Autor |
|
 |
kendi 

|
Wysłany: 2010-05-27, 12:17 [Problem] Dis na diatoniku
|
|
|
Czy na harpie w C (tonacja chyba nie ma znaczenia, ale...) da się zagrać dźwięk dis/ d#? Gniecie mnie to od dłuższego czasu, w rozkładzie dźwięków takowy nie figuruje, ale wolę zapytać fachowców |
_________________ Taniec Mahoniowych Tuńczyków! |
|
 |
|
|
 |
#Medium 

|
Wysłany: 2010-05-27, 12:18 Odp: [Problem] Dis na diatoniku
|
|
|
Da się.
Pozdrawiam
Medium
 |
Ostatnio zmieniony przez Medium 2010-12-29, 15:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
|
 |
kendi 

|
Wysłany: 2010-05-27, 12:48 Odp: [Problem] Dis na diatoniku
|
|
|
Jak zwykle nieprecyzyjnie formułuję pytania <hańba>
Czy wolno mi spytać jak? |
_________________ Taniec Mahoniowych Tuńczyków! |
|
 |
|
 |
#Medium 

|
Wysłany: 2010-05-27, 12:54 Odp: [Problem] Dis na diatoniku
|
|
|
Powinienem odpowiedzieć: Wolno Ci pytać.
Przyjrzyj się rysunkowi załączonemu do mojego poprzedniego posta - tam są wszystkie dźwięki chromatyczne na dziesięciokanałowym diatoniku Richtera.
Od góry:
- kanał
- technika uzyskania dźwięku
- dźwięk uzyskany (interesujący Cię Dis jest jako es czyli Eb)
Pozdrawiam
Medium
Dodano:
Historyjka z mojego życia:
Kilka lat wstecz latem idę po południu (miałem pilną robotę) do pracy. Koszula z krótkim rękawem, spodnie, teczka w ręku. Spotykam grupę młodych ludzi i z ich strony pada pytanie:
- Czy ma Pan zegarek? - W duszy, aż zaśmiałem się, krótki rękaw mojej koszuli ukazywał wspaniale mojego surwiwalowego Timex’a.
- Tak, mam. – Odpowiedziałem.
- Czy wie Pan która godzina? – Demonstracyjnie przekładam teczkę do prawej ręki i spoglądam z dumą na chronometr.
- Tak, wiem.
- Czy mógłby Pan powiedzieć?
- Oczywiście, że mógłbym.
Zrezygnowana grupa młodzieży zwiesiła głowy. Przeszedłem obok nich i po kilku metrach zatrzymałem się i powiedziałem:
- Nieprawidłowo zadajecie pytania. Zawsze odpowiadam na pytanie, a Wy nie wiecie jaka jest godzina. Wystarczy spytać: Przepraszam, która godzina?, a usłyszycie: jest 16:20.
Zawodowo muszę umieć zadawać pytania i wiem np. czym się różni pytanie otwarte od zamkniętego. Ja bym zaczął od ćwiczeń z logiki i przeczytania pytania przed jego zamieszczeniem. |
Ostatnio zmieniony przez Medium 2010-12-29, 15:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 punkt(ów): michu, kendi |
 |
Młynek 

Wiek: 56 Posty: 730 Otrzymał 68 punkt(ów) Skąd: Budapeszt
|
Wysłany: 2010-05-27, 13:33 Odp: [Problem] Dis na diatoniku
|
|
|
Medium, ale oprócz logiki istnieje jeszcze coś takiego, jak forma grzecznościowa. Jeżeli pytam: "przepraszam, czy mogę Pana zapytać, która jest godzina?", to z punktu widzenia logiki rzeczywiście pytam o możliwość zadania pytania, ale w OGÓLNIE ZROZUMIAŁYM znaczeniu przenośnym pytam o godzinę... Relacje międzyludzkie to nie tylko bezduszna logika, to przede wszystkim wlaśnie zbiór pewnych norm i kanonów zachowań... W przytoczonej powyżej anegdocie odnajduję wszelkie symptomy skrzywienia zawodowego, które kazało Ci "ćwiczyć" Bogu ducha winnych młodych ludzi. Ja tak samo reaguję, jak ktoś przy mnie (pracuję w transporcie) zestaw ciągnika siodłowego z naczepą nazywa "tirem" a harmonijkę "organkami"...
Sorry za offtop |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): michu |
 |
Landerw 

|
Wysłany: 2010-05-27, 14:23 Odp: [Problem] Dis na diatoniku
|
|
|
Tjaaaa a wracając do tematu odpowiem prosto:
Da się na 3 sposoby:
-overblow na 1 kanale
-overblow na 4 kanale
-bending na 8 kanale
|
_________________ Podpis - dozwolona ilość znaków: 100 |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): kendi |
 |
#Medium 

|
Wysłany: 2012-03-28, 11:49 Odp: [Problem] Dis na diatoniku
|
|
|
Widzę, że przygody mojego życia stają się pomału legendą internetu. Oprócz kilku przypadków dawno temu opowiedzenia w gronie rodziny i znajomych o mojej przygodzie opisałem ją w tym temacie, a tu niespodzianka:
http://demotywatory.pl/37...nkretne-pytania
Pozdrawiam
Medium |
_________________ Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień. |
|
 |
|
|