| Autor |
|
 |
superkuba131 

|
Wysłany: 2012-08-30, 19:54 Odp: Początki - porady
|
|
|
Ja mam takie pytanie:
Gram już trochę na silverstarze i blues bandzie, tabulatury gram bez problemu, ze słuchu nawet nieźle i tu powstaje pytanie- co teraz? Nie mam za bardzo co grać i nie wiem czy warto kupować marine banda... |
|
 |
|
|
|
 |
Jaszczur 

Wiek: 35 Posty: 152 Otrzymał 22 punkt(ów) Skąd: Lublin/Parczew
|
Wysłany: 2012-08-30, 22:08 Odp: Początki - porady
|
|
|
Zdecydowanie warto kupić coś lepszego od SilverStara i BluesBanda
Wyrzuć tabulaturę do kosza, zacznij improwizować i kontynuuj grę ze słuchu - często słuchaj znanych harmonijkarzy i próbuj powtarzać ich zagrywki. |
|
 |
|
 |
jankom 
|
Wysłany: 2012-09-04, 16:08 Odp: Początki - porady
|
|
|
Ja mam dwa pytania:
1. podłączam się do pytania o improwizację. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Puszczam jakiś podkład z internetu, zaczynam sobie "brzdąkać", ale nie bardzo mogę rozpoznać jaka zagrywka nadaje się do konkretnego utworu
2. mam pewien problem z podciągami. Podciąg o pół tonu wychodzi mi w miarę bezproblemowo, ale o cały ton, czy (o zgrozo) półtorej to zupełnie inna bajka. Wyginam się na wszystkie możliwe sposoby, a dalej nie chce mi wyjść. Jakieś rady? |
_________________ Suzuki Harpmaster |
|
 |
|
 |
Jaszczur 

|
Wysłany: 2012-09-04, 17:03 Odp: Początki - porady
|
|
|
Po pierwsze musisz mieć podkład w odpowiedniej tonacji. Jeśli grasz na harmonijce C, to wpisz na youtube hasło "blues backing track G" - na pewno znajdziesz taki, który będzie ci odpowiadał. Po drugie - trzymaj rytm (wybijanie rytmu nogą bardzo pomaga). No i musisz dużo ćwiczyć i trenować - jak dotąd nikt nie wymyślił lepszej metody Ta sama zasada dotyczy twojego drugiego pytania. Na forum jest wiele przydatnych postów na temat podciągów. Sam korzystałem z zawartych w nich rad, i jakoś poszło Musisz też pamiętać, że nie na każdym kanale da się obniżyć o cały ton - najlepiej zapoznaj się z przydatną tabelką którą zrobił gofator
http://forum.harmoszka.co...ekow-vt4245.htm |
|
 |
|
 |
jankom 
|
Wysłany: 2012-09-04, 18:22 Odp: Początki - porady
|
|
|
| Ok dzięki. Co do improwizacji to tak właśnie robię, ale chyba po prostu muszę poświęcić odpowiednią ilość czasu, żeby osiągnąć jakąś rozsądną wprawę. A jeśli chodzi o podciągi to mam fajną obrazkową ściągawkę na jakim kanale jakie dźwięki można osiągnąć (włącznie z podciągami o pół, cały i półtora tonu tam gdzie to możliwe) i wspomagam się programem MelodyRecorder firmy SEYDEL, dzięki któremu wiem jaki dźwięk mi wychodzi. W tym wypadku chyba również nie pozostaje mi nic innego jak podciągać do bólu, aż samo się wyjaśni. |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 37 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2012-09-04, 21:51 Odp: Początki - porady
|
|
|
Zarówno przy podciągach i improwizacji, trzeba sobie pozwolić na to, żeby brzmieć źle . Pierwsze obniżenia, jak i pierwsze wyimprowizowane fragmenty mogą brzmieć słabo i nie pasować do tego, co jest grane, ale taki jest przywilej ćwiczeń. Z czasem będziesz słyszał i wiedział, co jest dobre, a co nie. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
fred1190 
|
Wysłany: 2012-09-10, 15:50 Odp: Początki - porady
|
|
|
Nie wiem czy był już takie pyatnie, ale czy opanowanie utrzymywanie dzwięku po obniżeniu o pół tonu, cały ton i półtorej tonu to kwestia miesięcy czy lat ćwiczeń?
Pozdrawiam. |
|
 |
|
 |
pierogi 

