Autor |
|
 |
kendi 

|
Wysłany: 2009-11-30, 17:02 Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Jak w temacie. Mam tu drobną zagwozdkę, bo mimo że o Marince słyszałem wiele dobrego, to 150 wydaje się być mało popularna (albo ja nie umiem szukać ). Tak czy inaczej, jak ktoś grał na jednym, drugim albo najlepiej obydwu, to proszę o opinie. Weźcie pomóżcie, bo nie wiem co na gwiazdkę wydębić! |
_________________ Taniec Mahoniowych Tuńczyków! |
|
 |
|
|
 |
Trojden 

|
Wysłany: 2009-12-03, 22:02 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Myślę, że obie harmonijki są na równym poziomie jakości. Różnica w brzmieniu - na MBDx masz drewniany korpus a w Ann 150 pleksiglas, który się niczym nie różni od zwykłego plastikowego poza tym, że jest przezroczysty. Chyba, że chcesz się szarpnąć na harpa z Ann 150 ze szklanym korpusem (jakieś 700-800 PLN) ale w to wątpię Grałem na MBDx i jest to naprawdę przyzwoita harmonijka. Kwestia jaki korpus Ci odpowiada. Ja osobiście nie lubię drewna. Ale to Twoja decyzja |
_________________ Gość, niech Blues będzie z Tobą ...
P.S. Każdy zalogowany zobaczy swój login w moim podpisie =P pozdrawiam
 |
|
 |
|
 |
#Felix 

|
Wysłany: 2009-12-03, 22:30 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Cóż to za cudo ?
Trojden napisał/a: | harpa z Ann 150 ze szklanym korpusem (jakieś 700-800 PLN) |
Pierwszy raz o tym sprzęcie słyszę. Może podrzucisz linka...
Ja szukałem w Googlach i nie znalazłem.
p.s.chodzi o cenę!!!
Ja znalazłem http://www.bratpol.com.pl/?prod=2417&cat=1199 |
_________________ Keep breathing music ...
 |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 34 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2009-12-03, 22:56 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
To co w Bratpolu to najniższy model z edycji jubileuszowej. Hohner wypuścił jeszcze 2 modele ze szklanymi korpusami i pokrywami chromowanymi, bądź złoconymi. Tych ostatnich było chyba tylko 150, natomiast chromowanych 1857. Model chromowany, za jakieś 700zł cały czas jest dostępny w Bratpolu, ale "na miejscu", nie poprzez sklep internetowy.
Co do najniższego modelu Anniversary. Technicznie nie różni się niczym poza harpami z serii MS (oczywiście poza korpusem). Dlatego pewnie wcale nie będzie jakiejś wielkiej różnicy między nim a jakimś Big Riverem, czy Pro Harpem... |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Trojden 

|
Wysłany: 2009-12-04, 06:25 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Tu masz wersję chromowaną:
A tutaj złotą:
I jeszcze wersja standard:
Wszystko ze strony Hohner'a
Felix napisał/a: | Ja szukałem w Googlach i nie znalazłem |
Najciemniej pod latarnią nie?
[ Dodano: 2009-12-04, 05:31 ]
O kurde ... zauważyliście, że w wersji chromowanej i złotej korpus wystaje do tyłu? Ciekawe po co... przypuszczam, że pewnie wzmocnili korpus tym sposobem aby szkło tak łatwo nie pękło przy mocowaniach ... |
_________________ Gość, niech Blues będzie z Tobą ...
P.S. Każdy zalogowany zobaczy swój login w moim podpisie =P pozdrawiam
 |
|
 |
|
 |
Młynek 

