Kobieta i harmonijka -jak dla mnie idealne połączenie. Pani Kossowska, bądź co bądź uznana za najlepszą harmonijkarzystkę świata to dla mnie, jako dla kobiety, motywacja i dowód że jednak "się da" Wielki szacunek dla niej za... za wszystko.
Tak w ogóle to się zastanawiam dlaczego z dobrych harmonijkarek znana jest tylko pani Beata Kosowska. Dlaczego 99% osób dobrze grających na harmonijce to faceci a przecież granie na tym instrumencie nie kojarzy się wcale z męskim lub kobiecym zajęciem. Czy jest na to jakieś wytłumaczenie dlaczego tak jest?
Nie wiem dlaczego wiele instrumentów jest za przeproszeniem zmaskulinizowanych.
Faktycznie niewiele kobiet dobrze gra na harmonijce.
Polecam Rachelle Plas, która moim zdaniem jest w bardzo ścisłej czołówce światowej.
To wielki talent nie tylko harmonijkowy ale i wokalny.
http://www.rachelleplas.c...E_OFFICIEL.html
Sporo kobiet z Azji znakomicie gra na harmonice chromatycznej.
A na moje warsztaty też uczęszcza kilkanaście dziewczyn!
Zachęcam wszystkie panie do grania na tym instrumencie!
Ktoś tu kiedyś mówił, że może ze względu na sposób oddychania, który jest zróżnicowany. Dęciaki najlepiej brzmią i technicznie grają na przeponie - a tak już jest że oddychamy bardziej z przepony niż panie.
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki.
Gdyby granie na harmonijce dawało takie poczucie władzy i panowania jakie daje np.jazda konna to statystyki byłyby dokładnie odwrotne.Póki co przez dziewczyny opanowane są tylko stadniny konne.
Piszę to tak z przymrużeniem oka,drogie panie
Inna sprawa,że gdyby panie prezentowały się z harmonijką tak kobieco,jak męsko prezentują się panowie z saksofonem-byłoby inaczej.
Czy te panie prezentują się kobieco? :