|
Wysłany: 2012-09-10, 19:00 Odp: Początki - porady
|
|
|
| To zależy od Ciebie. Ja podciągów nauczyłem się jakieś 2 miesiące po otrzymaniu po raz pierwszy harmonijki w swoje dłonie. Jeden nauczy się szybciej, a drugi zaś potrzebuje do tego więcej czasu. |
|
 |
cjsimon 

|
Wysłany: 2012-09-11, 09:57 Odp: Początki - porady
|
|
|
| fred1190 napisał/a: | | Nie wiem czy był już takie pyatnie, ale czy opanowanie utrzymywanie dzwięku po obniżeniu o pół tonu, cały ton i półtorej tonu to kwestia miesięcy czy lat ćwiczeń? |
Jesli potrafisz obnizac dany dzwiek, to juz tylko z gorki. Ja bym oscylowal w okolicach tygodnia (moze dwuch) - o ile sumiennie cwiczysz |
|
 |
|
 |
Obalix
|
Wysłany: 2012-09-15, 20:57 Odp: Początki - porady
|
|
|
Witam wszystkich Dopiero zaczynam swoją przygodę z harmonijka i chciałbym się dowiedzieć czy na harmonijce w tonacji A będę mógł bez problemu grac melodie z tabów, czy będzie to wymagało ich zmiany? Obecnie mam SilverStara który jest beznadziejny, chce kupić Seydela Session Steel w tonacji A, wole ciemniejsze brzmienie, aczkolwiek nie chciałbym zrezygnować z przygrywania znanych piosenek typu "Wonderful World" tudzież "Hallelujah". Z góry dzięki za odpowiedz |
|
 |
|
 |
GaceQ123 

