Autor |
|
 |
Włóczykij 

Wiek: 31 Posty: 154 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Gorzów WLKP
|
Wysłany: 2007-04-21, 19:33 [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
No właśnie co sądzicie o harmonijka firmy Hering. W wakacje planuje zakup 2 Harpa a ta firma bardzo mnie interesuje. Głównie chciałbym aby wypowiedział się jakiś użytkownik Heringa |
|
 |
|
|
 |
Woytaker 
|
Wysłany: 2007-04-22, 10:53 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Ja mam mieszane uczucia co do herniga. Zdecydowanie wolę hohnera. |
|
 |
|
 |
Govean 

|
Wysłany: 2007-04-22, 10:55 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Czemu tak sądzisz?.. Widzę tylko twoją wypowiedź bez uzasadnienia.. może głębiej rozwiniesz swoją niechęć do Heringów?
Ja właśnie nie miałem z nimi do czynienia, więc jestem ciekaw. |
|
 |
|
 |
Woytaker 
|
Wysłany: 2007-04-22, 11:36 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Niewiem, tak jakoś. Poprostu nie miałem z Heringami do czynienia, a z tego co wiem to podobno lipa. Pozatym dość mało tych harmonijek mają w ofercie. Ciekawy jest Vintage Harp, chociaż jedni mówią że super dzwięk, wygodna i wogóle super, a inni mówią że pieniądze wyrzucone w błoto itd. Niewiem co sądzić. |
|
 |
|
 |
Pawelek 

|
Wysłany: 2007-04-22, 11:58 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Nie ma co trzymać się stereotypu, ze hohnery sa najlepsze. Fakt Special 20 jest swietna, lecz juz taki Pro Harp jest naprawdę słabą harmonijką, a kosztuje tyle samo. Minusem heringów jest ich cena, taki standardowy Hering Blues chyba się nazywa, ponad 100 stoi. Zachęcam, sprawdzajcie inne marki [jak przyjdzie moj nowiutki Harpmaster, zarzuce małą recenzją]. |
_________________ lanss, lanss
http://www.lastfm.pl/user/harpp/ |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 34 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2007-04-22, 12:45 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Nie powinno uprzedzac sie do zadnych harmonijek. Dodatkowo zla rzecza jest powtarzanie zaslyszanych opinii. Ja pisze tylko o harmonijkach, na ktorych gralem, badz wciaz gram. Tylko wtedy mam prawo wychwalac je pod niebiosa lub mieszac z blotem. Dodatkowo harmonijka to specyficzny instrument, do ktorego podchodzi sie bardzo subiektywnie. Jeden woli Heringi, inny Hohnery, nastepny zasuwa na Tombosach, a ostatni nie wypuszcza Suzuki z reki. A prz okazji, Heringow nie jest tak malo . Na stronie www.harmonijka.com jest calkiem spory wybor. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Woytaker 
|
Wysłany: 2007-04-22, 12:53 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
No właśnie na www.harmonijka.com patrzyłem i stąd mowiłem o małym wyborze. Chociaż, rzecz względna...;-) |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 34 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2007-04-22, 13:07 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Porownujac z iloscia modeli proponowanych przez Hohnera, to rzeczywiscie jest malo. Jednak Hohner produkuje wiele harmonijek, bedacych w gruncie rzeczy jedna, np. seria MS (Modular System). Wszystkie maja takie same blachy, roznia sie jedynie grzebieneim i pokrywami. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Govean 

|
Wysłany: 2007-04-22, 14:42 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Pawelek napisał/a: | (...)lecz juz taki Pro Harp jest naprawdę słabą harmonijką, a kosztuje tyle samo |
Przepraszam, że się czepiam i piszę nie na temat, ale właśnie Pro Harp jest świetną harmonijką (mam ją). Jest na prawdę genialna. |
|
 |
|
 |
Pawelek 

|
Wysłany: 2007-04-22, 14:51 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
A grałeś kiedy przyjacielu na Special 20, ona była moją skalą porónawczą i w tej skali Pro harp wypadl przeciętnie [conajwyżej] |
_________________ lanss, lanss
http://www.lastfm.pl/user/harpp/ |
|
 |
|
 |
Włóczykij 

|
Wysłany: 2007-04-22, 14:52 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
O gustach się nie dyskutuje po za tym już jestem zdecydowany
Zbieram kasę na Heringa Vintage Harp 1923
na http://www.harmonijka.com/ w dziale download można posłuchać brzmienie tego harpa |
|
 |
Govean 

|
Wysłany: 2007-04-22, 14:59 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Nie miałem do czynienia ze Specialem.. za to dużo obcowałem z Marinką. Ale tu porównywać harmoszek nie będę, bo to 2 różne modele są - zupełnie co innego. |
|
 |
|
 |
Woytaker 
|
Wysłany: 2007-04-22, 15:19 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Jak już do tego doszło, to ja powiem że najlepsza jest Marine Band i basta;-)
Pozdrawiam także tych co wolą inne harmonijki |
|
 |
|
 |
bartek215 

Wiek: 34 Posty: 153 Otrzymał 3 punkt(ów) Skąd: Lewin Brzeski
|
Wysłany: 2007-04-22, 21:29 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Ja moge powiedzieć tyle...
Mam ProHarp, Blues Harp. Special 20..
Tę pierwszą kupiłem na samym poczatku przygody z harmoszkami...
Na początku cos tam dziabałem pozniej ni z tego ni z owego dostałem blues harpa był o niebo lepszy... szyciej wydobywalny ciekawszy dzwiek..... po jakims czasie sam zakupiłem sobie speciala i okazało sie ze bije on na glowe poprzednie... teraz czasami wracam do blues harpa zeby znowu uslyszec ten ciekawy dzwiek... proharp odpada dzwiek jakos dziwnie syczy wydobywa sie z opoznieniem ogolnie niewygodnie sie gra... a cenowo prawie identycznie..
Na heringu grałem kilka razy dam to dopiero trzeba dmuchnąc....
Pozdrawiam |
|
 |
|
 |
Włóczykij 

|
Wysłany: 2007-05-29, 15:04 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
No więc zamówiłem tą harmoszke (Hering Vintage 1923) jak go dostane to skrobne jakąś recenzję |
|
 |
Bradziaga 

|
Wysłany: 2010-01-29, 08:41 Odp: [Heringi] Co sądzicie ?
|
|
|
Hering ,,Black Blues,, jest niezly.Ma glosne brzmienie(1.1)ale troche trudniejszy do bendingu. |
|
 |
|
 |
aansaa 

|
|
 |
|
|