Autor |
|
 |
karol.z 

|
Wysłany: 2011-11-21, 17:19 Melodyka
|
|
|
Czy próbowaliście grać na tym całkiem sympatycznym instrumencie? |
|
 |
|
|
 |
#Felix 

|
Wysłany: 2011-11-21, 22:13 Odp: Melodyka
|
|
|
Mam melodykę Hohnera model "Student".Fajnie gra, ale nadaje się raczej do gry pojedynczym dżwiękiem, bo przy akordach można płuca wypluć!
Używam czasami do muzyki celtyckiej i żeglarskiej (nie szant bo szanty to są utwory a cappella). Bardziej by mi się podobała w tych gatunkach muzyki gra na concertinie. |
_________________ Keep breathing music ...
 |
|
 |
|
 |
kwaszeniak 
|
Wysłany: 2012-05-20, 12:39 Odp: Melodyka
|
|
|
Odnośnie melodyki mam pytanie - jak głośny jest to instrument ( czy dało by radę graćna niej na ulicy )?
Pozdrawiam |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2012-05-20, 13:37 Odp: Melodyka
|
|
|
Ja bym chciał takie coś:( Tylko boję się kupować jakiegoś zaplutego szitu z allegro..
Na ulicy by się dało grać, tylko nie w towarzystwie innych muzyków. To jest średnio głośny instrument. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
dudson

|
Wysłany: 2012-06-19, 15:15 Odp: Melodyka
|
|
|
Mam starą melodykę hohner soprano,tylko musze ją poskładać(rozebrałem do wyczyszczenia,i nie mam natchnienia,żeby poskładać spowrotem;d) |
|
 |
|
 |
Jaszczur 

Wiek: 34 Posty: 152 Otrzymał 22 punkt(ów) Skąd: Lublin/Parczew
|
Wysłany: 2012-09-11, 11:38 Odp: Melodyka
|
|
|
dudson, ja mam takie wspomnienia z dzieciństwa - zawsze fascynowało mnie, jak różne rzeczy funkcjonują od środka (dlatego teraz studiuję "Budowę śmigłowców" ), więc rozkręcałem różne zabawki, a potem nigdy nie mogłem ich złożyć spowrotem Trauma do końca życia
Poszperałem trochę w internecie na temat melodyjek, i o ile na temat modelu "Student" krążą podobne opinie jak ta napisana przez Felixa, o tyle model "Hohner Ocean" z reguły zbiera sporo pochwał. Kiedyś widziałem taką w kilku sklepach internetowych (kolor niebieski - czerwona nazywała się "Fire"), ale teraz szukam i nigdzie nie widzę.
Pamiętam, że kosztowała coś koło 140 złotych. |
|
 |
|
 |
#Felix 

|
Wysłany: 2012-09-11, 20:42 Odp: Melodyka
|
|
|
Moja MELODYKA Student 32 ma już ze trzy wiosny i też jestem z niej zadowolony.
"Ocean" jest o deczko droższy, a to z racji nowego design-u.
Jaszczur napisał/a: | ale teraz szukam i nigdzie nie widzę. |
http://www.thomann.de/pl/...melodica_32.htm |
 |
|
 |
|
 |
Jaszczur 

Wiek: 34 Posty: 152 Otrzymał 22 punkt(ów) Skąd: Lublin/Parczew
|
|
 |
|
 |
karol.z 

|
Wysłany: 2013-11-21, 07:21 Odp: Melodyka
|
|
|
Tak z ciekawości: przy nazwach modeli Hohnera są kody BL, BK czy RD. Domyślam się, że to chodzi o to czy instrument jest altowy czy sopranowy (bo taki jest podział) tylko który jest który? |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 36 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2013-11-21, 22:33 Odp: Melodyka
|
|
|
A mi się wydaje, że te oznaczenia są bardziej prozaiczne. BL od Blue, BK od Black, RD od Red, czyli kolejno niebieski, czarny czerwony. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
karol.z 

|
Wysłany: 2013-11-22, 07:40 Odp: Melodyka
|
|
|
Chyba masz racje Maćku. Śmiesznie, że na to nie wpadłem. Informacji o rodzaju zaś trzeba szukać w zakresie dźwięków danego modelu.
BTW, może za jakiś czas spróbuje swoich sił na tym instrumencie, ale będę musiał poszukać modelu dla leworęcznych. Chyba, że będę grał za pomocą wężyka "położywszy instrument w pozycji poziomej". |
|
 |
|
 |
GaceQ123 

