Autor |
|
|
Burber
|
Wysłany: 2010-02-28, 19:45 Stanąłem w miejscu
|
|
|
Przekartkowałem forum i takiego tematu chyba nie ma. Jeżeli jest, to proszę o usunięcie.
Mam taki problem. Gram całkiem długo, podciągi itp opanowane, improwizacja chyba też, ale zatrzymałem się w miejscu. Wydaje mi się, że ciągle gram to samo i nie ma w tym jajec. Ktoś z was miał taki problem? jak sobie poradziliście? |
_________________ Człowiek nieuzbrojony sprowadza na siebie wiele złego, w tym powszechną pogardę |
|
|
|
|
|
shusty
Wiek: 34 Posty: 436 Otrzymał 26 punkt(ów) Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2010-02-28, 19:51 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Ucz się grać nowych utworów/zagrywek (rzecz jasna ze słuchu) - i to tyle! |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2010-02-28, 20:50 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
A jeżeli to nie pomaga, zrób sobie w ogóle kilku dniową przerwę w grze. Jak chwycisz po takiej harmoszkę, to będziesz grał ze zdwojonym zapałem. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
|
#minigunmen
Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2010-02-28, 21:34 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
A grasz bluesa? Poszukaj inspiracji w smutkach. Poza tym spróbuj powtarzać po sonny boy williamsonie II, żeby się nauczyć grać tak jak on trzeba 200 lat, więc masz już plan na następne 50 przynajmniej Wierz mi, że grając równolegle z nim na pewno pójdziesz do przodu. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
szaman69
|
Wysłany: 2010-02-28, 22:30 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
A powiem tak... naucz się nowej skali, pograj ją trochę, poćwicz wprawki i po improwizuj z tą skalą-najlepszy sposób na przestoje |
|
|
|
|
aansaa
|
Wysłany: 2010-02-28, 22:46 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Pewnie rozwiązań na to jest tyle, ile grających...
Ja osobiście wolę wtedy odłożyć harpa nawet na dwa tygodnie. Przez ten czas słucham Muzyki, rozpisując w głowie zagrywki i tworzę nowe w głowie i jak po tych dwóch tygodniach wezmę harpa do ust, to...nie odciągniecie mnie...
[ Dodano: 2010-02-28, 20:47 ]
Ale taki sposób jak [b]szaman69[/b] podał jest również dobry. Dzięki temu załapałem trzecią pozycję |
|
|
|
|
Burber
|
Wysłany: 2010-03-03, 00:00 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Najlepszą metodą jest chyba te ze skalami + krótka przerwa. Poczekał sobie człowiek dzień, wyluzował, pograł te skale, to i overblowy zaczęły wychodzić i gra się jakoś tak lżej, bez myślenia co tu zagrać. Jakby muza jaka |
_________________ Człowiek nieuzbrojony sprowadza na siebie wiele złego, w tym powszechną pogardę |
|
|
|
|
shusty
|
Wysłany: 2010-03-03, 14:47 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
[quote="Burber"]Najlepszą metodą jest chyba te ze skalami + krótka przerwa. Poczekał sobie człowiek dzień, wyluzował, pograł te skale, to i overblowy zaczęły wychodzić i gra się jakoś tak lżej, bez myślenia co tu zagrać. Jakby muza jaka [/quote]
To jest właśnie ten najlepszy etap przy nauce gry. Możesz powiedzieć: umiem grać na harmonijce! Bo znasz różne techniki i potrafić je dobrze wykorzystywać. I tutaj wg mnie zaczyna się najprzyjemniejsza część z harmonijką. Nie ćwiczysz czystych dźwięków, nie męczysz się z podciągami. Tylko możesz grać, improwizować i się tym na max'a cieszyć, że potrafić fajnie grać! |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-04, 22:17 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
shusty jak piszesz cos takiego
. Nie ćwiczysz czystych dźwięków, nie męczysz się z podciągami. Tylko możesz grać, improwizować i się tym na max'a cieszyć, że potrafić fajnie grać! Co ty gadasz.
Jak można fajnie grać bez umiejetności podcioągów bez wydobywania czystych dzwieków, przcież to podstawa.Ty chyba bredzisz . |
|
|
|
|
Gladias
Wiek: 28 Posty: 349 Otrzymał 12 punkt(ów) Skąd: Nysa/Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-04, 22:35 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
[quote="adamg53"]shusty jak piszesz cos takiego
. Nie ćwiczysz czystych dźwięków, nie męczysz się z podciągami. Tylko możesz grać, improwizować i się tym na max'a cieszyć, że potrafić fajnie grać! Co ty gadasz.