Wiek: 54 Posty: 730 Otrzymał 68 punkt(ów) Skąd: Budapeszt
|
Wysłany: 2009-12-04, 08:56 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Trojden napisał/a: | Tu masz wersję chromowaną:
O kurde ... zauważyliście, że w wersji chromowanej i złotej korpus wystaje do tyłu? Ciekawe po co... przypuszczam, że pewnie wzmocnili korpus tym sposobem aby szkło tak łatwo nie pękło przy mocowaniach ... |
Spostrzegawczy jesteś... Ciekawe czy ma to wpływ na brzmienie. Biorąc pod uwagę, że wiele zależy od materiału i kształtu pokryw - chyba może. |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2009-12-04, 17:34 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
No ale właśnie pokrywy są typowo Meisterklasse'owe. Widziałem tę chromowaną w sklepie i rzeczywiście dziwne są te wystające korpusy. Pewnie rzeczywiście chodziło o wzmocnienie konstrukcji. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
#Felix 

|
Wysłany: 2009-12-07, 22:32 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Hohner Anniversary
Ale cacuszka ! - z wyglądu miodzio, ale nie waidomo jak grają, bo i nie wiadomo kto w Pl-u gra na takim drogim sprzęcie.
A więc i opinii jak na lekarstwo. |
_________________ Keep breathing music ...
 |
|
 |
|
 |
glazo
|
Wysłany: 2009-12-07, 22:35 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Ja gram ale na standardowej wersji i wcale nie jest droga, bo nabyłem ją za 80zł
Ale nie podejmę się oceny bo to moja pierwsza i nie mam porównania. |
|
 |
|
 |
Blake 

Wiek: 30 Posty: 183 Otrzymał 4 punkt(ów) Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2009-12-08, 20:19 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
To gdzieś Ty ją kupił, jak w sklepach internetowych chodzi po 115 zł??? |
_________________ "Shinobi, który nie przestrzega zasad jest nazwany śmieciem"
 |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2009-12-08, 21:15 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Na początku chodziła po ok. 80zł, ale teraz niestety wszystkie harpy zdrożały, tak samo z wersją jubileuszową. |
|
 |
|
 |
Blake 

Wiek: 30 Posty: 183 Otrzymał 4 punkt(ów) Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2009-12-09, 19:54 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Aaaaa i to dużo wyjaśnia
Ogólnie jak czytam niektóre starsze posty to się załamuję
Pisze np. "Kup Marine Band. Kosztuje jakieś 75 zł i jest spoko" , a potem idę do sklepu lokalnego i patrzę: Marine Band cena:98zł
Aż żałuję, że nie zacząłem grac wcześniej, ale wtedy to bylem za smarkaty według mnie żeby docenić harmoszkę. Zawsze kojarzyła mi się z wieśniakami na polu, czy z robieniem sobie wsi . Ja to kiedyś byłem głupi, tak jak Kruk z naszego opowiadania |
_________________ "Shinobi, który nie przestrzega zasad jest nazwany śmieciem"
 |
|
 |
|
 |
Młynek 

Wiek: 54 Posty: 730 Otrzymał 68 punkt(ów) Skąd: Budapeszt
|
Wysłany: 2009-12-09, 21:30 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Maciekdraheim napisał/a: | Na początku chodziła po ok. 80zł, ale teraz niestety wszystkie harpy zdrożały, tak samo z wersją jubileuszową. |
zależy od sklepu. Kiedy wszędzie MB były przeważnie 75-80 zlotych, ja znalazłem sklep, w którym były po 66. Teraz w tym samym sklepie są po 81.
A w internetowych - paradoks, ale w przypadku harmonijek tak właśnie jest - z reguły jest tak samo, jak w zwykłych sklepach, albo i drożej. |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
 |
|
 |
glazo
|
Wysłany: 2009-12-09, 21:36 Odp: Hohner Anniversary 150 vs Hohner Marine Band Deluxe
|
|
|
Blake napisał/a: | To gdzieś Ty ją kupił, jak w sklepach internetowych chodzi po 115 zł??? |
Trzeba mieć znajomości w sklepach muzycznych:) A że one dużą marżę narzucają to i tak mi spuści z ceny kilkanaście/kilkadziesiąt złotych i jakoś na tym zarobią.
Dlatego zawsze będę tam kupował. Zawsze mogę poprosić o sprowadzenie czegoś czego nie ma a ja potrzebuje. To jest życie:) |
|
 |
|
|