Autor |
|
|
Rzeszot
|
Wysłany: 2008-07-16, 00:21 [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Byłem już 2 razy na jego koncertach i ciągle mi mało
Genialny muzyk! Pomimo wieku naprawdę pokazuje klasę! Harmonijka w jego wykonaniu może nie jest jakaś super wybitna, ale jest wyjątkowa
Pomimo tych koncertów czuję pewien niedosyt... niedosyt autografu... poprzednim razem przerwał rozdawanie praktycznie jak byłem już obok niego... tym razem nawet nie było okazji... lipa... |
_________________ "Obecnie bluesmani wolą pokazać w swojej grze jakich technik się nauczyli, zapominając o przekazywaniu przez muzykę swoich uczuć. Sam się do tego przyznaję..." Khalif Wailin' Walter |
|
|
|
|
|
kamilteau
Wiek: 33 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2008-07-16, 14:53 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Nie da się ukryć, fajnie gra Nie przez przypadek Sławek Wierzcholski poświęcił mu utwór "Harmonijkowy As" |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
|
|
|
|
|
Rzeszot
|
Wysłany: 2008-07-16, 18:20 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Tak owszem, właśnie jemu poświęcił ten utwór, zresztą Sławek Wierzcholski był wczoraj na koncercie
Czy nie zauważyliście może, że Sławek Wierzcholski troszkę stylizuje się na Johna Mayalla? |
_________________ "Obecnie bluesmani wolą pokazać w swojej grze jakich technik się nauczyli, zapominając o przekazywaniu przez muzykę swoich uczuć. Sam się do tego przyznaję..." Khalif Wailin' Walter |
|
|
|
|
VeLvet
|
Wysłany: 2008-08-14, 13:54 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Rzeszot napisał/a: | Tak owszem, właśnie jemu poświęcił ten utwór, zresztą Sławek Wierzcholski był wczoraj na koncercie
Czy nie zauważyliście może, że Sławek Wierzcholski troszkę stylizuje się na Johna Mayalla? |
Troszke bardzo, rzekłbym =p.
http://www.milanos.pl/video.php?cat=8&id=4615 - parodia Sławka Wiercholskiego, według mnie obrazuje wszystko co słabe w jego muzyce ;< |
|
|
|
|
Rolf
|
Wysłany: 2008-08-15, 15:15 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Hmmm Suchi moze troche za ostro napisal.... Ale generalnie co takiego jest ukazanego w kabarecie, co jest slabe u Slawka?
Widzialem juz wczesniej, cieszy mnie, ze w ogole ktos poruszyl temat bluesa Ale generalnie jak dla mnie kabaret glupi byl. |
|
|
|
|
SZCZYPIOR
|
Wysłany: 2008-08-15, 20:35 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
No kabarety już takie są trzeba umieć podejść do tego z dystansem !
Zauważcie że harmonijki nie tknęli nie umieli by go zparodiować bo jest w tym zajebisty, a jak by podmuchali w dziurki bez sensu, to by sie jeszcze bardziej ośmieszyli |
|
|
VeLvet
|
Wysłany: 2008-08-15, 23:03 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
SZCZYPIOR napisał/a: | No kabarety już takie są trzeba umieć podejść do tego z dystansem !
Zauważcie że harmonijki nie tknęli |
fakt ze na koncu programu Ireneusz Krosny zagral na harmonijce...i szlo mu naprawde dobrze!
Ale to nie byla juz zadna parodia =p, po prostu w piosence koncowej Irek dal czadu^^ |
|
|
|
|
Smyrdek
Wiek: 33 Posty: 237 Otrzymał 3 punkt(ów) Skąd: Łodygowice
|
Wysłany: 2009-08-23, 21:46 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Do wszystkich fanów pana Mayalla mam dobrą wiadomośc : 7 września najprawdopodobniej zostanie wydana nowa płyta. Album będzie się nazywał "Tough" |
_________________ "The answer my friends, is blowin' in the wind, the answer is blowing in the wind..." |
|
|
|
|
padre joseph
|
Wysłany: 2011-03-24, 22:01 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Bardzo fajne energiczne brzmienia w wykonaniu Johna Mayalla. Przesłuchałem kilkanaście jego kawałków i zakochałem się w "Room to move". Polecam serdecznie:) |
|
|
|
|
Zamieszkaly
|
Wysłany: 2011-03-24, 23:13 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Cytat: | Pewnie ze głupi był. Nawet do bluesa to podobne nie było. |
Bądźmy szczerzy Sławek Wierzcholski też nie gra Bluesa.
