Autor |
|
 |
*Bart Łęczycki 

|
Wysłany: 2011-05-31, 12:06 [Harmonijki] Korpusy custom z Rosji
|
|
|
Witam, właśnie odebrałem od listonosza 4 customowe korpusy z drzew egzotycznych do Seydel 1847.
Producentem tj makerem (znowu te neologizmy ) jest świetny harmonijkarz z Moskwy Slava Vinogradov.
Stosuje najtwardsze gatunki drewna jak palisander, bloodwood, padauk i kilka innych.
Korpusy mają niesamowite wykończenie, są po prostu śliczne
Specjalizuje się w modelach: Marine Band, Golden Melody, 1847 Classic, Big Six i pewnie kilku innych
Naprawdę warto zajrzeć na jego stronę
http://vinharps.com/harps/lang_en
Jak je zamontuję, to dam znać jakie są tego rezultaty.
Miłego oglądania! |
_________________ www.bleczycki.com
bleczycki@gmail.com |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): #Medium |
|
 |
#Medium 

|
Wysłany: 2011-05-31, 13:23 Odp: [Harmonijki] Korpusy custom z Rosji
|
|
|
I wszystka moja teoria dotycząca wykonania korpusów i ich prawidłowego wykonania (no może ze zmiana geometrii kanału znalazła potwierdzenie praktyczne w korpusach Sławy Winogradowa.
Tak na zdjęciach bardzo porządne wykonanie chyba na jakimś centrum obróbkowym. I nie są niczym impregnowane, bo przy takich gatunkach drewna i obróbce nie trzeba ich impregnować.
Ciekawostka: Podane tam strojenie Just Intonation to współczesny strój kompromisowy Hohnera dla Marine Band. Just Intonation wygląda trochę inaczej, a piszę o współczesnym bo się na przestrzeni lat kilka razy zmieniał.
Dzięki za informację, dawno na rosyjskie forum nie wchodziłem (ach ten brak czasu), a tu taki rozwój sytuacji.
Pozdrawiam
Medium |
_________________ Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień. |
|
 |
|
 |
*Bart Łęczycki 

|
Wysłany: 2011-05-31, 17:58 Odp: [Harmonijki] Korpusy custom z Rosji
|
|
|
Faktycznie nie noszą śladu impregnatu, ale mają jakiś lekki zapach, może przy polerowaniu trochę przygrzał drewno...?
Wszystko jest genialnie zaokrąglone i gładkie jak szkło. Jestem pod wrażeniem
Wiem, że robi też piękne korpusy do Golden Melody.
http://www.youtube.com/watch?v=T9U90BrvTbI |
_________________ www.bleczycki.com
bleczycki@gmail.com |
|
 |
|
|