Autor |
|
 |
gofator 

|
Wysłany: 2010-03-17, 08:16 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Zgadzam się z shusty'm. Prosty 12 taktowiec nie dłuższy niż 2 minuty. Ciężko zaskoczyć publikę grając do jednego podkładu prawie 5 minut bez gitar, wolaku i innych udziwnień. Pozdrawiam |
_________________ Hooray, Hooray, These Women Is Killin' Me
Zanim założysz nowy temat zaglądnij tutaj ->
http://forum.harmoszka.co...cych-vt2606.htm |
|
 |
|
|
 |
Pulatom 

Wiek: 35 Posty: 781 Otrzymał 72 punkt(ów) Skąd: Czerwona Woda
|
Wysłany: 2010-03-17, 12:30 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Zgadzam się z przedmówcami, zauważyłem taką tendencję w HB, że ostatnio dajecie podkłady jakby miał do nich grać Milteau albo Levy . Nie mówię nawet o konstrukcji (12 taktowce do II pozycji faktycznie mogą się znudzić), ale długości są DUUUUŻO za duże, trzeba być geniuszem żeby na harmonijce przez 4-5 minut grać do jednego akordu, albo jakiejś jazzowej progresji i nie zanudzić tym słuchacza. Ba, nawet z pełnym składem nie jest to takie łatwe. Proponowałbym rozważenie wprowadzenia jakiegoś ograniczenia długości podkładów, albo ilości chorusów, do max 2-3. |
|
 |
aeroarte 

|
Wysłany: 2010-03-17, 18:49 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Wysłałem nagranie. |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2010-03-17, 19:06 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
gofator i shusty - wiecie co mam na mysli. Poza tym jestem absolutnie przyjazny cały czas, natomiast stwierdzenie, że do bluesa można zagrać w 3 pozycji, nie mając możliwości popisania się innymi umiejętnościami, które u harmonijkarza są bardziej naturalne niż trzymanie się tylko 3-ciej pozycji to jest ewidentnie ograniczenie.
Szaman69, nie pomyśl, że dyskryminuję Cię z racji wieku ale mając 19 lat na pewno nie masz 20-letniego stażu, zwracam honor tylko jeśli jesteś geniuszem, bo Twoja wypowiedź zabrzmiała, jakbyś nie wiedział o tym, że 2 pozycja daje dużo większe pole do popisu a tym bardziej jeśli zapożyczy się coś z pozostałych akordów (mimo, że to nie 12 -taktowiec). Nie twierdzę, że nie wiesz, nie miej urazy, wszystko pozytywnie i przyjacielsko . Więc chętnie się zapoznam z próbką jakąś. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
Ostatnio zmieniony przez minigunmen 2010-03-17, 19:58, w całości zmieniany 2 razy |
|
 |
|
 |
Chainsaw 
Wiek: 115 Posty: 405 Otrzymał 10 punkt(ów) Skąd: a Szczypior to wie
|
Wysłany: 2010-03-17, 19:22 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
3 pozycja tutaj nie jest złym pomysłem zwłaszcza ze tonacja jakby lekko podbiegała pod mol |
|
 |
|
 |
Harry 

|
Wysłany: 2010-03-17, 19:46 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Gunmen, dej pan spokój. Co ma do tego wiek?
Trochę to przedszkolne takie jest nooo.
Ale już, nic nie mówię.
Trochę Gofator i Pulatom racje mają - ciężko jest grać przez kilka minut nie wpadając w jakąś nudną powtarzalność .
Ale z drugiej strony - tak pomyślałem, że od tego są bitwy |
|
 |
Zamieszkaly 

|
Wysłany: 2010-03-17, 21:43 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
A mi się podkład bardzo podoba. I równie można się wykazać grając w pozycji trzeciej czy czwartej, co w drugiej A może nawet w piątej;) I moim zdaniem więcej można się nauczyć grając coś, czego się do końca nie umie. Gdyby człowiek grał cały czas to, co umie perfekcyjnie, to by się zbytnio nie rozwijał. |
_________________ https://www.facebook.com/brodatedzwieki
https://www.youtube.com/c/brodatedzwieki |
|
 |
|
 |
shusty 

