Autor |
|
 |
*Bart Łęczycki 

|
Wysłany: 2009-06-10, 14:30 [Porównanie] Niedrogie wzmacniacze lampowe
|
|
|
Witam!
Wiele osób pyta mnie jaki kupić wzmacniacz żeby dobrze brzmiał i aby nie był bardzo drogi (czyli do 1000zł nowy)
Moje propozycje to:
Epiphone Valve Junior (5W)
Fender Champion 600 (5W)
Gretsch GA5 (5W)
Harley - Benton GA5 (5W)
Kustom Tube 12A (12W)
Warto zajrzeć na You Tube i obejrzeć filmy Harpsucker'a aby wyrobić sobie zdanie o dobrym brzmieniu wzmacniacza lampowego.
Pozdrowienia! |
_________________ www.bleczycki.com
bleczycki@gmail.com |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): faun77 |
|
 |
Zamieszkaly 

|
Wysłany: 2011-10-03, 19:59 Odp: [Porównanie] Niedrogie wzmacniacze lampowe
|
|
|
Rozważam właśnie zakup, jakiegoś małego 5 watowego pieca. I stąd pytanie, jak one się sprawdzają w praktyce?
Chciałbym poznać opinie ludzi, którzy na tym grają. Czy nie ma problemu ze sprzęganiem. Czy da się to potem skutecznie nagłośnić mikrofonem itd. I jak wypadają brzmieniowo. (Testom na YT nie ufam, gdyż nie wszyscy mają brzmienie z "aparatu").
Pozdrawiam |
_________________ https://www.facebook.com/brodatedzwieki
https://www.youtube.com/c/brodatedzwieki |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 36 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2011-10-04, 14:51 Odp: [Porównanie] Niedrogie wzmacniacze lampowe
|
|
|
Wczoraj zagrałem na przerobionym Epiphone'ie Juniorze koncert w toruńskiej Od Nowie, na początku września zaś w ciechocińskim teatrze. W obu przypadkach o brzmieniu opinie były pozytywne. Mój gitarzysta dysponuje takim samym modelem, lecz w wersji head+paczka, więc nie mamy problemu z wzajemnym się zagłuszaniem. W lipcu zaś grałem na nim 2 koncerty z Tortillą, czyli pełnym elektrycznym składem. Nagłośniony dał radę i nie sprzęgał. Do tej pory, wszędzie udawało się podłożyć pod głośnik mikrofon i puścić wszystko przez przody. Jeżeli kontrolujesz swoją głośność na scenie i umiesz pracować z mikrofonem tak, żeby minimalizować sprzęganie, to nie powinno być dużych problemów. Najlepiej kupić taki wzmacniacz używany (można naprawdę czasem ustrzelić okazję) i przerobić go na bardziej przyjazny harmonijce. Mój przed przeróbką sprawdzał się sporo gorzej, a teraz jestem z niego zadowolony. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Żółwik

Wiek: 32 Posty: 134 Otrzymał 6 punkt(ów) Skąd: Koronowo/Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-10-17, 22:09 Odp: [Porównanie] Niedrogie wzmacniacze lampowe
|
|
|
Na czym polega przeróbka tego Epi? |
_________________ Połowę pieniędzy w życiu przeznaczyłem na instrumenty i alkohol. Drugą połowę zmarnowałem. |
|
 |
|
 |
MilKam88 
|
|
 |
|
 |
bishop 
|
Wysłany: 2013-02-05, 00:58 Odp: [Porównanie] Niedrogie wzmacniacze lampowe
|
|
|
A powiedzcie mi, czy ten wzmacniacz można nazwać lampowym (Bugera BC15)?
http://allegro.pl/bugera-...2971374986.html
Czy on nadaje się do harmonijki? Myślę o jakimś komplecie do grania w domu. Wzmacniacz, mikrofon, efekt delay. Mam 1000zł. mikrofon SUPERLUX D112C, Delay BEHRINGER Digital DD600, a wzmacniacz? Nie mam pomysłu. Proszę o podpowiedź. |
|
 |
|
 |
#Medium 

|
Wysłany: 2013-02-05, 09:21 Odp: [Porównanie] Niedrogie wzmacniacze lampowe
|
|
|
Ten wzmacniacz ma lampę tylko na preampie, a wzmacniacz mocy na krzemie. Jeśli chcesz grać Chicago, to przesterowanie końcówki mocy nie da tego specyficznego brzmienia przesterowanej lampy i wysycenia rdzenia transformatora. Do Chicago się nie nadaje, do grania akustycznego - jak najbardziej.
Pozdrawiam
Medium |
_________________ Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień. |
|
 |
|
 |
Harry 

|
Wysłany: 2013-02-05, 09:35 Odp: [Porównanie] Niedrogie wzmacniacze lampowe
|
|
|
Medium,
ten wzmacniacz jest wzmakiem gitarowym i na pewno nie nada się do grania akustycznego. Do elektrycznego jak najbardziej tyle, że z niewiadomym skutkiem.
bishop,
Generalnie nie pokładam wielkiego zaufania w firmie bugera(jakby nie było - to behringer), ale jeśli masz możliwość - ograj sobie ten wzmak.
Ma mały głośnik (8") co raczej dobrze nie wróży i jest hybrydą - na pewno nie zabrzmi jak lampa. |
|
 |
maverick04 
|
Wysłany: 2014-03-05, 15:22 Odp: [Porównanie] Niedrogie wzmacniacze lampowe
|
|
|
Chciałem dorzucić test w osobnym temacie, a tu akurat wisi temat małych piecyków. Zakupiłem właśnie KLD GTE5 w Blues Garażu w Gdyni.
Trafiłem w sieci na Twój test Bartku i od razu zamówiłem, jest rewelacja. Tutaj można go kupić.
http://allegro.pl/nowosc-...3964507837.html
Chciałbym się z Wami podzielić brzmieniem jakie udało mi się wykręcić przy użyciu tego maleństwa + 2 drobne efekty Harp Tone + i Delay . Mnie mocno zaskoczył więc może komuś pomoże, kto szuka mocnej, chicagowskiej barwy.
Tutaj test: http://www.youtube.com/watch?v=BwnvQWhbVVg
Pozdrawiam |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): #Felix |
 |
#Felix 

|
Wysłany: 2014-03-05, 23:15 Odp: [Porównanie] Niedrogie wzmacniacze lampowe
|
|
|
Do ćwiczeń domowych może być - sąsiadów nie zamordujesz, na próbie z kapelą też się przyda, o ile wpuścisz go w linię nagłośnienia, chyba, że band gra akustycznie to przypasuje w sam raz. |
_________________ Keep breathing music ...
 |
|
 |
|
|