Autor |
|
|
Hetman
|
Wysłany: 2017-03-09, 19:22 Nowa harmonijka
|
|
|
Przymierzam się do kupna nowej harmonijki (aktualnie mam hohner hotmetal; dźwięki w niektórych kanałach zaczynają być coraz cichsze i słychać szum).
Jeżeli chodzi o tonację, to może być C ale chciałbym w przyszłości grać bluesa lub szanty (muszę się jeszcze zdecydować, bo zgaduję, że te 2 gatunki gra się w innych tonacjach).
Chce wydać do 100, no może 150 złoty.
Jakieś propozycje?
Z góry dziękuję
Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie |
|
|
|
|
|
fokerss [Usunięty]
|
Wysłany: 2017-03-11, 16:04 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
GOLDEN MELODY !!! |
|
|
|
|
Lizur97
Wiek: 27 Posty: 139 Otrzymał 15 punkt(ów) Skąd: woj. Opolskie
|
Wysłany: 2017-03-12, 00:06 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
W cenie 100-150 można kupić bardzo przyzwoitą harmonijkę. Polecałbym coś uniwersalnego, czyli w stroju kompromisowym. Golden Melody jest w stroju równo temperowanym, w którym gra pojedynczymi dźwiękami wypada znakomicie, lecz gra przy grze akordowej wypada gorzej.
Na początek polecam Suzuki Harpmastera, nie do przebicia w swojej cenie. |
_________________ "Wszystko prostsze gdy się śpiewa i gra.." |
|
|
|
|
Sternik
|
Wysłany: 2017-03-13, 07:14 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
Myślałem, że Suzuki Harpmaster też jest w stroju równo temperowanym. Czyż nie? |
_________________ Marcin G. |
|
|
|
|
#minigunmen
Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2017-03-13, 16:49 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
Jest, choć niektóre kanały mają różne różniste poprawki, których w stanie fabrycznym nie potrafię zrozumieć Ale to nie robi jakiejś istotnej różnicy. Odkąd temat różnic między strojami istniał sobie kilka lat temu na tym forum, wszyscy go olali i grają bluesa na goldenkach i nie robi to specjalnie problemu najwyraźniej nie było powodu do poważnego traktowania tej różnicy. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
Pivo
|
Wysłany: 2017-03-13, 18:34 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
Nikt nie zwróci uwagi na różnice a pewnie nawet ich nie usłyszy póki ktoś nie powie, że jest to istotne |
|
|
|
|
Pivo
|
Wysłany: 2017-03-13, 18:35 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
A propos harmonijki polecam również Harpmastera, mam co prawda Bluesmastera (chyba wielkiej różnicy nie ma) i nie narzekam
A takie pytanie z innej beczki, ale nie do końca... Ile macie harmonijek w tej samej tonacji?
Pytam bo tez korci mnie, żeby kupić kolejną w tonacji w której gram, żeby porównać sobie na której gra się lepiej. Korci, ale z drugiej strony tanie to takie do końca nie jest... |
|
|
|
|
#minigunmen
|
Wysłany: 2017-03-13, 19:13 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
2-3, dużo ludzi ma po 2-3 ale bardziej chodzi o zapas w razie awarii przed koncertem niż porównywanie, przynajmniej w przypadku 99% osób, którym naprawiam. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
Pivo
|
Wysłany: 2017-03-13, 19:23 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
No właśnie ja nie potrzebuję awaryjnych bo do koncertowania mi daleko. Chodzi mi po prostu o znalezienie tej jedynej... Mam ogólnie trzy harmonijki ale w różnych tonacjach i wiem, że na każdej gra mi się inaczej. Tylko na takie porównanie na pewno poza samą budową/kształtem harmonijki duży wpływ ma też tonacja. No i właśnie stąd mój dylemat czy szarpnąć się na inną harmonijkę w tonacji w której ćwiczę najwięcej i zobaczyć czy jest różnica czy po prostu poczekać i jak będzie potrzeba kupić zupełnie inną harmonijkę w zupełnie innej tonacji...
PS. Harmonijka o której myślę to Seydel Blues Solist z którym nigdy do czynienia nie miałem, a Harmonijka z której chciałbym się ewentualnie przesiąść to Bluesmaster (do którego nic nie mam) |
|
|
|
|
#minigunmen
|
Wysłany: 2017-03-14, 17:58 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
Niestety trzeba zgrać tego bardzo dużo, żeby się przekonać co najlepiej leży ale powiem szczerze, że regulacja fabryczna harmonijki to taka loteria, że ciężko miarodajnie ocenić jakiś model po 1 egzemplarzu. Na pewno jeśli wyregulujesz wszystkie harmonijki jakie masz, to lepiej będzie Ci się na nich grało ale zburzy to Twoje pojęcie o różnicach między modelami. |
|
|
|
|
alien97pl
|
Wysłany: 2017-03-24, 15:07 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
Mam harpmastera i bluesmastera w tonacji C teraz chcę kupić tonację D możliwe ze Goldenkę kupię.
Zrobię dokładne porównanie tych dwóch charmonijek bo po 2 miesiącach grania nimi na zmiane widzę ogromne różnice |
|
|
|
|
Pivo
|
Wysłany: 2017-03-25, 11:34 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
Mówisz o różnicach pomiędzy Harpmasterem i Bluesmasterem?
Opisz to dokładniej bo mnie zaciekawiłeś |
|
|
|
|
#minigunmen
|
Wysłany: 2017-03-28, 18:14 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
Porównaj te harmonijki, jak ktoś Ci je tak samo wyreguluje a nie loterię prosto z pudełka |
|
|
|
|
Pivo
|
Wysłany: 2017-03-28, 18:21 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
Myślisz, że jest aż tak źle? Przecież są ludzie (niektórzy nawet dobrze grający) którzy mówią, że nie kombinują nic przy harmonijkach tylko grają na takich jakie wychodzą z fabryki... |
|
|
|
|
#minigunmen
|
Wysłany: 2017-03-29, 21:14 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
Oj bywa baaaardzo różnie Nie raz w nowym instrumencie widziałem, że na całej długości stroiki wydechowe były ponad 1mm od płytki. A ludzie z dużym doświadczeniem po prostu jakoś sobie radzą. A potem robią wielkie oczy jak im poprawię cały set. |
|
|
|
|
czystak
|
Wysłany: 2017-05-22, 21:37 Odp: Nowa harmonijka
|
|
|
A gdzie Państwo kupujecie harmonijki? Macie jakieś swoje ulubione sklepy np. w Krakowie? |
|
|
|
|
#Felix
|
|
|
|
|