Autor |
|
|
orzech
|
Wysłany: 2008-04-14, 12:17 Taby na tremolo
|
|
|
Harmoniki tremolo to to samo, co harmonijki chromatyczne? Macie jakies taby na tremolo? |
|
|
|
|
|
Sygi
|
Wysłany: 2008-04-14, 13:55 Odp: Taby na tremolo
|
|
|
Nie, harmonijki tremolo, a chromatyczne to inne. Generalnie:
*diatoniczna - 10dziurek - standardowo można wydobyć dźwięki z jednej tonacji ( w kilku oktawach)
* tremolo - różnie, najczęściej 48 osiem dziurek, ale 4 dziurki wydają ten sam dźwięk, czyli jakby 12 dziurek, a więc niewiele więcej od diatonicznej.
* chromatyczne - różnie, najczęściej 10 dziurek - te harmonijki mają przycisk (register), który podwyższa (albo obniża, nie jestem pewien) wysokość dźwięku o pół tonu, w związku z czym mimo iż mają tyle dziurek co diatoniczne, można wydobyć dźwięki ze wszystkich tonacji (również w kilku oktawach)
Co do tabów na tremolo - na diatonika są taby, bo większość stroi się tak samo. Natomiast różne harmonijki tremolo są różnie strojone. Z tego co pamiętam, na moim Ocean Starze można było grać z tabów dla diatonicznych, tylko 2 dźwięki trzeba było zagrać w innym miejscu. Ogólnie polecam Ci wziąć rozpiskę dźwięków Twojej harmonijki (o ile masz taką, jak nie to poprosić na forum ;P ) i porównać, gdzie który dźwięk znajduje się w porównaniu z diatonikiem (porownać w porównaniu ) , a najlepiej grać ze słuchu. To naprawdę na poczatku musi być trudne, a później 'idzie samo'. |
|
|
|
|
orzech
|
Wysłany: 2008-04-14, 19:06 Odp: Taby na tremolo
|
|
|
Aha. Mam rozpiskę do BigValley'a C. Próbowałem porownać w porównaniu z rozpiską na diatonika w C, ale no nie brzmiał utwór jak powinien. Może dlatego, że na BV mam kilka razy C, G, F, itd. i po prostu złe C, D, G, F, itd. dobierałem? |
|
|
|
|
kamilteau
Wiek: 34 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2008-04-14, 19:10 Odp: Taby na tremolo
|
|
|
W przypadku, jak to nazwałeś, "złego dobierania C, D, G, F" utwór powinien brzmieć nieco inaczej, ale ogólnie nie katować ucha, bo dźwięki i tak "siedzą" w tonacji |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
|
|
|
|
|
Sygi
|
Wysłany: 2008-04-15, 17:28 Odp: Taby na tremolo
|
|
|
orzech napisał/a: | Aha. Mam rozpiskę do BigValley'a C. Próbowałem porownać w porównaniu z rozpiską na diatonika w C, ale no nie brzmiał utwór jak powinien. Może dlatego, że na BV mam kilka razy C, G, F, itd. i po prostu złe C, D, G, F, itd. dobierałem? |
Aż dziwne;p Generalnie, jeśli w tabie jest numerek, który oznacza dźwięk C i Ty zagrałeś C to powinno być ok. A wiesz, że jak w tabie dla diatonika jest jakiś 'niski' kanał, to Ty też szukasz w niskich? |
|
|
|
|
orzech
|
Wysłany: 2008-04-16, 20:38 Odp: Taby na tremolo
|
|
|
Powinienem, tak? |
|
|
|
|
Sygi
|
Wysłany: 2008-04-16, 20:50 Odp: Taby na tremolo
|
|
|
orzech napisał/a: | Powinienem, tak? |
Tak.
Ale tak sobie myślę, że niewarte są te taby takiego zachodu. Skombinuj sobie gitarzystę, podmuchaj sobie trochę losowo, poczuj, co z czym brzmi. Pograj do podkładów. |
|
|
|
|
Zuźka
|
Wysłany: 2008-08-01, 14:46 Odp: Taby na tremolo
|
|
|
Ja też mam tremola, i dosyć często jeszcze gram z tabów (zamierzam z tym skończyć). Mi przekładanie tabów nie sprawia w tej chwili żadnych problemów. Obecnie mogę się nawet patrzeć na taby do diatonika i grać na moim tremolu. Rozpiska dźwięków na miom harpie wygląda tak:
E G C E G C E G
A B D F A B D F
I jeśli ktoś chce, to mogę wrzucić troszkę tabów pasujących do tej rozpiski |
_________________ "...w życiu piękne są tylko chwile..." |
|
|
|
|
colt92
|
Wysłany: 2009-07-31, 13:57 Odp: Taby na tremolo
|
|
|
Wiem że nikt tu się od dawna nie odzywał ale chcę powiedzieć że tabulatury na tremolo można znaleźć na stronie harptabs.com. |
_________________ uwaga teren prywatny
zła harmonijka |
|
|
|
|
klosek
|
Wysłany: 2009-08-28, 12:46 Odp: Taby na tremolo
|
|
|
[b]orzech[/b],
orzech mam do ciebie prośbe kupiłem sobie tremola 16 podwujnycg kanałów podasz mi tom rozpiske najlepiej na maila klosek116@o2.pl Z góry dziękuje |
|
|
|
|