Autor |
|
 |
Pancho 

Wiek: 40 Posty: 101 Otrzymał 12 punkt(ów) Skąd: Tychy / Belvedere
|
Wysłany: 2012-02-07, 17:14 Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Pozytywne opinie o Blues Session skłoniły mnie do jej kupna, powstrzymałem się jednak, kiedy wyczytałem, że Session Steel posiada (wg producenta) znacznie lepszą żywotność. Czy między tymi dwoma modelami jest jakaś wyraźna różnica w brzmieniu. Jeśli tak, to która jest bardziej godna polecenia? |
|
 |
|
|
 |
towal 
|
Wysłany: 2012-02-07, 17:22 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
jeśli masz na stanie te dwie stówki, to polecam Session Steel. Żywotność dłuższa (żywotność oczywiście zależy od wieelu czynników- poczytaj).
Pozdrawiam, Piotrek. |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2012-02-07, 20:31 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Obie brzmią jak harmonijka + 90% Twojego brzmienia. Zdecydowanie również polecam tą bardziej żywotną, choć dla mnie bez różnicy bo stroik sobie mogę zawsze wymienić. A płytki z mosiądzu są mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne przy naprawach. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
SessionSteel 
|
Wysłany: 2012-05-30, 18:30 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Do modelu Seydel Blues Session można dokupić takie same płytki stroikowe jak w modelu Session Steel. I tu nasuwa się pytanie więc jeśli model Blues Session będzie miał takie same płytki stroikowe jak Session Steel to która harmonijka będzie lepiej grała ? |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2012-05-30, 19:55 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Zasadniczo grają tak samo, nie powiedziałbym że któraś "lepiej", zmienia się tylko kwestia trwałości, bo stalowe stroiki w session steel są "bliżej nie do określenia jak bardzo" trwalsze. No i drobne niuanse brzmieniowe. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
Rogalski.Arek 

|
Wysłany: 2012-06-14, 22:44 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Ja osobiście bardziej wolę starego Session'a, ale tylko ze względu na korpus bo lepiej się ślizga w paszczy i albo mi się tylko wydaje albo stary Session ma minimalnie większe kanały, ale mogę się oczywiście mylić bo już jakiś czas temu pozbyłem się Steel'a. |
_________________ Moja strona foto niezwiązana z harmonijką |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 36 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2012-06-14, 22:49 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Wydaje mi się, że poczucie lepszego ślizgu może wynikać z drobnych różnic w pokrywach. Mam dwa egzemplarze Seydela Session, ale z wmontowanymi płytkami od 1847+, czyli mieszczącymi się w plastikowy grzebień. De facto zrobił mi się z tego Seydel Session Steel . Długo porównywałem pokrywy z obu harmonijek i okazało się, że jedna para była nieco inaczej wymodelowana od drugiej, co wpływało na różnice w komforcie gry na obu harpach. Producenci często robią minimalne zmiany i instrumenty z różnych partii różnią się od siebie. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Pshemo |
 |
Rogalski.Arek 

|
Wysłany: 2012-06-14, 23:13 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Masz rację jeśli chodzi o pokrywy i tu ewidentnie lepsze były w Steel'u, ale korpus starego Sessiona jest gładki a w Steel'u lekko matowy i mnie to trochę przeszkadzało. |
_________________ Moja strona foto niezwiązana z harmonijką |
|
 |
|
 |
*Bart Łęczycki 

|
Wysłany: 2012-06-18, 14:36 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Moim zdaniem Session Steel gra znacznie głośniej niż Blues Session, żywotność stroików kilkakrotnie dłuższa, ale i cena trochę wyższa.
Polecam zmianę pokryw od Session Steel na te z modelu 1847, wtedy "pomarańczka" zagra jeszcze głośniej o agresywniej
Pozdrawiam |
_________________ www.bleczycki.com
bleczycki@gmail.com |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Pshemo |
 |
Pshemo 

|
Wysłany: 2012-06-27, 11:05 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Ale jeśli chciałby ktoś wymienić w Steelu pokrywy i korpus na głośniejsze i wygodniejsze to wyniosłoby to około 308zł razem z harmonijką, a jeśli chce się wydać 300 zł to opłaca się kupić gotowego Seydla 1847 Silver. |
|
 |
*Bart Łęczycki 

|
Wysłany: 2012-07-02, 11:25 Odp: Seydel Blues Session vs Seydel Session Steel
|
|
|
Zwykle jeśli kupujemy coś oddzielnie to wychodzi nieco drożej.
Session Steel jest i bez pokryw głośniejsze niż standardowa harmonijka.
Jeśli ktoś ma zdolności manualne to można spróbować skastomizować pokrywy wiercąc odpowiednie otwory.
Pozdrowienia |
_________________ www.bleczycki.com
bleczycki@gmail.com |
|
 |
|
|