Autor |
|
 |
Łukasz 

Wiek: 40 Posty: 66 Otrzymał 35 punkt(ów) Skąd: Nowy Sącz/Kraków
|
Wysłany: 2007-05-13, 20:32 [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Witam!
Kilka osób na forum pisało, że chętnie uczyliby się grać z filmów np. Adama Gussowa na YouTube, jednak nie rozumieją angielskiego. Na stronie www.overstream.net można umieszczać filmy z YouTube wraz z własnymi napisami.
Pomyślałem, że forumowicze znający angielski mogliby się podjąć tłumaczenia lekcji Gussowa i innych. To naprawde znakomity materiał i szkoda, żeby bariera językowa była przeszkodą w korzystaniu z niego.
Proponuję zamieszczać linki do przetłumaczonych filmików w tym wątku.
Zaczynam - Adam Gussow lekcja 006 (bluesowy podkład akordowy, gussow.006.pl):
http://www.overstream.net...id=l5mbr3tpantk
Pozdrawiam i zachęcam do tłumaczenia,
Łukasz |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Ryuk |
|
 |
Govean 

|
Wysłany: 2007-05-13, 20:42 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Super !! jesteś geniuszem! .
No i genialna inicjatywa... miło będzie jeśli potłumaczysz i inne filmy .. PS. Jeśli ty to tłumaczyłeś to zakładam, że masz ten film (przetłumaczony) w wersji avi. lub jakimś innym formacie. - Prześlij mi na pocztę jeśli możesz . - zadbah@gmail.com |
|
 |
|
 |
Łukasz 

|
Wysłany: 2007-05-13, 20:52 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Przetłumaczę inne filmy, gdy tylko będę miał nieco więcej czasu (na pewno w wakacje), na razie to zachęta dla innych forumowiczów znających angielski.
Niestety nie mam tego filmu, na stronie overstream podaje się tylko link do właściwego filmu z YouTube i na niego nanosi się napisy. Jeśli chcesz mieć avi, to musisz pewnie użyć odpowiedniej wtyczki do firefoxa, albo jakiegoś programiku rippującego tego typu filmy na dysk (nie jestem zorientowany w tym temacie:) ) |
_________________ There is no such thing as a wrong note. Just poor choices. |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2007-05-15, 18:31 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Ja może bym jakiś przetłumaczył, jednak zupełnie nie wiem jak się za to zabrać od strony technicznej, zeby to dzialalo i jakos sie wyswietlalo. Chyba, że normalne tłumaczenie w notatniku i obok napisane, która to sekunda, ale nie wiem, czy takie coś odpowiada. |
|
 |
|
 |
Ifrost 
Wiek: 38 Posty: 39 Otrzymał 4 punkt(ów) Skąd: Limanowa / Kraków
|
Wysłany: 2007-05-15, 19:39 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Maciekdraheim napisał/a: | Ja może bym jakiś przetłumaczył, jednak zupełnie nie wiem jak się za to zabrać od strony technicznej. |
Na ich stronie znajduje się videotutorial opisujący krok po kroku jak dodać film i napisy - http://www.overstream.net/help.php - tu powinno się wszystko rozjaśnić :) |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): #Maciekdraheim |
 |
Szczotker 
|
Wysłany: 2007-06-01, 14:09 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Jestes moim zbawicielem.
Gdybys przetłumaczył jeszcze te poprzednie od 1-5 to w ogole bym Ci był wdzięczny.
Pozdrawiam |
|
 |
|
 |
Łukasz 

