|
[Technika] Overbending |
| Autor |
Wiadomość |
Młynek

Wiek: 41 Posty: 452 Otrzymał 33 punkt(ów) Skąd: Ruda Śl/Budapeszt
|
Wysłany: 2009-01-13, 22:43
|
|
|
No to i ja się pochwalę. Ileż ja się namordowałem, naplułem w harpy, próbowałem wszystkiego - i nic. Aż któregoś razu, uwierzycie lub nie - wyszło samo! Przez przypadek. Bawiłem się jedną z typowych zagrywek S. Wierzcholskiego: czwórka wdech-> płynny podciąg -> czwórka zadęcie (w większosci jego solówek znajdziecie ten riff), w coraz szybszym tempie i w pewnym momencie wypadłem z time'u. To znaczy aparat gębowy pozostał w takim układzie, jak do podciągu, ale z płuc szedł już wydech. I, pomimo, że grałem cichutko, bo była prawie północ i nie chciałem wkurzać sąsiadów - wyszedł mi piękny, czyściutki dźwięk o jakiejś dziwnej częstotliwosci. Powtórzyłem - okazało się, że jest ok. pół tonu poniżej zadęcia na piątce, czyli na 100% over. Na zwykłej marince, bez żadnej regulacji. Jednak się da! A wniosek? Po prostu grać, eksperymentować, ale nie na zasadzie: "k..a, muszę zrobic ten over", tylko po prostu BAWIĆ SIĘ GRĄ. I wtedy, tak jak u mnie, któregoś dnia po prostu przyjdzie samo. A jak już się raz uda, to potem coraz łatwiej jest to powtórzyć. Jeszcze tylko muszę się nauczyć robić to samo na innych kanałach Dawid Wydra na swojej stronie zamieścił taką radę: nie zastanawiaj się, jak zrobić podciąg czy over - tylko PO PROSTU TO ZRÓB! Ma sporo racji... Najlepszy dowód to on sam: mimo młodego wieku jest już naprawdę świetnym harmonijkarzem. Kto słyszał, ten wie.
Pozdr.
Młynek |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
|
|
 |
#Maciekdraheim

Wiek: 21 Posty: 2412 Otrzymał 146 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2009-01-13, 23:19
|
|
|
| No gratuluję, gratuluję! Mi też over wyszedł sam, teraz i na Silver Starze się uda, więc super harp nie jest niezbędnie konieczny. I sam jak już go zrobiłem, to zauważyłem sekwencję, o której mówisz, tylko na 6. Zagrałem ten riff i ostatni dźwięk wskoczył. Gratulacje! |
_________________ Blues is when a good man is feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
 |
Pulatom
Mistrz Harmonijkowych Bitew

|
Wysłany: 2009-01-14, 11:34
|
|
|
| Też zauważyłem że over najlepiej wskakuje po wykonaniu wdechu i podciągu na danym kanale. Tu chyba chodzi o to że w momencie wydechu i ułożenia jamy ustnej do overblowa stroik od wdechu jest jeszcze "rozruszany", tzn. nie do końca wygasają jego drgania i łatwiej go wtedy z powrotem wprawić w ruch tylko że już z większą częstotliwością. |
|
|
|
 |
Landerw

|
Wysłany: 2009-02-12, 22:47
|
|
|
| A ja zaś mam pewien problem związany z tą techniką. Chodzi o to, że dźwięk się podwyższa, ale nie dostatecznie wysoko. Przykład: na harmonijce w tonacji A overblow na 6 kanale "wskakuje mi" na F# a powinien na G. Czy problem jest w dmuchaniu, czy może harmoszka jest nie nastrojona tak jak być powinna (chociaż wszystkie dźwięki podstawowe są w porządku - jakby co to do sprawdzania używam Audacity - chyba, że w programie leży problem, ale to już chyba mniej prawdopodobne xD). Aha i jeszcze jedno - dźwięki uzyskane przez overblow są takie piskliwe i płytkie - tak to poprostu jest, czy z praktyką problem minie? |
_________________ Podpis - dozwolona ilość znaków: 100 |
|
|
|
 |
Pulatom

|
Wysłany: 2009-02-13, 08:16
|
|
|
| F# jest w harpie A na 7 na wydechu, na pewno nie zahaczasz niechcący o ten kanał po zablokowaniu stroika wydechowego na 6? To, że dźwięk z overa brzmi na początku gorzej to normalne, z czasem Ci się to wyrobi ale i tak nie osiągniesz brzmienia jak czysty stroik, wynika to po prostu z fizyki tego instrumentu. |
|
|
|
 |
#kamilteau

