Autor |
|
|
SZCZYPIOR
|
|
|
|
|
|
*Bart Łęczycki
|
Wysłany: 2010-11-21, 14:38 Odp: [Harmonijkarz] Gregoire Maret
|
|
|
Również polecam tego niezwykłego muzyka. W mojej opinii jest to najbardziej awangardowy harmonijkarz chromatyczny, absolutny wirtuoz!
Mieliśmy okazję pograć na jamie we Wrocławiu po festiwalu gitarowym w 2008r.
Trochę była trema grać przed TAKIM muzykiem
Pozdrowienia kwartowe |
_________________ www.bleczycki.com
bleczycki@gmail.com |
|
|
|
|
Oleq
Wiek: 35 Posty: 30 Otrzymał 6 punkt(ów) Skąd: Gdynia / Wrocław
|
Wysłany: 2010-11-21, 19:20 Odp: [Harmonijkarz] Gregoire Maret
|
|
|
Hue hue... Słucham i moje uszy z podziwu wyjść nie mogą co słyszę Kacper? Nie dziwię się, Bartku, że miałeś tremę przed TAKIM muzykiem. Moim zdaniem musi być lekko szurnięty, ale to może stąd ta ocena, że nie słucham takiego jazzu ;P No ale na pewno czegoś można się od niego nauczyć |
_________________ hop siup trallala jumba jumba jumba ja!
Ola Latowska |
|
|
|
|
ajneck
|
Wysłany: 2011-01-27, 12:32 Odp: [Harmonijkarz] Gregoire Maret
|
|
|
Gregoire Maret jest po prostu genialny.Słychać to w tych kawałkach na You Tube,gdzie gra ballady.Klasę jazzmana najlepiej można poznać właśnie po balladach.Maret gra wszystko,gra tak jakby naturalne uwarunkowania chromatyka nie miały dla niego żadnego znaczenia. |
|
|
|
|
radiomaniak
|
Wysłany: 2011-01-27, 12:42 Odp: [Harmonijkarz] Gregoire Maret
|
|
|
Jeśli poważany wytwórca instrumentów muzycznych wypuszcza na rynek harmonijkę sygnowaną Gregoir Maret, nie powinno być więcej pytań.
ajneck napisał/a: | Maret gra tak, jakby naturalne uwarunkowania chromatyka nie miały dla niego żadnego znaczenia. |
Są takie jednostki, zwane pieszczotliwie geniuszami, które zdają się nie podlegać prawom fizyki. Wszak akustyka to jeden z jej działów
Zresztą, prawa harmonii też się go nie imają. |
|
|
|
|
Drui
|
Wysłany: 2012-01-05, 18:24 Odp: [Harmonijkarz] Gregoire Maret
|
|
|
Mam pytanie do tych co mają kilka (czyli nie jedną lub dwie ale więcej) płyt (czy odpowiedników w mp3):
Właśnie przeglądam jego stronę i widzę, że wydał/uczestniczył w wielu płytach/projektach.
Która z jego płyt Waszym spełnia najpełniej poniższe warunki:
- harmonijka jest czołowym instrumentem a nie "dogrywajką"
- jazz danej płyty nie jest "spokojnym bujaniem ala Toots" (z całym szacunkiem dla Tootsa) ale nie jest też już totalnie "postmodernistycznym zgrzyto-jazzem" (jak to kiedyś określił mój znajomy )
No dobra przyjmijmy zakres dynamiczności (nie dynamiki ) i awangardowości między Brubeckiem a Hancockiem
- lub jest w stronę bluesa (jeśli w ogóle zahaczał o takie klimaty)
- jest kooperacją ze innymi guru jazzu (wymienmy roboczo: Hancock, Coltrane, Metheny i tego rzędu)
- istnieje na rynku (tzn jest do dostania, lub jej plikowe wersje)
z góry dzięki za propozycje! |
|
|
|
|
ajneck
|
Wysłany: 2012-02-25, 02:15 Odp: [Harmonijkarz] Gregoire Maret
|
|
|
Znalazłem właśnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych utworów Pata Metheny "Are You Going With Me" -z pojedyniem dwóch gigantów-pianisty Lyle Maysa z Gragoire Maretem.
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Pojedynek brzmieniowej imitacji harmonijki z prawdziwą harmonijką. |
|
|
|
|