś nie zbyt mi to idzie, ale może rzeczywiście to kwestia techniki. Dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
aansaa

|
Wysłany: 2010-03-09, 20:57
|
|
|
Tzn., ja na chormatykach nie gram, więc poczekaj na kogoś "oblukanego" w tym temacie |
_________________ - Grasz na harmonijce?
- Nie - ja robię sztuczne oddychanie mojej duszy...
Hering Vintage Harp RULEZZ! |
|
|
|
 |
aeroarte

|
Wysłany: 2010-03-09, 21:32
|
|
|
| wysoki rejestr to piskliwe dźwięki i trzeba mocno dmuchnąć ,żeby zaczęły ''piszczeć''. Trudno coś z opisu wywnioskować ,może nagraj to. |
_________________ http://customharmonicas.art.pl/
 |
|
|
|
 |
Zamieszkaly

|
Wysłany: 2010-03-10, 12:16
|
|
|
| Brzmi to mniej więcej tak(załącznik). Najbardziej ostatnie dwa kanały, ale niżej też się coś takiego zdarza. |
|
|
|
 |
*Bart Łęczycki

|
Wysłany: 2010-03-10, 15:43
|
|
|
Witam, załącznika nie widzę/słyszę ale spróbuj zagrać bardzo delikatnie bez żadnych obniżeń.
Prawdopodobnie masz nawyki grania na diatoniku a chromatyk to jednak inny instrument, tylko podobnie się nazywa A więc język i miękkie podniebienie ma być w pozycji neutralnej bez żadnych modyfikacji (potrzebnych do obniżania dźwięków).
To harmonijka wyższej klasy także nie powinna mieć takich niedociągnięć, sam mam ten model i nie narzekam. Najlepiej zgadać się na jakieś warsztaty, wtedy na pewno coś poradzimy.
Pozdrowienia! |
_________________ www.harmonijka.mud.pl
www.myspace.com/bleczycki
www.myspace.com/allinclusiveduo |
|
|
|
 |
Zamieszkaly

|
Wysłany: 2010-03-10, 15:49
|
|
|
Dzięki Bartku. Nie wiem co się stało z załącznikiem. Też mi się wydaję, że to raczej kwestia techniki, ale wolałem się upewnić, czy na pewno wszystko w porządku. Co do warsztatów, to ostatnio byłem w Gdańsku i miło wspominam. |
|
|
|
 |
aeroarte

|
Wysłany: 2010-03-10, 19:02
|
|
|
| słuchałem tego co nagrałeś i jest w porządku ,tak to brzmi w najwyższym rejestrze. |
_________________ http://customharmonicas.art.pl/
 |
|
|
|
 |
Zamieszkaly

|
Wysłany: 2010-03-10, 19:48
|
|
|
Dzięki bardzo Aeroarte. Uspokoiłeś mnie. Nie miałem wcześniej do czynienia z chromatykami stąd te wątpliwości. Temat zamykam i biorę się za zgłębianie tego dziwnego instrumentu Jeszcze raz wszystkim dziękuję za opinie. |
|
|
|
 |
Harry

|
Wysłany: 2010-03-10, 21:15
|
|
|
No nie wiem... przyznam, że z chromatykiem nie mam wiele wspólnego...
Ale. Bluesharp zaczął ostatnimi czasy takie piski przed dźwiękiem czasami wydawać, zdaje się, po dłuższym graniu. Jakby coś pocierało z niewiarygodną częstotliwością. |
_________________ And I'm standing at the crossroads - believe me - I'm sinking down.
"Waiting, for (my) the world to change. " - hope, It will. A blues is when the man...
 |
|
|
|
 |
|
|