Polski Serwis dla Harmonijkarzy. Harmonijka Ustna - Porady, informacje, opinie, tabulatura

Poprzedni temat «» Następny temat
Harmonijka Ustna » Harmonijka » Technika » [Technika] Overbending
[Technika] Overbending
Autor Wiadomość
Młynek 

Otrzymał 33 punkt(ów)
Wysłany: 2009-01-13, 22:43   

No to i ja się pochwalę. Ileż ja się namordowałem, naplułem w harpy, próbowałem wszystkiego - i nic. Aż któregoś razu, uwierzycie lub nie - wyszło samo! Przez przypadek. Bawiłem się jedną z typowych zagrywek S. Wierzcholskiego: czwórka wdech-> płynny podciąg -> czwórka zadęcie (w większosci jego solówek znajdziecie ten riff), w coraz szybszym tempie i w pewnym momencie wypadłem z time'u. To znaczy aparat gębowy pozostał w takim układzie, jak do podciągu, ale z płuc szedł już wydech. I, pomimo, że grałem cichutko, bo była prawie północ i nie chciałem wkurzać sąsiadów - wyszedł mi piękny, czyściutki dźwięk o jakiejś dziwnej częstotliwosci. Powtórzyłem - okazało się, że jest ok. pół tonu poniżej zadęcia na piątce, czyli na 100% over. Na zwykłej marince, bez żadnej regulacji. Jednak się da! A wniosek? Po prostu grać, eksperymentować, ale nie na zasadzie: "k..a, muszę zrobic ten over", tylko po prostu BAWIĆ SIĘ GRĄ. I wtedy, tak jak u mnie, któregoś dnia po prostu przyjdzie samo. A jak już się raz uda, to potem coraz łatwiej jest to powtórzyć. Jeszcze tylko muszę się nauczyć robić to samo na innych kanałach ;) Dawid Wydra na swojej stronie zamieścił taką radę: nie zastanawiaj się, jak zrobić podciąg czy over - tylko PO PROSTU TO ZRÓB! Ma sporo racji... Najlepszy dowód to on sam: mimo młodego wieku jest już naprawdę świetnym harmonijkarzem. Kto słyszał, ten wie.

Pozdr.

Młynek

#Maciekdraheim 

Otrzymał 146 punkt(ów)
Wysłany: 2009-01-13, 23:19   

No gratuluję, gratuluję! Mi też over wyszedł sam, teraz i na Silver Starze się uda, więc super harp nie jest niezbędnie konieczny. I sam jak już go zrobiłem, to zauważyłem sekwencję, o której mówisz, tylko na 6. Zagrałem ten riff i ostatni dźwięk wskoczył. Gratulacje!

Pulatom 
Mistrz Harmonijkowych Bitew

Otrzymał 50 punkt(ów)
Wysłany: 2009-01-14, 11:34   

Też zauważyłem że over najlepiej wskakuje po wykonaniu wdechu i podciągu na danym kanale. Tu chyba chodzi o to że w momencie wydechu i ułożenia jamy ustnej do overblowa stroik od wdechu jest jeszcze "rozruszany", tzn. nie do końca wygasają jego drgania i łatwiej go wtedy z powrotem wprawić w ruch tylko że już z większą częstotliwością.
Dodaj punkt autorowi tego posta

Landerw 

Otrzymał 4 punkt(ów)
Wysłany: 2009-02-12, 22:47   

A ja zaś mam pewien problem związany z tą techniką. Chodzi o to, że dźwięk się podwyższa, ale nie dostatecznie wysoko. Przykład: na harmonijce w tonacji A overblow na 6 kanale "wskakuje mi" na F# a powinien na G. Czy problem jest w dmuchaniu, czy może harmoszka jest nie nastrojona tak jak być powinna (chociaż wszystkie dźwięki podstawowe są w porządku - jakby co to do sprawdzania używam Audacity - chyba, że w programie leży problem, ale to już chyba mniej prawdopodobne xD). Aha i jeszcze jedno - dźwięki uzyskane przez overblow są takie piskliwe i płytkie - tak to poprostu jest, czy z praktyką problem minie?

Pulatom 

Otrzymał 50 punkt(ów)
Wysłany: 2009-02-13, 08:16   

F# jest w harpie A na 7 na wydechu, na pewno nie zahaczasz niechcący o ten kanał po zablokowaniu stroika wydechowego na 6? To, że dźwięk z overa brzmi na początku gorzej to normalne, z czasem Ci się to wyrobi ale i tak nie osiągniesz brzmienia jak czysty stroik, wynika to po prostu z fizyki tego instrumentu.