Jego muzykę nazwałbym raczej Folko-Blueso-Polo.
Z całym szacunkiem dla tego wielkiego (dosłownie i w przenośni muzyka), ale jego muzyka niby bluesowa, ma tak naprawdę mało bluesa w sobie. Sławek ma fenomenalną technikę, potrafi grać naprawdę szybko, ale moim zdaniem umie to tylko jak stoi na krześle i macha ręką:P
Ale przyznam, że tak jak wszyscy zaczynałem się uczyć z jego szkół.
A co do Mayala, to genialny wokalista grający na harmonijce, a nie odwrotnie:) Ale fakt jego gra jest co najmniej ujmująca.
Słyszałem coś, że podobno znowu ma być w Polsce.
Pozdrawiam Zamieszkaly |
_________________ https://www.facebook.com/brodatedzwieki
https://www.youtube.com/c/brodatedzwieki |
|
|
|
|
mr.Michalos
|
Wysłany: 2011-03-25, 14:53 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Zamieszkaly napisał/a: | Słyszałem coś, że podobno znowu ma być w Polsce. |
Co? Gdzie? Jak?
Bardzo lubię tego artystę. Pisząc tego posta właśnie usiłuję rozpisać Room To Move .
Nie jest to wirtuoz, ale przyjemnie się słucha jego gry.
Zamieszkaly napisał/a: | (...) genialny wokalista grający na harmonijce, a nie odwrotnie (...) |
Trochę podobnie jak u Stevena Tylera |
|
|
|
|
Zamieszkaly
|
|
|
|
|
padre joseph
|
Wysłany: 2011-03-26, 13:32 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
mr.cymbał napisał/a: | Pisząc tego posta właśnie usiłuję rozpisać Room To Move . |
Daj znać koniecznie jak Ci się już uda |
|
|
|
|
Zamieszkaly
|
|
|
|
|
Big Boy
|
Wysłany: 2011-03-27, 04:04 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Zamieszkaly napisał/a: | (2)(2)(2'')(1) (2)(2)(2)(2'')(1) (2)(2)(2'')(1) (2)... itd.
Ogólnie on to gra z masą sąsiadów, dlatego brzmi to trochę inaczej. | No,no...Odważne stwierdzenie, ale wskazujące że osoba wygłaszająca takie teorie na temat gry Johna Mayalla niewiele wie o graniu bluesa, a jeszcze mniej słyszy.
Pozdrowienia. |
|
|
|
|
Zamieszkaly
|
Wysłany: 2011-03-27, 10:09 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Nie rozpisywałem tego ze słuchu. Po prostu tak ten utwór wszyscy grają na jam session w Gdyni, tak to gra Przybyszewski, i wielu gitarzystów. I sam też tak to grałem setki razy na jamach. A że Mayal zagrał to trochę inaczej, to wiem o tym.
A co do grania bluesa, to może rzeczywiście nie wiele o tym wiem i nie przejmuję się tym. Chcę grać jazz i w tym kierunku idę. (Howard Levy podobno też nie umie grać bluesa:) )
Pozdrawiam |
_________________ https://www.facebook.com/brodatedzwieki
https://www.youtube.com/c/brodatedzwieki |
|
|
|
|
Big Boy
|
Wysłany: 2011-03-28, 04:12 Odp: [Harmonijkarz/Bluesman] John Mayall
|
|
|
Zamieszkaly napisał/a: | Nie rozpisywałem tego ze słuchu. Po prostu tak ten utwór wszyscy grają na jam session w Gdyni, tak to gra Przybyszewski, i wielu gitarzystów. | Tak... najlepiej powielać cudze błędy.
Zamieszkaly napisał/a: | I sam też tak to grałem setki razy na jamach. | Szkoda, że nie pomogło....
Zamieszkaly napisał/a: | A że Mayal zagrał to trochę inaczej, to wiem o tym. | No tak, podobno grał sąsiady....
Zamieszkaly napisał/a: | A co do grania bluesa, to może rzeczywiście nie wiele o tym wiem i nie przejmuję się tym. Chcę grać jazz i w tym kierunku idę. | Bez umiejętności grania bluesa, to odważna decyzja. Zamieszkaly napisał/a: | (Howard Levy podobno też nie umie grać bluesa:) ) | No to sobie posłuchaj, jak Howard Levy "nie umie" grac bluesa.
Howard Levy plays blues
Pozdrowienia. |
|
|
|
|