Jak można fajnie grać bez umiejetności podcioągów bez wydobywania czystych dzwieków, przcież to podstawa.Ty chyba bredzisz .[/quote]
Chłopie co ty piszesz???
Shusty napisał:
...bla bla bla "Możesz powiedzieć: umiem grać na harmonijce! Bo znasz różne techniki i potrafić je dobrze wykorzystywać" bla bla bla...
On chce przez to powiedziec, ze gdy opanujesz wydobywanie czystych dzwiekow, podciagów itp. Nastepuje najprzyjemniejszy etap nauki gry na harmonijce. Czyli juz nie tak intensywne stawianie na nudne treningi podciagów. Tylko improwizacje, melodie, gra w zespole itp. Co naprawde kreci...
Shusty wez pod uwage ze trzymam twoja strone |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-04, 22:47 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Tak się uczyłeś grać? Na fortepianie naciskasz klawisz i masz dzwięk ,na harmonijce najpierw musisz nauczyć sę wydobywać czyste dzwięki , bez sąsiadów (dobrze by było też nauczyć sie grać czarne klawisze fortepianu ) .Potem granie dla przyjemności. |
|
|
|
|
sebach
|
Wysłany: 2010-06-04, 22:48 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
o czym ty adam w ogole gadasz ? |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-04, 22:52 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
kurcze czuje ze rozpęta sie burza
[ Dodano: 2010-06-04, 22:53 ]
ja mówię o nauce gry na harpie
[ Dodano: 2010-06-04, 22:59 ]
A tu atmosfera grania dla przyjemności
[ Dodano: 2010-06-04, 23:04 ]
"sebach" nie wiesz o czym mówię? |
|
|
|
|
shusty
|
Wysłany: 2010-06-04, 23:10 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
[b]Gladias[/b], Wiesz o co mi chodzi w 100%
[b]adamg53[/b], mam po prostu wrażenie jakbyś nie przeczytał ze zrozumieniem kilku postów wcześniej, moich i innych. Mała pomyłka widocznie |
|
|
|
|
Gladias
|
Wysłany: 2010-06-04, 23:25 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Wiem o co Ci chodzi, poniewaz sam jestem na tym etapie:P
Proponuje skonczyc ten temat - niepotrzebne zamiesznie:P:P
no to dla zmiany tematy-
Oto moj system cwiczen na harpie:
Gram prawie codzienie na harpie,
dziele swoj trening na:
[b]technike[/b] oraz [b]"czucie" muzyki [/b](czyli gra pod podklad, gra melodi itp. )
Na poczatek zaczynam od techniki, powiedzmy gram oktawami.
Gdy przechodze do nastepnej czesci treningu. Gram pod podklad, starając sie od czasu do czasu wkaponowac w melodie jakas oktawe. Co pozwala jednoczenie uczyc sie danej techniki i umiejetnosci uzywania jej podczas gry "własciwej".
Teraz takie efekty jak podciag, gra akordami itp. Same wchodza mi w improwizacje, na "wyluzowanej grze".
