Autor |
|
 |
nowy88 
|
Wysłany: 2016-12-09, 00:21 [Problem] Złapanie rytmu (Chyba tak to sie nazywa)
|
|
|
Witam jestem początkujący jak chodzi o harmoszkę to proszę o wyrozumiałość. Pomogliście już nie raz więc mam nadzieję, że teraz też pomożecie. Jak uczyłem się grać to z początku były problemy, z trafieniem w kanał czy nawilżanie ust, ale już to opanowałem wszystko przyszło samo, z czasem. Co do mojej nauki to niby przerabiałem tam jakieś podstawy/ kursy co do grania bo nigdy nie grałem na żadnym instrumencie i jakieś takie obawy miałem co z czym się je. Ale na moim przykładzie jednak to nie zdało egzaminu. Wziąłem na warsztat utwór Kancelarya - Zabiorę Cię sam utwór znałem mniej więcej wiedziałem jak leci. Jak dla mnie trafiłem w to co potrzebowałem na początek. Fakt opanowanie tego do perfekcji zajęło mi dobre kilka dni grania przez całe dnie, ale nauczyłem się podstaw i wiem że potrafię grac na harmoszce. No to teraz przydałoby się nauczyć czegoś nowego, ale również prostego i przede wszystkim w miarę wolnego. Padło na Turobo- Jaki był ten dzień utwór również jest mi znany nawet całkiem dobrze opanowanie go to już była kwesta chwili i spoko sobie gram. Przeglądałem różne taby i trafiłem na hymn UE i już z miejsca to grałem. Niby takie pierdoły, ale jak na początek to jestem zadowolony. No i teraz od dłuższego czasu szukam nowego utworu na warsztat, no ale jest z tym problem i to nie mały. Jak by to powiedzieć nie bardzo mnie interesują kolędy itp. Przeszukałem całe forum i znalazłem kilka utworów których chętnie bym się nauczył. Ale problem polega na tym że jakoś nie umiem załapać rytmu. A specjalnie szukałem takich rzeczy, które w miarę znam. Np Evanescence - My Immortal albo jakiś utwór perfekt-u są powolne i praktycznie każdy, to zna. Są całe utwory na YT do tego są na forum taby, ale jakoś nie wychodzi. Próbuję na wszystkie możliwe sposoby, ale moje dźwięki w ogóle nie są podobne do tego co "leci w tle" nawet z tekstem się nie zgadzają. Jakoś wszystko słychać jak z kosmosu i nie wiem jak to ogarnąć nawet 4 liter to się nie trzyma. Próbowałem ze słuchu, z tabów no ale nie wychodzi. Wiem że to na pewno też kiedyś samo przyjdzie z czasem. Nie wiem o co chodzi jest w miarę łatwy i wolny utwór tak myślę mam oryginalną wersję dostępną, a jednak nie potrafię zagrać jednego czy tam dwóch dźwięków zgodnych z utworem czy z tekstem. Możecie powiedzieć jak to ogarnąć? Z Kancelarya - Zabiorę Cię czy Turobo- Jaki był ten dzień nie było praktycznie żadnych problemów wiedziałem jak zagrać i nawet jak było nie czysto, albo grały dwa kanały to wiedziałem co gram i inni też się skapowali. A teraz, z każdym nowym utworem mam problem nie wiem jak to się fachowo nazywa czy nie umiem złapać rytmu czy trafić w dźwięk. Są taby jest utwór, a u mnie kompletnie nic się nie zgadza dźwięki jak z kosmosu nie pasujące do niczego tempo grania czy rytm również się nie zgadza. Help Me. |
|
 |
|
|
 |
miki111 
|
Wysłany: 2016-12-09, 01:58 Odp: [Problem] Złapanie rytmu (Chyba tak to sie nazywa)
|
|
|
Masz tylko harmonijkę C?
- to prawdopodobnie te utwory są w innych tonacjach i nie da się ich zagrać razem z oryginałem.
Co do rytmu - w tabach nie da się zapisać długości trwania poszczególnych dźwięków.
Najprościej osłuchać (i najlepiej "ośpiewać") utwór, który chcesz się nauczyć a potem za pomocą słuchu i/lub tabów grać go w tonacji posiadanej harmonijki. Jak zaczniesz kupować harmonijki w innych tonacjach to dopasujesz odpowiednią i będziesz mógł to co nauczyłeś się na "C" zagrać na innej razem z oryginałem. |
_________________ pozdrawiam Mikołaj Flont |
|
 |
|
 |
nowy88 
|
|
 |
|
 |
miki111 
|
Wysłany: 2016-12-09, 16:25 Odp: [Problem] Złapanie rytmu (Chyba tak to sie nazywa)
|
|
|
No i jaki masz problem z tym utworem? |
|
 |
|
 |
nowy88 
|
Wysłany: 2016-12-09, 18:15 Odp: [Problem] Złapanie rytmu (Chyba tak to sie nazywa)
|
|
|
Hmm jak to powiedzieć nie umiem złapać rytmu bo moje granie jest całkiem inne. Dokładnie wygląda to jak jak bym stworzył nowy utwór który się logicznie niczego nie trzyma. Albo w połowie jakiegoś utworu się glubie i nie umiem złapać jak powinno to lecieć dalej. |
|
 |
|
 |
miki111 
|
Wysłany: 2016-12-09, 21:00 Odp: [Problem] Złapanie rytmu (Chyba tak to sie nazywa)
|
|
|
muzycznie sensowny sposób masz w mojej pierwszej odpowiedzi... |
|
 |
|
 |
Lizur97 

Wiek: 26 Posty: 139 Otrzymał 14 punkt(ów) Skąd: woj. Opolskie
|
Wysłany: 2016-12-10, 13:57 Odp: [Problem] Złapanie rytmu (Chyba tak to sie nazywa)
|
|
|
Proponuję ćwiczenia z metronomem, ogrywanie gram lub skal na wolnym tempie i stopniowo podwyższać tempo maksymalnie o kilka unm. Grać jak najczęściej z klikiem, próbować zagrać nauczoną melodie w wolniejszym tempie niż oryginał, wszystko to oczywiście z metronomem. To powinno pomóc |
_________________ "Wszystko prostsze gdy się śpiewa i gra.." |
|
 |
|
 |
nowy88 
|
Wysłany: 2016-12-25, 15:56 Odp: [Problem] Złapanie rytmu (Chyba tak to sie nazywa)
|
|
|
No gram łatwe melodie w wolniejszym tempie bo szybciej nie umiem, ale jak już załapię o co chodzi to leci super. Wiadomo że z mentorem było by na początek łatwiej no, ale jeszcze nie posiadam jestem cały czas na etapie poszukiwań. |
|
 |
|
 |
Lizur97 

Wiek: 26 Posty: 139 Otrzymał 14 punkt(ów) Skąd: woj. Opolskie
|
Wysłany: 2016-12-26, 01:28 Odp: [Problem] Złapanie rytmu (Chyba tak to sie nazywa)
|
|
|
Internetowe metronomy w zupełności wystarczają, nie trzeba nawet ich pobierać, działają przez przeglądarkę.
http://a.bestmetronome.com |
_________________ "Wszystko prostsze gdy się śpiewa i gra.." |
|
 |
|
|