Wiek: 33 Posty: 237 Otrzymał 3 punkt(ów) Skąd: Łodygowice
Wysłany: 2009-09-10, 07:09 [Harmonijkarz] Jason Ricci
Niesamowite że z naszego zacnego grona nikt nie założył tematu o Jasonie Niesamowity harmonijkarz, protegowany Adama Gussowa, doskonale posługujący sie techniką Overblow i overdraw. Polecam jego ostatnią płytę "Done With The Devil". coś wspaniałego, do tradycji grania na harmonijce wprowadza nowoczesne techniki.
_________________ "The answer my friends, is blowin' in the wind, the answer is blowing in the wind..."
Wysłany: 2009-09-12, 22:07 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
Jason jest super , bardzo lubie go słuchać Podziwiam jego szybkość i zarazem czytelną treść tego co gra , a gra pięknie . Fajne filmiki uczące grania i z koncertów daje na JuTiuba . Ciekawe czy przyjedzie do naszego kraju ?
Wysłany: 2009-10-13, 22:03 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
Ostatnio bardzo dużo słucham Ricciego. I bardzo podoba mi się styl jego gry ale też barwa. I tu się rodzi moje pytanie; czy ktoś się orientuje na jakiej/jakich harmonijkch gra Jason? Lub jakiego piecyka czy innych bajerów używa? Wie ktoś?
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
Wysłany: 2009-10-13, 22:19 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
Mikrofony to najczęściej Shure SM57, lub Electro Voice RE-10. Wzmacniacz to Fender Bassman z tego co pamiętam. Do tego cały ogromniasty pedalboard, niestety jakie to efekty nie mam pojęcia. Jeżeli chodzi o harpy to customowane Marine Bandy, czy ostatnio harmonijki od Brada Harrisona, czyli B-Radical.
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with.
[quote="djszopen"]Ostatnio bardzo dużo słucham Ricciego. I bardzo podoba mi się styl jego gry ale też barwa. I tu się rodzi moje pytanie; czy ktoś się orientuje na jakiej/jakich harmonijkch gra Jason? jakiego piecyka czy innych bajerów używa? Wie ktoś?[/quote]
Na YouTube sa filmy, w ktorych wszystko omawia ze szczegolami.
Wysłany: 2010-07-21, 22:04 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
Piecyk Jasona to Harpgear . Droga zabawka z usa ale pięknie brzmi a harmonijki ma customizowane tylko nie wiem u kogo . Podaje link do twórcy tego pieca i wielu innych (http://harpgear.com)
Wysłany: 2010-07-21, 22:22 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
Przed koncertem Jasona Ricci w W-wie miałem okazję zamienić z nim kilka słów. Powiedział, że ma harmonijki kastomizowane przez Joe Spiersa, przez siebie. Wspomniał też o jednej sztuce B-Radical z Harrison Harmonicas.
Wydaje mi się, że już nie gra na GM na koncertach, chociaż w tutorialach na YT zdarzało mu się ich używać.
[ Dodano: 2011-01-10, 18:43 ]
Może nie wszyscy wiedzą, ale zespół New Blood odszedł do lamusa, a jego nowy projekt nazywa się The Snakes:
[ Dodano: 2011-11-20, 15:32 ]
Przypadkiem trafiłem na ciekawą informację na jednym amerykańskim forum, że Jason Ricci nie odzywa się na youtubie bo być może siedzi w więzieniu za kradzież instrumentów lub napaść na policjanta Nie wiem, który z wymienionych niżej czynów mu udowodniono.
J.R. przytyl, bo przez ostatnie trzy miesiace byl na odwyku w klinice w Kalifornii. W kiciu byl tuz przedtem, ponoc faktycznie sprzedaz instrumentow. W kazdym razie teraz nieco lepiej wyglada, chociaz na koncerty chyba nie ma zbytnio co liczyc: w tym roku zaplanowany ma (chwilowo) tylko jeden wystep w Stanach. Mam nadzieje, ze powroci do formy, najlepiej tej sprzed 2009...
[ Dodano: 2012-03-21, 11:54 ]
Dla zainteresowanych fragment z przedwczorajszego koncertu Ricci'ego:
Wysłany: 2012-04-10, 07:18 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
Ten ostatni filmik - k...rde - on naprawdę jest wielki. Nie znam innych harpiarzy, którzy by tak przekonywująco umieli grać na tak zmodyfikownaym soundzie - 99% liczy, że sam efekt załatwi sprawę. Rewelacja - brak słów.
Trzymam kciuki, żeby się poukładał wreszcie ale muzycznie pozostał sobą.
Wysłany: 2013-01-30, 09:36 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
Co myslicie o ostatnim wystepie Jasona?
Mam nadzieje, ze nie wrocil do narkotykow bo bardzo mi kogos przypomina w tym klipie.
Mam nadzieje, ze sie myle:
Wysłany: 2013-06-24, 16:28 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
Zamieszkaly napisał/a:
O ile klipy z przed 4 lat można uznać, za ostatnie;)
4 lata temu to jeszcze nie grałem na chromatyku i nie zwracałem na to uwagi.Co innego teraz - jestem więcej niż zainteresowany.
Nie wiem jak dużo Jason Ricci ma w swoim repertuarze grę na "chromie:", bo w Internecie nie jest tego aż tak dużo.
Wiek: 27 Posty: 139 Otrzymał 15 punkt(ów) Skąd: woj. Opolskie
Wysłany: 2015-10-06, 17:40 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
W maju ukazał się nowy krążek pod tytułem "Dirty Memory", warto przesłuchać.
Tym razem bez żadnych przesterów, akustycznie, miłe dla ucha.. W większości utworów harmonijka gra przez cały utwór, często jako akompaniament, jest czego słuchać, polecam!
_________________ "Wszystko prostsze gdy się śpiewa i gra.."
Wysłany: 2016-08-31, 22:07 Odp: [Harmonijkarz] Jason Ricci
Podczas tegorocznego BluesRoads Festival miałem przyjemność być na koncercie Jasona.
Takie oto dwa filmiki przedstawiam, które już prezentowałem na FB, ale będzie do kolekcji na naszym Forum.