Wiek: 34 Posty: 436 Otrzymał 26 punkt(ów) Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2010-03-17, 22:06 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Co do III pozycji, jeśli ktoś uważa, że można na niej tylko smutne wolne ballady smęcić...
Polecam posłuchać choćby Dawida Wydry, który bardzo często gra w III pozycji i to bardzo efektownie.
Zresztą ilu genialnych harmonijkarzy pokazało, że w III pozycji można po prostu wymiatać grą.
Rozumiem, ze ktoś lepiej wymiata w II pozycji, ale zmiana tonacji utworu nie jest problemem przecież.
[quote="Harry"]Trochę Gofator i Pulatom racje mają - ciężko jest grać przez kilka minut nie wpadając w jakąś nudną powtarzalność .[/quote]
Zdecydowanie przyłączam się. Jak dla mnie 1:30 utworu spokojnie starczy by pokazać całą klasę. Normalnie trzeba wszystkie super zagrywki, microtematy porozrzucać po całym 5min. podkładzie a resztę zapchać bladymi wypełniaczami. Czyż nie lepiej się słucha jeśli to co najlepsze trzeba w krótkim czasie przedstawić najlepiej jak się potrafi, niż potem i tak powtarzać tematy.
Przecież nawet wielcy mistrzowie nie grają raczej przez 4min. na harmonijce! No chyba, że mamy do czynienia z linią melodyczną, ew. podkładem, ale nie grą solową!
Jak dla mnie 1:30 wystarcza. Bo prawdę mówić nie chce mi się słuchać całych utworów, żeby ocenić, bo wszystko tam jest rozwodnione i nie porywa mnie.
Dla każdego coś miłego. Bardzo mnie się podoba, że podkłady są różnorodne, dla każdego coś miłego. Raz trudniejsze klimaty innym razem prosty blues, czemu nie, ale wolałbym, żeby każdy mógł wziąć udział (początkujący) i by się postarał przez tą minutę z hakiem, niż smęcił w końcu bezwiednie przez kolejne 3min. (Ja pewnie bym tak zrobił)
Mam nadzieję, że co do długości utworu wezmą to wszyscy pod uwagę przy następnej edycji.
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2010-03-17, 21:07[/i] ][/size]
[quote="Zamieszkaly"]Gdyby człowiek grał cały czas to, co umie perfekcyjnie, to by się zbytnio nie rozwijał.[/quote] Też racja |
Ostatnio zmieniony przez shusty 2010-03-18, 14:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
|
 |
kamilteau 

Wiek: 34 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2010-03-18, 14:33 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
[b]shusty[/b], co do długości, w pełni się zgadzam. Temat wielokrotnie był już omawiany i oczywiście podzielam Twoje zdanie.
[quote="minigunmen"]bo Twoja wypowiedź zabrzmiała, jakbyś nie wiedział o tym, że 2 pozycja daje dużo większe pole do popisu a tym bardziej jeśli zapożyczy się coś z pozostałych akordów[/quote]
1. Szczerze mówiąc, gdy usłyszałem, że trzecia pozycja ogranicza ekspresję, zdębiałem - absolutnie nie zgadzam się z tym, że w 2. pozycji łatwiej się "popisać"... po zaprzyjaźnieniu się z nią daje ona CO NAJMNIEJ tyle samo możliwości muzycznego wypowiedzenia się, co druga... Co więc nam szkodzi zrobić ku temu kolejny krok?
2. W trzeciej pozycji też można zapożyczać z pozostałych akordów, również CO NAJMNIEJ tak samo bogato, jak i w drugiej. Do tego akord mollowy, oktawy, tongue blocking... długo by wymieniać
Ale mniejsza o to, to nie jest miejsce do kłótni na temat wyższości jednej pozycji nad drugą. Stanowisko jest jasne: jak komuś pasuje taka tonacja - niech gra do niej, jeżeli nie - niech zmieni. Proste |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
 |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

|
Wysłany: 2010-03-18, 17:22 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
W zasadzie to masz rację, niemniej dalej twierdzę, że byłoby... bardziej ruchliwie jakby wszystko było "po staremu".
Ja udziału nie biorę z tych samych powodów co zawsze ale podzielę się moim nagraniem jak będzie po wszystkim. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
Harry 

|
Wysłany: 2010-03-18, 18:43 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Jakich powodów?
Ja uważam, że pozycje nowe, to nowe życie w bitwach i postaram się uczestniczyć - jednak chwilowo cierpię na niewielką ilość czasu. Ale postaram się |
|
 |
#minigunmen 

|
Wysłany: 2010-03-18, 19:12 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Powody już podawałem ostatnio ale jak mam rozwinąć jeszcze raz to proszę:
- potraktowałem hb jako sprawdzian techniczny, sprawdziłem się i mi wystarczy
- nie kręcą mnie konkursy bo nie gram po to, żeby komuś imponować, przy czym nie twierdzę, że inni uczestnicy po to biorą udział, po prostu takie mam podejście |
|
 |
|
 |
Harry 