Wiek: 33 Posty: 172 Otrzymał 14 punkt(ów) Skąd: Węgrzce, k. Krakowa
|
Wysłany: 2012-09-15, 22:29 Odp: Początki - porady
|
|
|
Każdą tabulaturę będziesz mógł grać Dźwięki na harmoszce są oddalone od siebie w takiej samej odległości na każdej harmonijce czy to w A czy w C. Tylko wiadomo jak grasz z tabów to grasz w innej tonacji dany utwór Jak coś bredzę nie tak to mnie poprawić |
_________________ "If you can dream it, you can do it " - Walt Disney |
|
 |
|
 |
Obalix
|
Wysłany: 2012-09-23, 15:28 Odp: Początki - porady
|
|
|
Zdecydowałem się w końcu na kupno Marine Band Deluxe w A i nie żałuje mam tylko jeden problem, nauczyłem się wcześniej grać czyste dźwięki za pomocą języka... Nie robiąc z niego rurki, dotykałem tylko dołu korpusu aby celnie celować w kanały. A teraz wyczytałem gdzieś ze nie należy wgl dotykać językiem korpusu. Co zrobić podczas grania wówczas z językiem? jak trafić w odpowiedni kanał żeby był czysty dźwięk? Do tego mając luźne mięśnie, nie zwijając języka, mając harmonijkę głęboko w ustach? Przecież nie robiąc żadnej dziurki z ust (bo do tego trzeba naprężyć mięśnie ust) ani nie używając języka i do tego mając głęboko harpa jest to prawie niemożliwe otwór jest za duży żeby wycelować w pojedynczy kanał a do tego nie wiadomo gdzie się w danej chwili dmucha, bo nie wiadomo gdzie są przedziały miedzy kanałami, tym bardziej ze ten Deluxe ma strasznie male kanały i ciężko w nie trafić tak żeby były pojedyncze dźwięki... Proszę o jakąś rade Mogę grać tak jak dotychczas jeśli język mi wgl nie przeszkadza podczas robienia podciągów? |
|
 |
|
 |
Bolverk 
Wiek: 43 Posty: 15 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Nowe Miasto Lub.
|
Wysłany: 2012-09-23, 20:10 Odp: Początki - porady
|
|
|
| Obalix napisał/a: | Zdecydowałem się w końcu na kupno Marine Band Deluxe w A i nie żałuje mam tylko jeden problem, nauczyłem się wcześniej grać czyste dźwięki za pomocą języka... Nie robiąc z niego rurki, dotykałem tylko dołu korpusu aby celnie celować w kanały. A teraz wyczytałem gdzieś ze nie należy wgl dotykać językiem korpusu. Co zrobić podczas grania wówczas z językiem? jak trafić w odpowiedni kanał żeby był czysty dźwięk? Do tego mając luźne mięśnie, nie zwijając języka, mając harmonijkę głęboko w ustach? Przecież nie robiąc żadnej dziurki z ust (bo do tego trzeba naprężyć mięśnie ust) ani nie używając języka i do tego mając głęboko harpa jest to prawie niemożliwe otwór jest za duży żeby wycelować w pojedynczy kanał a do tego nie wiadomo gdzie się w danej chwili dmucha, bo nie wiadomo gdzie są przedziały miedzy kanałami, tym bardziej ze ten Deluxe ma strasznie male kanały i ciężko w nie trafić tak żeby były pojedyncze dźwięki... Proszę o jakąś rade Mogę grać tak jak dotychczas jeśli język mi wgl nie przeszkadza podczas robienia podciągów? |
Nigdy nie stosuj techniki Ublocking(zwijanie języka, mimo iz podobno niewiele osób potrafi to zrobić:) ) Stosuj technikę Pucker: Mając rozluźnione mięśnie ust zatrzymaj usta w pozycji jakbyś wymawiał literę "o". Język niech jest rozluźniony i spoczywa na dnie jamy ustnej. Mając taką pozycję włóż sobie harmonijką w usta dość głęboko) i spróbuj zagrać. Jeśli wychodzą ci podwójne dźwięki delikatnie koryguj to ruchami harmonijki w lewo lub w prawo. Trochę ci to zajmie. Mi to zajęło dwa dni. Ale to niewiele:) |
_________________ Uczmy się gry na harmonijce ustnej. To jest świetny instrument do każdego rodzaju muzyki. |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2012-09-23, 22:41 Odp: Początki - porady
|
|
|
| Obalix napisał/a: | Przecież nie robiąc żadnej dziurki z ust (bo do tego trzeba naprężyć mięśnie ust) ani nie używając języka i do tego mając głęboko harpa jest to prawie niemożliwe otwór jest za duży żeby wycelować w pojedynczy kanał a do tego nie wiadomo gdzie się w danej chwili dmucha, bo nie wiadomo gdzie są przedziały miedzy kanałami, tym bardziej ze ten Deluxe ma strasznie male kanały i ciężko w nie trafić tak żeby były pojedyncze dźwięki... |
Otwór wtedy rzeczywiście jest sporo większy niż kanał, w który dmiesz, jednak prawidłowa technika oddechu i taki układ sprawia, że powietrze jest nakierowane tam, gdzie trzeba. I luz jest naprawdę najlepszym sposobem na osiągnięcie ładnego dźwięku. Jednak jeżeli grasz już z językiem ustawionym we właściwy Ci sposób, mam dla Ciebie propozycję. Spróbuj tej nowej metody, jednocześnie nie zapominając o starej i wybierz tę, która Ci pasuje. Albo i jeszcze lepiej, naucz się dodatkowo tongue blockingu! Będziesz miał wtedy trzy narzędzia, których będziesz używać wymiennie w zależności od sytuacji. Sam używam zarówno puckera, jak i tongue blockingu (z tym ostatnim ćwiczę też podciągi) i wychodzi to nienajgorzej. To wydaje mi się najlepszym wyjściem. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Obalix
|
Wysłany: 2012-09-25, 19:07 Odp: Początki - porady
|
|
|
Grałem przez ostatnie dni pucker-stylem, pojedyncze dźwięki wychodzą mi już w miarę sprawnie, ale jak tylko zacznę grać coś dłuższego ze słuchu od razu gubię się na kanałach... Postanowiłem powrócić do swojego stylu... Tym bardziej że dźwięki wydaja mi się ładniejsze i tak jakby "pełniejsze" niż podczas puckera Podciągi też łatwo wchodzą.. Jedyny problem to harmonijka.. Okropnie pęcznieje... Ale jakoś przeżyje, następna będzie z plastikowym korpusem... |
|
 |
|
 |
zonk1
|
Wysłany: 2012-12-14, 21:20 Odp: Początki - porady
|
|
|
Witam,
mam nadzieję, że to dobry temat na takie pytanie. Od 3ch dni jestem posiadaczem Suzuki Harpmaster C i nurtuje mnie jedna kwestia - strasznie ciężko jest wydobyć dźwięk na 10 kanale na zadęciu. Muszę dość mocno dmuchać (przy czym słyszę 'szum'), do tego najlepiej jak naciskam językiem na górne podniebienie.
I teraz pytanie - to wada mojej techniki, mojego egzemplarza czy też wszystkie Harpmastery tak mają?
Pozdrawiam,
Adam |
|
 |
|
 |
Jaszczur 