Wiek: 19 Posty: 1322 Otrzymał 74 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2009-02-13, 09:28
|
|
|
| Pulatom napisał/a | | F# jest w harpie A na 7 na wydechu |
Na 7 na wydechu na harpie w A jest A F# jest na 6 na wdechu. |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
 |
|
|
|
 |
Pulatom

|
Wysłany: 2009-02-13, 09:31
|
|
|
Jauć, sorry pomyliłem się . U mnie na początku overy wychodziły za wysoko (tak o ćwierć do pół tonu) ale możliwe że także mogą na początku wychodzić za nisko, to chyba po prostu trzeba wyćwiczyć. |
|
|
|
 |
#Maciekdraheim

Wiek: 21 Posty: 2412 Otrzymał 146 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2009-02-13, 15:41
|
|
|
| Mi wskakuje G, po bożemu. Spróbuj mikrofon zamknąć w dłoni, bo mi tuner internetowy też początkowo wyłapał F#. A dźwięk będzie bardziej piskliwy, mniej naturalny i ogólnie mniej przyjemny. Z tym nie da się zrobić wiele, nawet Jason Ricci, czy Carlos del Junco mają takie brzmienie overów, jak się w słuchamy. Oczywiście, dźwięk będzie się poprawiał, ale nigdy nie osiągnie ideału. |
_________________ Blues is when a good man is feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
 |
shusty

Wiek: 20 Posty: 413 Otrzymał 21 punkt(ów) Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2010-02-16, 20:38
|
|
|
| Może nie ideał, ale zawsze coś... |
|
|
|
 |
piracik
|
Wysłany: 2010-03-09, 16:42
|
|
|
A może mi ktoś powiedzieć co to jest?
Robię to na wydechu.
7 i 8 kanał. Na 6 nie za bardzo idzie (różnica jest minimalna).
edit.
Zapomniałem linka bo się śpieszę na obiad:
http://www.speedyshare.co...ik_audio_18.mp3
|
|
|
|
 |
Landerw

|
Wysłany: 2010-03-09, 18:26
|
|
|
| To jest bending (obniżanie), które robimy na kanałach 8-10 na wydechu właśnie (na 7 da sie tylko o ćwierć tonu) i nie ma to nic wspólnego z podwyższaniem (overbending). |
_________________ Podpis - dozwolona ilość znaków: 100 |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): piracik |
 |
szaman69

|
Wysłany: 2010-03-22, 21:17
|
|
|
O, a ja właśnie się nauczyłem robić overblowy przy użyciu tongue blockingu umie ktoś z was to? (mam nadzieje że nie jestem jedynym w Polsce który to potrafi) |
|
|
|
 |
shusty

|
Wysłany: 2010-03-23, 18:39
|
|
|
| Cytat | O, a ja właśnie się nauczyłem robić overblowy przy użyciu tongue blockingu umie ktoś z was to? (mam nadzieje że nie jestem jedynym w Polsce który to potrafi) |
Hmmm, ciężko mi sobie wyobrazić co to za sposób? |
|
|
|
 |
szaman69

|
Wysłany: 2010-03-23, 19:33
|
|
|
kanały 4 i 5 blokujesz językiem i na szóstym robisz overblow na 5 i 4 analogicznie tylko że blokujemy wtedy 3 i 4 bądź 2i 3 ;P |
|
|
|
 |
shusty

|
Wysłany: 2010-03-23, 19:43
|
|
|
Ja tak nie umiem
U mnie overblow opiera się na specyficznym ułożeniu języka
No no, kto by pomyślał, że tak można |
|
|
|
 |
adamg53

|
Wysłany: 2010-04-17, 16:29
|
|
|
Ja mam problem tylko z jednym overblow na pierwszym kanale. Ciekawe jak doszliście do tego aby wykonywać go poprawnie. Overdrawy są łatwiejsze od tego.
[ Dodano: 2010-04-17, 16:33 ]
Jak poprzyginam stroiki to wychodzi ale tylko wtedy jak nie mogę zagrać czystego C (harp C) lub po odkęceniu pokryw palcem zablokuję stroik C. |
|
|
|
 |
|
|