#kamilteau 

Otrzymał 74 punkt(ów)
Wysłany: 2009-02-13, 09:28   

Pulatom napisał/a
F# jest w harpie A na 7 na wydechu

Na 7 na wydechu na harpie w A jest A :P F# jest na 6 na wdechu.

Pulatom 

Otrzymał 50 punkt(ów)
Wysłany: 2009-02-13, 09:31   

Jauć, sorry pomyliłem się :roll: . U mnie na początku overy wychodziły za wysoko (tak o ćwierć do pół tonu) ale możliwe że także mogą na początku wychodzić za nisko, to chyba po prostu trzeba wyćwiczyć.

#Maciekdraheim 

Otrzymał 146 punkt(ów)
Wysłany: 2009-02-13, 15:41   

Mi wskakuje G, po bożemu. Spróbuj mikrofon zamknąć w dłoni, bo mi tuner internetowy też początkowo wyłapał F#. A dźwięk będzie bardziej piskliwy, mniej naturalny i ogólnie mniej przyjemny. Z tym nie da się zrobić wiele, nawet Jason Ricci, czy Carlos del Junco mają takie brzmienie overów, jak się w słuchamy. Oczywiście, dźwięk będzie się poprawiał, ale nigdy nie osiągnie ideału.

shusty 

Otrzymał 21 punkt(ów)
Wysłany: 2010-02-16, 20:38   

Może nie ideał, ale zawsze coś...

piracik 

Otrzymał 2 punkt(ów)
Wysłany: 2010-03-09, 16:42   

A może mi ktoś powiedzieć co to jest?
Robię to na wydechu.
7 i 8 kanał. Na 6 nie za bardzo idzie (różnica jest minimalna).

edit.
Zapomniałem linka bo się śpieszę na obiad:
http://www.speedyshare.co...ik_audio_18.mp3

:hihi:

Landerw 

Otrzymał 4 punkt(ów)
Wysłany: 2010-03-09, 18:26   

To jest bending (obniżanie), które robimy na kanałach 8-10 na wydechu właśnie (na 7 da sie tylko o ćwierć tonu) i nie ma to nic wspólnego z podwyższaniem (overbending).

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 punkt(ów):
piracik
szaman69 

Otrzymał 9 punkt(ów)
Wysłany: 2010-03-22, 21:17   

O, a ja właśnie się nauczyłem robić overblowy przy użyciu tongue blockingu ;) umie ktoś z was to? (mam nadzieje że nie jestem jedynym w Polsce który to potrafi) ;)

shusty 

Otrzymał 21 punkt(ów)
Wysłany: 2010-03-23, 18:39   

Cytat
O, a ja właśnie się nauczyłem robić overblowy przy użyciu tongue blockingu ;) umie ktoś z was to? (mam nadzieje że nie jestem jedynym w Polsce który to potrafi) ;)

Hmmm, ciężko mi sobie wyobrazić co to za sposób?

szaman69 

Otrzymał 9 punkt(ów)
Wysłany: 2010-03-23, 19:33   

kanały 4 i 5 blokujesz językiem i na szóstym robisz overblow ;) na 5 i 4 analogicznie tylko że blokujemy wtedy 3 i 4 bądź 2i 3 ;P

shusty 

Otrzymał 21 punkt(ów)
Wysłany: 2010-03-23, 19:43   

Ja tak nie umiem :D
U mnie overblow opiera się na specyficznym ułożeniu języka

No no, kto by pomyślał, że tak można :]

adamg53

Otrzymał 2 punkt(ów)

Wysłany: 2010-04-17, 16:29   

Ja mam problem tylko z jednym overblow na pierwszym kanale. Ciekawe jak doszliście do tego aby wykonywać go poprawnie. Overdrawy są łatwiejsze od tego.

[ Dodano: 2010-04-17, 16:33 ]
Jak poprzyginam stroiki to wychodzi ale tylko wtedy jak nie mogę zagrać czystego C (harp C) lub po odkęceniu pokryw palcem zablokuję stroik C.

Harmonijka Ustna » Harmonijka » Technika » [Technika] Overbending
Odpowiedz do tematu