Polecam ten system, naprawde jest dobry. |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-04, 23:26 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
pomyłki nie ma trzeba brać opowiedzialność za swoje słowa napisałeś: Nie ćwiczysz czystych dźwięków, nie męczysz się z podciągami. Tylko możesz grać, improwizować i się tym na max'a cieszyć, że potrafić fajnie grać! jak mam to rozumieć? To jest sposób na oppanowanie gry na harpie? |
|
|
|
|
szaman69
|
Wysłany: 2010-06-04, 23:36 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Adam53 masz dużo racji podkreślając na każdym kroku jak ważny jest trening gry chromatycznej na harmonijce, ale tutaj ewidentnie nie zrozumiałeś tego co shusty miał na myśli. Chodziło mu o to że kiedy już nauczysz się jednej rzeczy, to nie musisz wracać do niej i uczyć się jej od początku, tyle. Naprawdę zacznij czytać ze zrozumieniem. |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-06, 19:03 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
NIe denerwuj się rozumiem i czytam ze zrozumieniem. Masz racje, upierdliwy jestem, ale każda rada która namawia do nie powtarzania tego czego sie wcześniej nauczyłeś jest w\g mnie zła (przepraszam może nie mam racji) ,ale ja zawsze zaczynam od tego co już umiem utrwalam to, a dopiero potem zaczynam ćwiczyć coś nowego. Zauważyłem że zapominam i powracaja stare nawyki.To tylko moje przemyślenia.Bez urazy każdy czytając rozumie to po swojemu. |
|
|
|
|
Gladias
|
Wysłany: 2010-06-06, 21:31 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
na mą piekna, czarna ( z białymi literkami ) klawiaturę nasuwaja się tylko dwie litery, które w mojej opini są swietnym komentarzem do tego co przeczytałem powyzej:
XD |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-06, 22:06 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Gladias tego postu nie rozumiem |
|
|
|
|
Gladias
|
Wysłany: 2010-06-06, 22:19 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Taki był moj cel, wazne ze reszta wie o co chodzi |
|
|
|
|
#minigunmen
Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2010-06-06, 22:21 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
adam53, on chciał tylko taką emotkę postawić jaką ma minę, to jest takie zamknięte oko i uśmiech. W zasadzie tyle. Kończcie waszmościowie. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-06, 22:36 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Gladias tego postu nie rozumiem
zostawiam to bez komentarza "na mą piekna, czarna ( z białymi literkami ) klawiaturę nasuwaja się tylko dwie litery, które w mojej opini są swietnym komentarzem do tego co przeczytałem powyzej:" minigunmen jeżeli to zrozumiałeś to wymiękam odlot |
|
|
|
|
Gladias
|
Wysłany: 2010-06-06, 22:43 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
to była budowa napiecia:P z ta klawiatura:P |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-06, 23:00 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
pozdrawiam ze zrozumieniem
[ Dodano: 2010-06-06, 23:04 ]
budowlaniec jesteś nie zły |
|
|
|
|
shusty
|
Wysłany: 2010-06-06, 23:32 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
[b]Gladias[/b], zaczynam Cię coraz bardziej lubić |
|
|
|
|
Burber
|
Wysłany: 2010-06-06, 23:35 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Teraz ja będę upierdliwy, pisze się niezły. Jeżeli wszyscy zrozumieli, a tylko ty masz problem, to albo urodziłeś się w okolicach roku 1944, albo powinieneś sprawdzić czy ze swoim IQ możesz być prezydentem.
Nie zdążyłem, to do Adamga |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-06, 23:50 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
pozostawię to bez komentarza |
|
|
|
|
Gladias
|
Wysłany: 2010-06-07, 00:08 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Mi sie poprostu wydaje ze nie nadązamy nad tokiem myslenia adamg53, dlatego jak juz wczesniej wsopmniałem- skonczmy ten temat.
Jesli adamg53 znowu popisze sie swoimi umiejetnosciami "riposty" tak jak to widzielismy powyzej.
To mam prosbe do admina - zrobcie cos aby adamg53 wreszcie milczał w tym temacie, bo ja juz nie wiem, czy on sobie jaja z nas robi czy co??
[quote="Gladias"]no to dla zmiany tematy-
Oto moj system cwiczen na harpie:
Gram prawie codzienie na harpie,
dziele swoj trening na:
technike oraz czucie muzyki (czyli gra pod podklad, gra melodi itp. )
Na poczatek zaczynam od techniki, powiedzmy gram oktawami.
Gdy przechodze do nastepnej czesci treningu. Gram pod podklad, starając sie od czasu do czasu wkaponowac w melodie jakas oktawe. Co pozwala jednoczenie uczyc sie danej techniki i umiejetnosci uzywania jej podczas gry "własciwej".
Teraz takie efekty jak podciag, gra akordami itp. Same wchodza mi w improwizacje, na "wyluzowanej grze".
Polecam ten system, naprawde jest dobry.[/quote]
no to zmienmy temat ( proba 2:P ):P Co myslice o tym systemie?:P |
Ostatnio zmieniony przez Gladias 2010-06-07, 00:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
+adamg53
|
Wysłany: 2010-06-07, 00:16 Odp: Stanąłem w miejscu
|
|
|
Mi sie poprostu wydaje ze nie nadązamy nad tokiem myslenia adamg53", takie odniosłem wrazenie
[ Dodano: 2010-06-07, 01:06 ]
Tak,
aministrator jest potrzebny . |
|
|
|
|