Autor |
|
 |
#Felix 

|
Wysłany: 2012-07-25, 23:01 [Opinie] Tunery elektroniczne
|
|
|
Jestem na etapie wyboru elektronicznego tunera chromatycznego, potrzebnego mi do strojenia harmonijek.
Przeszukałem około setki różnych modeli w sklepach internetowych.
Porównania techniczne są jak najbardziej miarodajne dla mnie jako technika, ale jednakże przydałaby się również Wasza opinia i doświadczenie z takim sprzętem.
Ja wybrałem kilka modeli, z których mam zamiar zakupić ten właściwy.
Założyłem, że:
- model stacjonarny (nie na gryf gitarowy)
- tuner ma mieć wbudowany metronom,
- cena ma być w granicach min. 80 do 130 zeta,
- dobra marka Korg, Boss Epi.. etc.etc.
- precyzyjne wyskalowanie
- łatwość obsługi
na razie mój nr 1 to TM-40 f-my KORG.
A może macie odmienne typy?
Jeżeli ktoś z Was posiada już tuner chromatyczny i mógłby się o nim wypowiedzieć - proszę o opinię?
p.s.Zakładam temat, ponieważ nie znalazłem tu takiego. |
_________________ Keep breathing music ...
 |
|
 |
|
|
 |
Żółwik

Wiek: 30 Posty: 134 Otrzymał 6 punkt(ów) Skąd: Koronowo/Bydgoszcz
|
Wysłany: 2012-07-26, 10:59 Odp: [Opinie] Tunery elektroniczne
|
|
|
Harmonijek co prawda nie stroję ale do wszystkiego innego starcza mi BOSS TU80. Bardzo dokładny, Ma możliwość wpięcia kabla/piezo i posiada wbudowany metronom. polecam! |
_________________ Połowę pieniędzy w życiu przeznaczyłem na instrumenty i alkohol. Drugą połowę zmarnowałem. |
|
 |
|
 |
#Medium 

|
Wysłany: 2012-07-26, 15:32 Odp: [Opinie] Tunery elektroniczne
|
|
|
Niestety nie pamiętam typu, ani nawet producenta, ale widziałem kiedyś tuner, który miał w pamięci jeśli dobrze pamiętam 8 różnych strojów kompromisowych (oprócz 12 TET). Takim jak pokazałeś można stroić tylko na 12TET, ja akurat tego stroju w harmonijce nie lubię. Gdybym inswestował w coś do strojenia harmonijki wybrałbym taki jak mówię. Bardzo ubolewam, ale ceny tego cacka też nie pamiętam, ale chyba japońskie było ...
Gdyby ktoś wiedział jaki to model - dajcie namiary albo jakiś link.
Na razie i tak używam do strojenia harmonijek komputera z odpowiednim softem.
Pozdrawiam
Medium |
_________________ Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień. |
|
 |
|
 |
#Felix 

|
Wysłany: 2012-08-21, 23:11 Odp: [Opinie] Tunery elektroniczne
|
|
|
Tak jak zapowiadałem wcześniej wybrałem jednak model TM-40 f-my KORG. Zapłaciłem dużo mniej niż na najtańszych aukcjach Allegro, a to z racji że dostawca przysłał towar parę dni później i w ramach dobrej opinii zjechał z ceny ok.15%.
Dodatkowym argumentem w wyborze tego tunera był jego czuły mikrofon i b.dobra opina znajomego studenta z Akademii Muzycznej.
p.s. dużo roboty przede mną w strojeniu harmonijek. Po sprawdzeniu tylko jednej harmonijki C przynajmniej 1/4 stroików jest ok. 10 centów mniej lub więcej od właściwej częstotliwości, 2 sztuki nawet o 15 centów.
Producent: made in Vietnam by Japan InCorporation. |
_________________ Keep breathing music ...
 |
|
 |
|
|