Wiek: 32 Posty: 172 Otrzymał 14 punkt(ów) Skąd: Węgrzce, k. Krakowa
|
Wysłany: 2013-11-22, 13:07 Odp: Melodyka
|
|
|
karol.z, Powiem Ci Karolu, że chyba nie ma sensu kupować dla leworęcznych, gdyż na pianinie czy keyboardzie grasz tak samo na lewej i prawej dłoni Ja osobiście mam melodykę made in china, dokładnie taką
http://allegro.pl/melodyk...3680960290.html
i nawet takie badziewie sprawia mi ogromną radość |
_________________ "If you can dream it, you can do it " - Walt Disney |
|
 |
|
 |
karol.z 

|
Wysłany: 2013-11-22, 21:49 Odp: Melodyka
|
|
|
GaceQ, trochę się nieściśle wyraziłem, bo ja jestem leworęczny z jakby przymusu i prawą ręką nie dam rady na tym grać ale podpierać mogę śmiało.
Dlatego też pewnie miałbym problem ze sprawną grą na chromatyku. I melodyka byłaby dla mnie takim chromatykiem zastępczym. Niemniej jednak doskonale overbending i mam nadzieję, że kiedyś będę swobodnie panował nad tą techniką, która - nie ukrywajmy - przydaje się w grze na diatoniku, zwłaszcza jeśli chcemy grać nie tylko bluesa.
Ale warto spróbować pograć na jakimś innym instrumencie, dlatego za jakiś czas najpewniej sięgnę po melodykę, a potem może po fletnie pana? Plany są ale póki co jest jeszcze dużo do zrobienia na poczciwej 10-kanałówce. |
|
 |
|
 |
Anka83
|
Wysłany: 2014-01-25, 20:59 Odp: Melodyka
|
|
|
Czy istnieją melodyki tremolo? Tzn z wibrującym dźwiękiem jak w harmonijkach tremolo? |
|
 |
|
 |
#Felix 

|
Wysłany: 2014-01-26, 23:17 Odp: Melodyka
|
|
|
Szczerze mówiąc to o takiej nie słyszałem choć przejrzałem przed zakupem wiele modeli. |
 |
|
 |
|
 |
Anka83
|
Wysłany: 2014-01-27, 08:17 Odp: Melodyka
|
|
|
Właśnie dla mnie też brzmienie jest sprawą priorytetową. Też przeglądałam różne porównania typu: melodyka - porównanie brzmień (video) i tak samo nie trafiłam na melodykę tremolo. Dziwne, bo technicznie nie byłoby chyba problemu zrobić coś takiego, a brzmienie byłoby pełniejsze i bardziej zbliżone do akordeonu. |
|
 |
|
 |
MartaMartini 
|
Wysłany: 2014-05-15, 14:09 Odp: Melodyka
|
|
|
Ja też mam Hohnera "Student" Instrument fajny, tylko mniej poręczny niż harmoszka (chyba że ktoś ma na myśli akordową ). No ale zawsze można ją nosić w pojemniku pod pachą ( taki przyjemny uchwycik ma) jak gitarę |
_________________ Wszystko, co dobre, szybko się kończy... |
|
 |
|
 |
Ceassar 
|
Wysłany: 2015-08-07, 08:52 Odp: Melodyka
|
|
|
Udało mi się dopaść Hohner Casetto 26 za dobrą cenę, model wygląda na dość leciwy, ale nie był używany. Ktoś się orientuje, czy można do niej trafić rurę? Ma standardowo ustnik i nic poza tym. |
|
 |
|
|