|
Wysłany: 2010-03-18, 19:19 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
No to może, gunmen, nie wprowadzaj zamieszania, popłochu zbędnego? Troche jako taki Chaos Maker zagrałeś. |
|
 |
#minigunmen 

|
Wysłany: 2010-03-18, 19:25 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Nie przesadzaj, udzielam się na forum nie tylko wtedy kiedy jest to w moim interesie ale i wtedy, kiedy jest to w interesie innych. Wogóle co za bzdety, że chaos i popłoch? Przecież to zwykła dyskusja, no weź. |
|
 |
|
 |
shusty 

|
Wysłany: 2010-03-21, 22:55 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Tak w ogóle, można zmienić na głównej:
[quote][GP IV] HB III
Obecnie: Wyniki i komentarze[/quote] |
|
 |
|
 |
INIM 

|
Wysłany: 2010-03-21, 23:00 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Zapomniałem o tym, dzięki. |
_________________ "Stadion Narodowy to zawsze będzie Śląski..." |
|
 |
|
 |
Papuga 

|
Wysłany: 2010-03-22, 14:59 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
"Potwierdzam wysłanie nagrania" |
_________________ Mały instrument, wielka moc.
 |
|
 |
|
 |
shusty 

|
Wysłany: 2010-03-22, 23:09 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
"Potwierdzam wysłanie nagrania" |
|
 |
|
 |
Papuga 

|
Wysłany: 2010-03-23, 16:31 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
W regulaminie kazano potwierdzać, no! |
_________________ Mały instrument, wielka moc.
 |
|
 |
|
 |
Zamieszkaly 

|
|
 |
|
 |
Damian Domański 
Wiek: 38 Posty: 55 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Strzelce Opolskie
|
Wysłany: 2010-03-23, 17:41 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Ciężko Panowie, ciężko
wysłałem swoją propozycje
harp: SS w E, ciężko z niego wydusić jakiekolwiek dźwieki, w dodatku z opóźnieniem itp. itd, ogolnie mała MASAKRA, to jakby robic operację mózgu siekierą
Jeśli mogę coś zasugerowac to fajnie by było gdyby kolejny podkład był w E
W sumie to gdyby ktoś miał więcej czasu może nagrać na dowolnym harpie a później zmienić tonacje harpa w audacity? |
_________________ http://drumla.republika.pl |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

|
Wysłany: 2010-03-23, 18:51 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Może ale granie do niewłaściwego podkładu brzmi jak obieranie kota ze skóry, nie słyszysz czy grasz dobrze.. no chyba, że słyszysz |
|
 |
|
 |
Damian Domański 
Wiek: 38 Posty: 55 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Strzelce Opolskie
|
Wysłany: 2010-03-23, 19:11 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Zawsze można zmienić najpierw tonacje podkladu, pozniej grać do zmienionego podkładu, zmienić tonacje nagrania, pozniej zgrac zmieniona wersje nagrania z orginalnym podladem, i JUŻ albo prościej ... poczekać na kolejne HB |
_________________ http://drumla.republika.pl |
|
 |
|
 |
shusty 

|
Wysłany: 2010-03-23, 19:37 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Się namęczyłęm z tym podkładem dlatego nie wyszło mi zbytnio i Audacity mi przy nagrywaniu jakoś dźwięk przesuwał tak że miejscami rażąco poza rytmem, ale wysłałem i czekam na kolejne HB. |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

|
Wysłany: 2010-03-23, 20:06 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
shusty - audacity często rozsuwa nagranie w stosunku do podkładu, w dodatku nierównomiernie. Nie poddawaj się, użyj innego programu. |
|
 |
|
 |
Harry 

|
Wysłany: 2010-03-23, 20:12 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
ja polecam cooledit albo adobe audition |
|
 |
shusty 

|
Wysłany: 2010-03-23, 20:39 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
Za późno, już poszło, zresztą ciężko improwizację powtórzyć, ale dzięki za radę na następny raz będę wiedział |
|
 |
|
 |
cabandeyro 
Mistrz Harmonijkowych Bitew

|
Wysłany: 2010-03-28, 18:16 Odp: [GP IV] HB IV - zgłaszanie prac
|
|
|
No to może i ja wystartuję
Harmonijka Seydel 1847 silver tonacja A III pozycja, mikrofon Shure model 520DX podłączony do piecyka Orange, podkład oryginalny |
_________________ Cabandeyro's zawsze robią co chcą... |
|
 |
|
|