Autor |
|
|
Osaosowski
Wiek: 31 Posty: 265 Otrzymał 2 punkt(ów) Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2007-04-21, 21:25 [Harmonijkarz] Junior Wells
|
|
|
Junior Wells jest uważany za jednego z najlepszych harmonijkarzy na świecie. Jest jednym z moich idoli. Grał świetnego bluesa uzupełniając piosenki grą na harmonijce. Myślę że każdy kto bardzo lubi harmonijkę ustną powinien mieć kilka jego piosenek... i brać z niego przykład... a jakie jest wasze zdanie o twórczości Wellsa?? |
|
|
|
|
|
Woytaker
|
Wysłany: 2007-04-22, 11:23 Odp: [Harmonijkarz] Junior Wells
|
|
|
Nie wiem o nim zbyt dużo. Na podstawie tego co słuchałem to gra on dosyć specyficznie, inaczej niż Sonny Boy Wiliamson czy Little Walter. Niektóre elementy gry Juniora Wellsa są bardzo ciekawe i warte "kontynuowania" (niewiem jak to wyrazić), inne zostawiłbym w spokoju. |
|
|
|
|
Guzik
|
Wysłany: 2007-05-22, 23:08 Odp: [Harmonijkarz] Junior Wells
|
|
|
Moim skromnym zdaniem Wells gra bardzo oszczędnie, za to go bardzo podziwiam. Trzeba jednak powiedziec ze dla niego harmonijka to raczej był dodatek do pięknego - wspaniałego głosu!
tak czy inaczej to wspaniały bluesman i harmonijkarz. Płyta '"Hoodoo Man Blues" to pozycja obowiązkowa na półce kazdego harp fana
Co ja będę dużo gadał myślę że te utwory oddają styl jego gry:
Junior Wells & Buddy Guy
1. Hoodoo Man Blues : http://www.youtube.com/watch?v=CXTJkOwtNuk
2. Cryin' Shame: http://www.youtube.com/watch?v=zy9Uy7QZf4Y'
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Jacoharp
|
Wysłany: 2008-12-25, 21:39 Odp: [Harmonijkarz] Junior Wells
|
|
|
Mam kilka płyt Juniora. Alone&acoustic, smokin dynamite, hoodoo man blues. Junior gra z kapitalnym feeleingiem. Pomimo iż zdażają mu sie przęcietne momenty, a w jego grze nie ma nic odkrywczego potrafi grac w sposób który w magiczny sposób przyciąga uwagę słuchacza. Warto go słuchać i naśladować bo jest dość łatwy do naśladowania i ma dużo bluesowego pulsu w sobie. |
|
|
|
|
padre joseph
|
Wysłany: 2011-12-12, 21:32 Odp: [Harmonijkarz] Junior Wells
|
|
|
Odpaliłem Cryin' Shame na YT i muszę się podzielić z Wami pewnym spostrzeżeniem; Junior jakoś ekstra na harmoszce nie wymiata, brak wyszukanych technik, na nagraniach można usłyszeć głuche dudnięcia pochodzące z jego gardła, a mimo wszystko pełno w jego grze emocji i tej pozytywnej siły bluesa. Współcześni mistrzowie czasem zbyt bardzo skupiają się na technice gry tworząc kapitalną formę, lecz niestety pozbawioną treści.
Piękna bluesa.
Ave Junior:) |
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): *Michał Kielak |
|
#minigunmen
Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2011-12-12, 22:25 Odp: [Harmonijkarz] Junior Wells
|
|
|
Bo lepiej zagrać 3 trafione dźwięki niż 10 szybkich i podpartych milionem efekciorów. To prawda. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
draconiss
|
Wysłany: 2011-12-12, 23:10 Odp: [Harmonijkarz] Junior Wells
|
|
|
Mniej znaczy więcej, a raczej nikt nie ma wątpliwości,że Wells miał do tego jeszcze niesamowity feeling.Będąc szczerym mi osobiście bardziej pasuje wczesny Wells(lata 60 i ewentualnie 70) niż ten późniejszy. |
|
|
|
|