|
Wysłany: 2007-06-01, 14:45 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Myślę, że pod koniec czerwca powinny się pojawić nowe tłumaczenia.
Szkoda, że nikt z forumowiczów znających angielski nie odpowiedział na mój apel i nie podjął się tłumaczenia innych lekcji |
|
 |
|
 |
Crop 
|
Wysłany: 2007-06-13, 19:51 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Siemka!
Po pierwsze chciałem się przywitać bo jestem nowy na tym forum. Ba! Jestem nowy w tym całym harmonijkowym przedsięwzięciu!
W poszukiwaniu jakichść ciekawych materiałów do nauki gry trafiłem na wasze forum, a z niego na YouTube na lekcje Adama Gussow. A stamtąd znów na to forum gdzie przeczytałem o problemie niezrozumiałości owych lekcji przez niektórych. Serce mi pęka że taki materiał dydaktyczny nie może dotrzeć do wszystkich zainteresowanych więc postanowiłem odpowiedzieć na apel Łukasza i dorzucić swoje 3 gr:)
Oto link do drugiej lekcji, przez omyłkę zatytułowanej 001 (pierwsza jest bardziej o sprzęcie więc sobie darowałem;) )
http://www.overstream.net...d=search&skip=0
Z góry zaznaczam, że ja o harmonijkach wiem tyle co o strzyżeniu owiec (moja pierwsza jest dopiero w drodze ) więc wszelkie uwagi przyjmuję z otwartymi ramionami:D
[ Dodano: 2007-06-14, 12:36 ]
Mimo zbliżającej się sesji znalazłem dziś chwilę czasu i kolejny odcinek czyli trzeci z serii Odkrycie Sekretów Harmonijki Bluesowej - Adam Gussow jest gotowy do oglądania życzę przyjemnego seansu!
http://www.overstream.net...d=search&skip=0 |
_________________ Noś garnitur w niedzielę
Nie rwij jabłek z nie swoich drzew
Bądź pokorny jak cielę
Wygrasz więcej, gdy myślisz mniej |
Ostatnio zmieniony przez Crop 2007-06-14, 21:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 3 punkt(ów): Szczotker, Rolf, fiflip |
 |
Szczotker 
|
Wysłany: 2007-06-14, 15:28 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Crop, jesteś wielki.
Tłumacz dalej, jestem Ci niezmiernie wdzięczny, już po tych 2 lekcjach czuję, że o wiele lepiej gram |
|
 |
|
 |
Crop 
|
Wysłany: 2007-06-14, 20:28 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Nie ma o czym mówić
Skoro po dwóch lekcjach grasz już lepiej... to co powiesz na kolejną?
Odkrycie Sekretów Harmonijki Bluesowej 004
http://www.overstream.net...d=search&skip=1 |
Bądź pokorny jak cielę
|
 |
|
 |
Łukasz 

|
Wysłany: 2007-06-14, 21:00 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Wreszcie odzew! I to jaki
Pozdrawiam! |
|
 |
|
 |
Crop 
|
Wysłany: 2007-06-14, 21:29 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
To niewiarygodne co człowiek potrafi zrobić z nudów |
Bądź pokorny jak cielę
|
 |
|
 |
Włóczykij 

Wiek: 32 Posty: 154 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Gorzów WLKP
|
Wysłany: 2007-06-15, 06:36 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Już zauważyłem, że moja (2) brzmi o wiele ładnie
Crop - obyś się nudził dalej |
|
 |
Łukasz 

|
Wysłany: 2007-06-15, 13:57 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Ja mam drobną uwagę: Przy zamieszczaniu linka podawajcie czego mniej więcej dana lekcja dotyczy. |
|
 |
|
 |
Crop 
|
Wysłany: 2007-06-15, 17:58 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Odkrycie Sekretów Harmonijki Bluesowej Adam Gussow odcinek 005
Lekcja o wdechu i podciągu na trzecim kanale.
http://www.overstream.net...d=search&skip=2 |
Bądź pokorny jak cielę
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Ryuk |
 |
Szczotker 
|
Wysłany: 2007-06-20, 20:20 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Crop, coś zwolniłes...? |
|
 |
|
 |
Łukasz 

|
Wysłany: 2007-06-22, 14:13 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Witajcie!
Zrobiłem kolejne tłumaczenie - odcinek 18 lekcji Gussowa. Moim zdaniem ta lekcja (i dwie następne) są najważniejsze w całym kursie.
gussow.018.pl - Struktura 12-taktowego bluesa
http://www.overstream.net...id=rpicn6t1itsi
Gorąco zachęcam do oglądania - miłego liczenia |
|
 |
|
 |
Kubux 
|
Wysłany: 2007-06-22, 17:03 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Crop mam małą uwagę kiedy tłumaczysz bardzo często używasz słowa "spróbuję" i nie chodzi mi nawet o błąd ze strony poprawności naszego języka tylko o to że wychodzi na to że Adam nie wie czy potrafi wykonać daną czynność. To tak na przyszłość. |
|
 |
|
 |
Crop 
|
Wysłany: 2007-06-22, 17:22 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Crop, nie śpi po nocach bo sie uczy, a za dnia pisze egzaminy, więc nie ma zbytnio czasu na przyjemności Ale jak tylko się ten koszmar się skończy obiecuję wznowić produkcję Ale jak widzę, w między czasie, Łukasz tłumaczy i robi jak sądze lepiej ode mnie |
Bądź pokorny jak cielę
|
 |
|
 |
Szczotker 
|
Wysłany: 2007-06-26, 09:50 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Łukasz, dlaczego ne tłumaczysz lekcja po lekcji?
Bo jak sie robi takie "skoki" to gubi się sens, bo Adam często odwołuję się do innych lekcji. |
|
 |
|
 |
Łukasz 

