Autor |
|
|
karol.z
|
Wysłany: 2013-02-18, 08:33 Jaki metronom kupić
|
|
|
Chciałbym kupić metronom aby nie ćwiczyć non stop przy komputerze. Teraz pytanie czy lepiej zakupić tradycyjny , mechaniczny metronom czy elektroniczny? Jakie są plusy i minusy obu?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2013-02-18, 10:21 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Ja mam elektroniczny i sobie chwalę. Często mają dodatkowe funkcję, są poręczne i łatwe w przenoszeniu. Często mają.wyjście słuchawkowe. Niestety, gorzej brzmią i nie wyglądają na biurku tak czadersko. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): karol.z |
|
karol.z
|
|
|
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2013-02-18, 14:47 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Taki elektroniczny metronom może robić za tuner, maszynkę do generowania dźwięków będących punktem odniesienia przy strojeniu, a także zwykle ma wiele ustawień podziałów rytmicznych, metrum, wartości nutowych i innych funkcji. Bardziej wielozadaniowa to maszynka. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
|
#Felix
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): karol.z |
|
Szolga
|
Wysłany: 2013-02-22, 22:15 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Czyli metronom droższy od harmonijki. U mnie w jednym ze sklepów jest jakiś za 46zł ale dowiadywałem się jedynie telefonicznie więc nei wiem czy jest to dobra marka. Można oszczędzać na metronomie czy lepiej podobnie jak na harmonijkę od razu wydać więcej? |
_________________ Pasja i ciężka praca mogą zastąpić wrodzony talent |
|
|
|
|
#Felix
|
Wysłany: 2013-02-22, 23:49 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Jeżeli Ci potrzebny tylko metronom, to znajdzie się coś tańszego, ale zgodnie z pewna zasadą, że nic nie dają za darmo, lepiej deczko dołożyć kasy i kupić coś solidnego.
Ale, gdy będziesz chciał również coś podstroić, to polecam dwa w jednym. |
_________________ Keep breathing music ...
|
|
|
|
|
#Medium
|
Wysłany: 2013-02-23, 11:29 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Jeśli po prostu ma pikać to są darmowe aplikacje na androida (smartfony, tablety). Jeśli ma być oddzielne urządzenie - musi coś kosztować.
Pozdrawiam
Medium |
_________________ Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień. |
Ostatnio zmieniony przez Medium 2013-02-23, 18:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Zamieszkaly
|
|
|
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2013-02-23, 20:36 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Zamieszkaly, te które Ty pokazałeś są ładne i lanserskie, ale tylko stukają. Elektroniczne wydają się bardziej uniwersalne, ale jak kto woli . Ja korzystam z Boss DB-30 i jestem zadowolony. |
|
|
|
|
Zamieszkaly
|
Wysłany: 2013-02-24, 01:12 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Osobiści wolę takie ładne drewniane analogowe stukanie. Elektroniczne mnie najnormalniej w świecie wk.... denerwują. a nie potrzebuję więcej opcji. Wystarczy mi ustawienie tempa. Jak nie ma akcentów, to nawet metrum nie trzeba ustawiać. A elektroniczne metronomy moim zdaniem z powodzeniem zastępują aplikacje na telefony. |
_________________ https://www.facebook.com/brodatedzwieki
https://www.youtube.com/c/brodatedzwieki |
|
|
|
|
Szolga
|
Wysłany: 2013-02-25, 10:11 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Z tego co mi w sklepie tłumaczyli to nie ma sensu kupować tych analogowych jeśli ćwiczy się nei tylko w domu przy stole albo pianinie/fortepianie bo musi być do nich prosta powierzchnia. A harmonijka to bądź co bądź instrument mobilny więc potrzebuje równie mobilnego i do wszelkich warunków metronomu |
_________________ Pasja i ciężka praca mogą zastąpić wrodzony talent |
|
|
|
|
#Medium
|
Wysłany: 2013-02-25, 10:15 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Medium napisał/a: | Jeśli po prostu ma pikać to są darmowe aplikacje na androida (smartfony, tablety). Jeśli ma być oddzielne urządzenie - musi coś kosztować.
Pozdrawiam
Medium |
Zamieszkaly napisał/a: | (...) A elektroniczne metronomy moim zdaniem z powodzeniem zastępują aplikacje na telefony. |
Taniej niż za darmo nie będzie, a mobilne, że aż miło i nie musisz nic dodatkowego targać, przecież komórkę (smartfona) masz przy sobie.
Pozdrawiam
Medium
PS. Kiedyś na emeryturze kupię sobie do domu na biurko analogowy dla samego szpanu posiadania ... |
_________________ Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień. |
|
|
|
|
#Felix
|
Wysłany: 2013-02-25, 12:33 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Mając w posiadaniu obydwa typy metronomów mogę porównać je ze wskazaniem na metronom elektroniczny.
Jest mały, lekki i wygodny w transporcie.Posiada dodatkowo tuner do strojenia.
Metronom mechaniczny-wahadłowy, jak czasami używano określenia analogowy stoi na pianinie jako ładny mebelek. |
_________________ Keep breathing music ...
|
|
|
|
|
Harry
|
Wysłany: 2013-02-26, 16:08 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Siema
Nie proponowałbym metronomu na androida czy w ogóle jakiegoś mobilnego - mam wrażenie, że te aplikacje chodzą nierówno.
Polecam natomiast metronom elektroniczny, ja mam taki za 40 zł i jest bardzo spoko. Jego drażniący "pik" się fantastycznie przebija przez wszystko. |
|
|
karol.z
|
Wysłany: 2013-04-17, 07:11 Odp: Jaki metronom kupić
|
|
|
Kupiłem mechaniczny marki Joyo. Gdy Pan w sklepie włączył elektroniczny, to pikanie skojarzyło mi się ze szpitalem. Ale to moje subiektywne odczucie. |
_________________ https://www.facebook.com/marcinandkarol |
|
|
|
|