|
Wysłany: 2012-12-14, 23:16 Odp: Początki - porady
|
|
|
Harpmastery tak mają na najwyższych kanałach, a w każdym razie na pewno Harpmastery które ja posiadam |
|
 |
|
 |
jankom 
|
Wysłany: 2012-12-15, 07:36 Odp: Początki - porady
|
|
|
| Miałem podobne wrażenie na początku grania na Harpmasterze, ale po pewnym czasie albo się do tego przyzwyczaiłem, albo harmonijka się "wyregulowała". W każdym razie po pewnym czasie nie będziesz zauważał większej różnicy. |
|
 |
|
 |
xy0urneyx
|
Wysłany: 2013-01-07, 19:32 Odp: Początki - porady
|
|
|
Czy na takiej http://allegro.pl/harmoni...2890411063.html harmonijce ustnej firmy Bee (made in china oczywiście) da się zagrac jakąkolwiek piosenkę?
Wg mnie nie jest to zwykła harmonijka, bo strasznie dużo tych dziurek ma.
I druga sprawa, skąd wziąć jakieś tutoriale żeby się nauczyć czegoś?
Pozdrawiam |
|
 |
|
 |
#Medium 

|
Wysłany: 2013-01-07, 19:35 Odp: Początki - porady
|
|
|
To tremolo. Można na tym grać. Ale BEE są nieszczelne i wymagają dużo powietrza by wydobyć dźwięk. To jest raczej "brzęczydełko" dla dziecka niż harmonijka.
Pozdrawiam
Medium |
_________________ Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień. |
|
 |
|
 |
Szolga 
|
Wysłany: 2013-02-01, 23:06 Odp: Początki - porady
|
|
|
Przeglądając sieć przypadkowo trafiłem na porady dot. nauki gry na harmonijce wykorzystane w popularnym serwisie demotywatory.pl. Bardzo proszę, abyście wyrazili swoją opinię o tych radach co do ich słuszności (oczywiście poza ostatnią, prawdopodobnie dopisaną przez jakiegoś żartownisia).
http://demotywatory.pl/2390529/Harmonijka |
_________________ Pasja i ciężka praca mogą zastąpić wrodzony talent |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2013-02-01, 23:21 Odp: Początki - porady
|
|
|
Obrazek pochodzi z nieistniejącej już strony harp.muse.pl. Ogólnie całkiem dobre źródło wiedzy, kilka dobrych rad na początek. A informacja o żółtym śniegu, była już w oryginalnej wersji . |
|
 |
|
 |
bitson 
|
Wysłany: 2013-05-03, 19:58 Odp: Początki - porady
|
|
|
Hej Wam, chciałem wybrać swoją pierwszą harmoszkę, jaka jest najbardziej polecana przez Was? Szukam takiej w tonacji D, lub G. Wiem że nie są zbytnio polecane na początek, ale wg mnie dźwięk z tych harmonijek jest bardziej "ciepły" co akurat mnie się podoba Jest to w ogóle dobry wybór jeśli chodzi o tonację? Do wydania mam ok 100zł, nie chciał bym przekraczać tej kwoty, bo do tego dojdzie jeszcze przesyłka za granicę, która nie wiem ile wyjdzie
A i jeszcze jedno, czytałem inne tematy i nie potrafię się zdecydować którą zamówić. |
|
 |
|
 |
KrisHarp 

|
Wysłany: 2013-05-08, 11:38 Odp: Początki - porady
|
|
|
Zamów sobie harpa w D, będziesz zadowolony. Można na nim poćwiczyć i granie jest łatwiejsze.
Jeżeli chodzi o firmę to polecam Seydla.
Pzdr |
_________________ KrisHarp |
|
 |
|
 |
Lizur97 

Wiek: 29 Posty: 139 Otrzymał 15 punkt(ów) Skąd: woj. Opolskie
|
Wysłany: 2013-05-08, 22:45 Odp: Początki - porady
|
|
|
Moim zdaniem „ciepły” dziwięk mało jest zależny od tonacji, w większej mierze od budowych harmonijki i grającego. Tymbardziej, że tonacja G jest najniższa z standardowych. Najtrafniejszym wyborem byłbaby tonacja C. Jeżeli uparcie chcesz jakaś z wymienionych tonacji, to bierz D.
Co do firmy, polecam Suzuki. Mam Harpmastera w tonacji A. Dla mnie, jak na razie jest najwygodniejszą harmonijką do nauki. |
_________________ "Wszystko prostsze gdy się śpiewa i gra.." |
|
 |
|
|
|