Autor |
|
 |
Pawelek 

|
Wysłany: 2007-04-16, 11:50 Harpmaster
|
|
|
j.w. , może ktoś go ma? Śmiało przyjaciele;] |
|
 |
|
|
 |
*Wisnia 
|
Wysłany: 2007-04-16, 15:45 Odp: Harpmaster
|
|
|
Świetna harmonijka.Brzmi ciepło, klarowne.Jest bardzo głośna.Cechuje się dużą łatwością wydobycia dźwięku,reaguje na strumień powietrza natychmiast.Ponadto jej cena-jak na tak wysokiej klasy harmonijkę- jest bardzo atrakcyjna. Zdecydowanie polecam!
pozdrawiam
Łukasz "Wiśnia" Wiśniewski |
_________________ www.wisnia.info |
|
 |
|
 |
Pawelek 

|
Wysłany: 2007-04-28, 20:57 Odp: Harpmaster
|
|
|
Coż, świetny komfort gry. Dzięki wygładzeniu wszelkich krawędzi po prostu lepi się ust. Tongue blocking jest przyjemnością.
Bałem się, że z powodu tonacji A będzie problem z brzmieniem niskich kanałów, lecz ku mojemu zaskoczeniu zamiast syczenia pojawił się piękny, wręcz urzekający dźwięk. Podciągi nie sprawiają problemów. Największą zaletą jest według mnie cena. 70 zl to śmiech na sali, a nie kwota na jaką oceniłby tą harmoszke rzeczoznawca.
Reasumując, nie przelewa ci się, masz chęc na nowego harpa... znowu masz chęc na nowego harpa, bierz ją dopóki, dopóty nie podwyższą ceny, bo zobaczą że przychody im spadają albo jakie licho i podkręcą cenę tej cudownej harmonijki.
Jeszcze słowo o sklepie [chyba nie powinienem, ale nie jest to reklama, lecz uznanie profesjonalizmu] w którym ją kupiłem. Bałem się zamawiać przez neta, bo myślę przyślą mi trefną i na przesyłkach zbankrutuję, ale zaryzykowałem. Obsługa sklepu Gama z Trójmiasta wyczuła przez słuchawkę moją niecierpliwość [harmoszka była mi bardzo potrzebna] i bardzo osobiście podeszła do sprawy.
[po raz kolejny przypominam, że nie robię za reklamę sklepu, lecz jedynie hmm.. "poświadczam o fachowej obsłudze" ; gdyby jednak adminowi nie spodobało się wychwalanie sklepu przeze mnie, proszę śmiało usunąć nazwę sklepu i ten przypis] |
|
 |
|
 |
Stefano 
|
Wysłany: 2007-07-03, 22:09 Odp: Harpmaster
|
|
|
cześć wszystkim.
a jak się ma ta harmonijka do modelu Suzuki Hammond wiem ze cenowo jest bardzo duża różnica ale czy warto?bo mam zamiar jedną z tych dwóch kupić |
|
 |
|
 |
Iorq 

|
Wysłany: 2007-07-04, 07:52 Odp: Harpmaster
|
|
|
Hmmm nie wiem czy moje umiejetnosci pozwalaja wypowiadac sie o jakiej kolwiek harmonijce ale akurat mam HarpMastera. Na poczatku mialem klopot z 5 i 6 kanalem /przytykaly sie na wdechu/ ale o dziwo pojechala spowrotem do sklepu /www.gama.gda.pl/ wrocila z adnotacja ze wszystkob z nia w porzadku i juz sie nie przytykala, nie wiem czy dobrze zrobil jej transport czy ja doszedlem do jakiejsc minimalnej wprawy.
Ogolnie bardzo fajna harmonijka i jako poczatkujacy musze przyznac ze sprawia duzo przyjemnosci w trakcie nauki. |
_________________ "Piwko w kufelku nie może długo stać, jedno, drugie ,a potem jeszcze dwa..." |
|
 |
|
 |
Stefano 
|
Wysłany: 2007-07-04, 11:21 Odp: Harpmaster
|
|
|
a może ktoś posiada Hammonda?Bo jestem bardzo ciekawy jak sie sprawdza |
|
 |
|
 |
Coach 
|
Wysłany: 2007-08-08, 19:51 Odp: Harpmaster
|
|
|
witam znacie może sklep w którym dostępna jest ta harmonijka w miare tanio ? |
_________________ Czas nie czeka na nas wiec zaśpiewaj jeszcze raz.... |
|
 |
|
 |
Iorq 

