Autor |
|
 |
nacios 
|
Wysłany: 2008-04-19, 23:10 Problem z kanałem 2
|
|
|
Witam! Mam duży problem! Dzisiaj sobie kupiłam harmonijkę Tombo Folkblues tonacja C. Grałam na niej kilka razy i nie dmuchałam mocno. Nikt oprócz mnie na niej nie grał. Chciałam sprawdzić wszystkie kanały czy jest wszystko ok ale niestety okazało się że 2 kanał na wdechu nie gra! Taką samą sytuację miałam z harmonijką Hohner Silverstar również w tonacji C! Proszę pomóżcie i z góry dzięki...
Edit: Aha i jeszcze coś. Kiedy zakrywam kanały 1 i 3 ładnie gra. Możliwe że problem tkwi w moim graniu na harmonijce. Czy kanał 2 jest jakimś kanałem "specjalnej opieki"? |
|
 |
|
|
 |
petrolhead 

Wiek: 33 Posty: 184 Otrzymał 12 punkt(ów) Skąd: Olsztyn i Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-19, 23:28 Odp: Problem z kanałem 2
|
|
|
Z opisu wygląda na to, że technika jest zła. Drugi kanał jest dość specyficzny. Spróbuj wciągnąć powietrze trochę mocniej, jednocześnie ustami i nosem. Powinno pomóc. No i harmonijka prawdopodobnie musi się nieco rozegrać.
Jeżeli dalej będziesz miała ten sam problem to rozkręć instrument i sprawdź, czy jakiś brud czy inne niepożądane ciało obce nie blokuje blaszki. |
_________________ Mój Wóz jest bogiem, prędkość nałogiem, drifting zabawą, frajda podstawą |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): nacios |
 |
nacios 
|
Wysłany: 2008-04-19, 23:33 Odp: Problem z kanałem 2
|
|
|
Wielkie dzięki! Bardzo mi pomogła rada wciągania powietrza nosem i ustami! Jeszcze raz serdeczne dzięki! |
|
 |
|
|