Autor |
|
 |
Stig 

|
Wysłany: 2011-02-02, 14:59 Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
Jak przejść od razu w podciągu tzn.bez tego przejścia tylko od razu do odpowiedniego dźwięku? |
|
 |
|
|
 |
aeroarte 

|
Wysłany: 2011-02-02, 15:06 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
Nie tak prosto. Musisz zapamiętać układ ust, języka ,napięcia krtani,siłę oddechu i utrwalić to sobie. Wiele godzin ćwiczeń, ale ja innego sposobu nie znam - powodzenia! |
|
 |
|
 |
Landerw 

|
Wysłany: 2011-02-02, 15:23 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
3ba ćwiczyć A po pewnym czasie przyjdzie samo. |
_________________ Podpis - dozwolona ilość znaków: 100 |
|
 |
|
 |
Tomek 

|
Wysłany: 2011-02-02, 23:14 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
@aeroarte: czy siła oddechu jest faktycznie istotna dla uzyskania podciagu? Ja się tego dopiero uczę jednak czytałem, że dla uzyskania podciągu nie trzeba wcale mocniej zasysać. A że mi nie zawsze wychodzi to szukam wszelkich możliwych powodów. |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 35 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2011-02-02, 23:23 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
Ja myślę, że ten temat się kwalifikuje do przyklejenia do tematu o podciągach.
Siła oddechu ma być taka sama. Bardziej ważna jest ciągłość i stabilność oddechu (pomijając vibrato). |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
Burber 

|
Wysłany: 2011-02-03, 00:07 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
Generalnie przy cichym graniu gdzie i ciąg jest mniejszy podciąg wygląda tak samo, z małymi zmianami w układzie języka, minimalnie trza to wszystko dopasować do siły ciągu. |
_________________ Człowiek nieuzbrojony sprowadza na siebie wiele złego, w tym powszechną pogardę |
|
 |
|
 |
aeroarte 

|
Wysłany: 2011-02-03, 08:09 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
Tomek, Chodziło mi o powtarzalność jakiejś tam siły i wszystkiego innego, a nie o samą siłę. |
|
 |
|
 |
Stig 

|
Wysłany: 2011-02-03, 08:57 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
A jak nie umiem jeszcze dobrze grać podciągami to trenować je tak jakby oddzielnie czy grać je w melodiach? |
_________________ -----------------------------------------------------------
Nie da rady... |
|
 |
|
 |
Tomek 

|
Wysłany: 2011-02-03, 09:58 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi! Cieszą mnie one, ponieważ to oznacza, że grając po cichu kiedy dom jeszcze/już śpi też mogę trenować podciąganie |
|
 |
|
 |
Młynek 

Wiek: 54 Posty: 730 Otrzymał 68 punkt(ów) Skąd: Budapeszt
|
Wysłany: 2011-02-03, 10:14 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
Zgadza się. Bardzo częstym przypadkiem, a u początkujących chyba stuprocentową regułą jest, że do uzyskania podciągu trzeba użyć większej siły zadęcia/zassania. Jeśli tak się dzieje, to oznacza, że podciąg jest wydobywany nieprawidłowo A żeby nie było, że się popisuję - ja też tak mam Pozostaje tylko ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 34 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2011-02-03, 11:11 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
Stig, ćwicz zarówno wydobywanie każdego podciągu oddzielnie, po kolei żeby można było łatwo odróżnić każdy dźwięk. A potem ćwicz tzw. falę, czyli płynne przechodzenie od dźwięku nie obniżonego, do obniżonego maksymalnie, zatrzymując się na najważniejszych stopniach. Potem graj melodie z podciągami. I tak przez całe życie . |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Stig |
 |
+adamg53
|
Wysłany: 2011-02-03, 12:09 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
Ja za radą jednej z francuskich stron szlifuję podciągi grając prostą melodyjkę " Enfants - J'ai du bon tabac" zaczynając od C potem od D i tak do Bb po kolei. Wstawiam pierwsze dwa ćwiczenia w moim wykonaniu.
od C- http://w293.wrzuta.pl/audio/6f2d4MNkfwI/1
dzwięki C D E C D D E F F E E C D E C D D E F G C
od D = http://w68.wrzuta.pl/audio/7VZETEtnDPR/cw2
dzwięki D E F# D E E F# G G F# F# D E F# D E E F# G A D |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Landerw |
 |
Landerw 

|
Wysłany: 2011-02-03, 14:09 Odp: Jak w podciagu przejść od razu do odpowiedniego dźwięku?
|
|
|
adamg53, ćwiczenie fest - melodia bardzo wdzięczna do grania - za to punkt dla ciebie Btw w niektórych pozycjach się robi nie takie łatwe, ale do wyćwiczenia czystych podciągów - bezbłędne |
_________________ Podpis - dozwolona ilość znaków: 100 |
|
 |
|
|