|
|
 |
|
 |
Coach 
|
Wysłany: 2007-08-09, 12:02 Odp: Harpmaster
|
|
|
czytaj uwaznie "dostępna jest".... |
_________________ Czas nie czeka na nas wiec zaśpiewaj jeszcze raz.... |
|
 |
|
 |
Iorq 

|
Wysłany: 2007-08-09, 16:44 Odp: Harpmaster
|
|
|
Nie zauwazyłem że jej brak,
ale w takim razie:
http://sklep.gama.gda.pl/go/_info/?id=380.
Ja mam z tego sklepu i nie narzekam mimo początkowych trudności, ktore mogły wyniknąc z powodu nie wystarczających umiejętności. |
_________________ "Piwko w kufelku nie może długo stać, jedno, drugie ,a potem jeszcze dwa..." |
|
 |
|
 |
Ender 
|
Wysłany: 2007-12-03, 21:29 Odp: Harpmaster
|
|
|
Witam
Jestem początkujący na tym forum jak i w grze na harmonijce W najbliższych dniach mam zamiar kupić sobie swoją pierwszą harmonijkę i mam pytanie zastanawiam się nad właśnie wymienionym tutaj Harpmasterem ,a Marine Band w jednym i drugim przypadku chodzi o tonację C. Co polecilibyście dla naprawdę początkującego. Szukałem na forum i nie znalazłem wyraźnego porównania tych dwóch modeli.
pozdrawiam |
|
 |
|
 |
kamilteau 

Wiek: 34 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2007-12-03, 23:06 Odp: Harpmaster
|
|
|
Jeżeli ma to być Twoja pierwsza harmonijka, to "zwykłą" Marine Band odradzam. Ma nieimpregnowane drewno i po jakimś czasie grzebień może zacząć pęcznieć i "wyłazić". Jeżeli już chcesz Marinkę to raczej weź Marine Band Deluxe. Jeżeli chodzi o Harpmastera - tu Ci nie pomogę, bo nie znam tego modelu z własnego doświadczenia. |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
 |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Ender |
 |
Ender 
|
Wysłany: 2007-12-05, 20:41 Odp: Harpmaster
|
|
|
dzięki za radę ostatecznie zdecydowałem się na Hohner`a Special 20 |
|
 |
|
 |
Gorzka 

|
Wysłany: 2008-02-17, 20:16 Odp: Harpmaster
|
|
|
kamilteau napisał/a: | Jeżeli ma to być Twoja pierwsza harmonijka, to "zwykłą" Marine Band odradzam. Ma nieimpregnowane drewno i po jakimś czasie grzebień może zacząć pęcznieć i "wyłazić". |
Zgadzam się z tym w 100%. Mi marinka spęczniała po paru dniach.
Harpmaster jest bardzo fajny. Po pierwsze dlatego, że nie trzeba mocno dmuchać żeby wydobyć ładny dźwięk. Po drugie- ma plastikowy korpus. Spęczniałe drewno przeszkadza w graniu i drażni usta. |
_________________ "Trzeba uprawiać własny ogródek." Wolter. |
|
 |
|
 |
sezamus 

|
Wysłany: 2008-02-25, 20:46 Odp: Harpmaster
|
|
|
ja mam harmpmastera i jestem zadowolny jak jasna cholera Tyle radosci jak male dziecko dawno nie mialem a harmonijka brzmi identycznie jak ta zklipu aerosmiths -"pink" Identico moze nawet nieco cieplej i czulej coz taka subiektywna ocena
Ocena 1-6: 7+ (zero problemów, sama frajda) |
_________________ Harpmaster C | Folkmaster Ab |
|
 |
|
 |
Ktoś 
|
Wysłany: 2008-02-25, 21:59 Odp: Harpmaster
|
|
|
Mam takie pytanie jak ten harpmaster wypada w porównaniu do speciala 20 w tonacji C z uwzględnieniem, że to jest pierwsza harmonijka dla zupełnie "zielonego"? Jest tak samo dobra? I nadaje się do nauki?
Sezamus gdzie kupowałeś, jeśli kupowałeś w Krakowie? Bo byłem w jednym sklepie i tam właśnie nie mieli speciala tylko harpmastera. |
|
 |
|
 |
sezamus 