|
Wysłany: 2007-06-26, 18:00 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Sorki, uznałem, że lekcje 18, 19, 20 są najważniejsze w całym kursie - raczej nie ma w nich istotnych odwołań do poprzednich lekcji. Poza tym chciałem dać miejsce Crop'owi, aby nie tłumaczyć 2 razy tych samych lekcji.
Ale niech będzie, może być po kolei. |
|
 |
|
 |
_Big_Mac_ 

|
Wysłany: 2007-09-11, 21:46 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Włączę się, jak tylko możliwości techniczne pozwolą (teraz siedzę na niefajnym kompie). Może w przyszłym tygodniu |
|
 |
|
 |
Arkasam 
|
Wysłany: 2008-01-06, 06:04 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Wielkie DZIĘKI za tłumaczenie lekcji Adama Gussowa !!!! |
|
 |
|
 |
Piotreq 
|
Wysłany: 2008-01-19, 19:10 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Mógłby ktoś przetłumaczyć odcinek kiedy Adam robi podciąg (o ile taki jest)?
Ew. linka bez napisów, byle by mówił jak zrobić podciąg.
Pozdrawiam. |
_________________ Make love, not war |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2008-01-19, 19:13 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Piotreq, podciąg robisz zwiększając przestrzeń w gardle cofając język i krtań. Jak przy bezdźwięcznej wymowie sylab: -ti, -tu, -to. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Piotreq 
|
Wysłany: 2008-01-19, 19:20 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Może jestem upośledzony, ale mi nie wychodzi
Mógłbyś mi nagrać czysty podciąg np. na 2 kanale, na wdechu i wydechu? Może go robię, a o tym nie wiem, chociaż to mało prawdopodobne. |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2008-01-19, 19:35 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Zgodnie z prośbą. Próbki podciągów na wszystkich podciągiwalnych kanałach. Z 10 był problem, gdyż nagrywałem na C, a to już dość wysoka tonacja, na której wysokie dźwięki ciężko się podciągają. Poza tym, grane na Silver Starze.
http://www.speedyshare.com/369399218.html |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Piotreq 
|
Wysłany: 2008-01-19, 19:41 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Maciek, dziękuję. Jesteś wielki. Teraz już wiem czego NIE robię, a co powinienem Będę próbował to odwzorować, może w końcu wyjdzie. Jeszcze raz dziękuję.
edit: Dodam, że nie wyobrażam sobie jak można obniżyć dźwięk ułożeniem gardła i języka. Po prostu nie mogę tego pojąć |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2008-01-19, 20:51 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Piotreq napisał/a: | Dodam, że nie wyobrażam sobie jak można obniżyć dźwięk ułożeniem gardła i języka. Po prostu nie mogę tego pojąć
|
To proste drogi Watsonie. Poprzez zmianę kształtu komory rezonacyjnej (gębowej), tworzysz podciśnienie, mini-próżnie. Po prostu zwiększa się objętość GĘBY, a nowe powietrze nie ma skąd przyjść. To powoduje dodatkowe zassania z harmonijki, które uruchamia oba stroiki. No i mamy podciąg! |
|
 |
|
 |
SZCZYPIOR 

|
Wysłany: 2008-01-29, 10:45 Odp: [Video] Tłumaczenia harmonijkowych video-tutoriali
|
|
|
Wiecie jest takie coś w filmikach Adama Gussowa że gdy nie mam weny lub gdy przechodze 'okres beznadziejnosci i nieumiejetnosci gry' każdy z nas to ma nawiasem mówiac i powinnismy jakos bnazwac ten sympton
Wracajac do mojego psotu jak obejrze pierwszą lekcje Adam a włąsciwie początek gdzie gra wracają mi siły do walki z harpem i z moimi umiejetnosciami |
|
|