|
Wysłany: 2008-02-26, 19:04 Odp: Harpmaster
|
|
|
ja swoja kupilem w omni muzie na dunajewskiego 6 |
|
 |
|
 |
Papuga 

|
Wysłany: 2008-05-18, 21:02 Odp: Harpmaster
|
|
|
A jak z wytrzymałością? Hohnery jednak za szybko mi padaja, a dzwięk tombo jest jakiś taki "papierowy" |
_________________ Mały instrument, wielka moc.
 |
|
 |
|
 |
sezamus 

|
Wysłany: 2008-05-20, 21:33 Odp: Harpmaster
|
|
|
moja mam na razie pol roku i gra super tylko czyscic trzeba od czasu do czasu dobrze i gra ona naprawde dobrze po rozgrzaniu tzn ze obudowa powinna byc ciepla czyli rozciagnieta zeby wydobywac czysciutkie dzwieki zimna harmoszka brzmi troche zbyt piskliwie, ale przy ognisku to super rzecz. Raz jak poszedlem do szkoly i zaczalem na niej grac to nawet zarobilem w 5 minut 1,90 na soczek |
|
 |
|
 |
Rolf 

|
Wysłany: 2008-08-07, 15:30 Odp: Harpmaster
|
|
|
Kupilem sobie Harpmastera w A Moje dawniejsze harmonijki to marynka i Special 20 w tonacjach C i D, tak wiec to chyba normalne, ze na moim Suzuki ciezej sie podciaga na nizszych kanalach, oraz ze troche mocniej trzeba dmuchac, by wydobyc dzwiek? A tak poza tym, to harpmaster mi sie podoba, bardzo przyjemny dzwiek i naprawde wszystkie krawedzie sa IDEALNIE zaokraglone, az chce sie go wlozyc do dziuba jak najglebiej i nigdy nie przestawac grac |
Ostatnio zmieniony przez Rolf 2009-02-07, 23:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
|
 |
Sovan 

|
Wysłany: 2008-11-10, 00:42 HARPMASTER MR 200
|
|
|
Witam. Paru kolegów poleciło mi harpa Hohnera Special 20. Napisałem do sklepu internetowego ale dostałem odpowiedź, że nie mają ich w chwili obecnej ale polecają mi do nauki HARPMASTER MR 200. Co jest lepsze? Hohner czy Suzuki?
Temat o Harpmasterze już istnieje i do niego przykleiłem Twój post. Zapoznaj się z nim.
Pozdrawiam,
kamilteau
Edit:
"Preferencje co do modelu harmonijki to bardzo indywidualna sprawa. Osobiście
wyżej oceniam model Suzuki Harpmaster i dziwi mnie opinia, że trzeba więcej
powietrza, aby uzyskać dźwięk. Oba modele są porównywalne, natomiast na
Suzuki łatwiej uzyskuje się podciągi (bending), jest przystosowany do
techniki overbending oraz moim zdaniem jest staranniej wykonany, dlatego z
czystym sercem go polecam."
Co sądzicie o tym? Ja już mam mętlik czy Special 20 czy Harpmaster |
_________________ "Podczas wojny, która zmieniła świat, nikt nie walczył sam" |
|
 |
|
 |
shusty 

Wiek: 34 Posty: 436 Otrzymał 26 punkt(ów) Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2009-02-05, 14:05 Odp: Harpmaster
|
|
|
Też się zastanawiam na harpmasterem w tonacji A, widzę tyle pochlebnych opinii, że chyba sobie sprawię.
Wcześniej myślem na Marine Band Deluxe w A, w końcu nie wiem co wybrać... Czy aż tak duża jest różnica w jakości tych harpów?? bo cenowa różnica to 50zł czyli dużo...
Obecnie gram na S20 w C |
|
 |
|
 |
Sovan 

|
Wysłany: 2009-02-05, 14:08 Odp: Harpmaster
|
|
|
Słyszałem, że S20 a HarpMaster są całkiem porównywalne ze sobą. Nie wiem ile w tym prawdy... Ja mam HarpMastera w C i w porównianiu z BB to jest różnica Wiadomo...:D |
|
 |
|
 |
shusty 

Wiek: 34 Posty: 436 Otrzymał 26 punkt(ów) Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2009-02-05, 19:27 Odp: Harpmaster
|
|
|
Poczekam chyba jednak na fundusze i wymarzoną MB deluxe sobie sprawię w A
Bo na tego czarnego połyskującego Suzuki mnie nie stać |
|
 |
|
 |
Sovan 

|
Wysłany: 2009-02-05, 20:00 Odp: Harpmaster
|
|
|
Ja sam nie pamiętam skąd dorwałem kasę na mojego HM Suuuuzuuuukiiiiiiii |
|
 |
|
 |
Rolf 

|
Wysłany: 2009-02-05, 21:18 Odp: Harpmaster
|
|
|
Jeśli porównujecie takie modele, jak Special 20 czy Marine Band do Harpmastera (i wielu innych, o ile nie wszystkich suzuki) - pamiętajcie o tym, że harmonijki te mają inne strojenia - Harpmaster ma strój równomiernie temperowany (czy jak to się tam fachowo nazywa ), więc akordy nie brzmią na nim najlepiej. Oba hohnery mają klasyczny, marine-bandowy strój, który do akordów nadaje się bardzo dobrze.
Co nie zmienia faktu, ze harpmaster to świetna harmonijka! |
|
 |
|
 |
Lozansky 

Wiek: 37 Posty: 46 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Kargowa/Zielona Góra
|
Wysłany: 2009-02-05, 21:39 Odp: Harpmaster
|
|
|
Mam ten model Suzuki od początku grudnia, jest to moja pierwsza harmonijka...więc nie mam porównania z innymi, ale wg mnie akordy nie brzmią wcale tak mizernie |
_________________ - Suwalszczyzna to jest gdzieś w bok od Warszawy, tak? Przypomnij mi gdzie to jest dokładnie.
- Pojedziesz, to sam zobaczysz gdzie to jest. |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 36 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2009-02-05, 21:41 Odp: Harpmaster
|
|
|
Oj w porównaniu z Marine Band (w obu wersjach, a szczególnie Classic), Special 20, czy podstawowym Seydelem naprawdę słychać różnicę. Ale harmoszka dobra jest, zaprzeczyć nie mogę. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
MBoX 

Wiek: 37 Posty: 158 Otrzymał 3 punkt(ów) Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2009-02-10, 17:07 Odp: Harpmaster
|
|
|
Oj słychać słychać... Jak się ma tylko Harpmastera, i się nie ma porównania, to wydaje się w porządku.. Ja mając Big Rivera i Blues Harpa do porównania, nie narzekałem na brzmienie akordów HM...
Ale jak nabyłem Marynke (G), to naprawdę bluesowe niebo a ziemia.
Jednak mimo to wysoko cenie Harpmastera, do gry melodycznej jest wspaniała |
_________________ Listen To The LION... Inside Of You |
|
 |
|
 |
Lozansky 

Wiek: 37 Posty: 46 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Kargowa/Zielona Góra
|
Wysłany: 2009-02-10, 22:21 Odp: Harpmaster
|
|
|
Fakt, mam tylko harpmastera i porównywać mogę tylko słuchając innych brzmień. Owszem słychać różnicę, ale... na ten czas owy model w zupełności mi wystarczy, harmonijka daje tyle radości... jej plusy zdecydowanie przysłaniają akordowe niedociągnięcia |
_________________ - Suwalszczyzna to jest gdzieś w bok od Warszawy, tak? Przypomnij mi gdzie to jest dokładnie.
- Pojedziesz, to sam zobaczysz gdzie to jest. |
|
 |
|
|