Autor |
|
|
MBoX
Wiek: 37 Posty: 158 Otrzymał 3 punkt(ów) Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2007-08-14, 16:02 Gitarowy Blues
|
|
|
Fascynują was jacyś gitarzysci bluesowi ?? Bo że wybitni harmonijkarze was (i mnie) fascynują to już wiem.
Ostatnio zdobyłem płytkę B.B. Kinga - Live At Regal, bardzo przyjemna w odbiorze, duzo staarych klasyków bluesa można zasłyszeć... Według mnie King był najlepszym gitarzystą jakiego kiedykolwiek 'miał' blues, wzorowały się na nim zastępy młodszych artystów w tym Eric Clapton, Jimmy Page czy Jeff Beck... Polecam jego twórczość, jak i również jedną piosenkę...
The Thrill Is Gone - jedna z moich ulubionych
http://www.youtube.com/watch?v=9vI_XMn-tRc |
_________________ Listen To The LION... Inside Of You |
|
|
|
|
|
Łukasz
Wiek: 40 Posty: 66 Otrzymał 35 punkt(ów) Skąd: Nowy Sącz/Kraków
|
Wysłany: 2007-08-14, 17:14 Re: Gitarowy Blues
|
|
|
MBoX napisał/a: | Według mnie King był najlepszym gitarzystą jakiego kiedykolwiek 'miał' blues,
|
Gdy zaczynałem zabawę z gitarą, koniecznie chciałem brzmieć jak ON Marzyła mi się ta jego Little Lucille
Cytat: | The Thrill Is Gone - jedna z moich ulubionych |
I moich
Gitarzystów bluesowych można by wymieniać w nieskończoność. Dlatego rzucę tylko jedym nazwiskiem - Stevie Ray Vaughan, w skrócie SRV |
_________________ There is no such thing as a wrong note. Just poor choices. |
|
|
|
|
MBoX
|
Wysłany: 2007-08-14, 17:23 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Stevie Ray... noo on to wykonał w latach 80tych swego rodzaju rewolucje i odświeżył nieco już wtedy zapomniany gatunek muzyki jakim jest Blues Pierwsza jego płytka - a ile genialnych aranżacji i solowych popisów...
Choćby takie piosenki jak Texas Flood czy Pride & Joy , gdy ja zaczynałem grac na elektryku, to chciałem się nauczyć chociaż wstępu do tych piosenek |
|
|
|
|
Łukasz
Wiek: 40 Posty: 66 Otrzymał 35 punkt(ów) Skąd: Nowy Sącz/Kraków
|
Wysłany: 2007-08-14, 17:38 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
MBoX napisał/a: | Pride & Joy |
Świetnie zagrał tą piosenkę na 12 strunowym akustyku w MTV unplugged. Tu jest video (niestety obcięte pierwsze dźwięki intra): http://pl.youtube.com/watch?v=tBD3DsKeA1Q |
_________________ There is no such thing as a wrong note. Just poor choices. |
|
|
|
|
Włóczykij
Wiek: 32 Posty: 154 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Gorzów WLKP
|
Wysłany: 2007-08-14, 20:55 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Pride & Joy to moja ulubiona piosenka SRV, poza tym to moim zdaniem najlepszy gitarzysta blues-rockowy |
|
|
MBoX
|
Wysłany: 2007-08-14, 23:44 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Włóczykij napisał/a: | poza tym to moim zdaniem najlepszy gitarzysta blues-rockowy |
Tak, był baaardzo wybitnym gitarzystą
Jednak ja cenie bardziej innego - Jeff Beck, nie wiem czy słyszeliscie o nim, grał w legendarnych Yardbirdsach w czasach młodości, tak jak Clapton i Page
Potem założył grupe Jeff Beck Group, gdzie wokalistą był .... młody Rod Stewart ! Jakim zaskoczeniem dla mnie było, że ten stary dziadek trzepiący kase na udawaniu dystyngowanego wokalisty i śpiewaniu cudzych piosenek był kiedyś rasowym rockowo-bluesowym wokalistą z niezłym wykopem ( dla zainteresowanych - polecam płytke "Truth" z 1968 roku... naprawde polecam ) Potem już solowo nagrywał płyty instrumentalne, przez co uznawany jest za prekursora tzw. Guitar Heroes, gitarzystów zdobywających sławę solowymi instrumentalnymi albumami (Satriani czy Vai) ...
No ale sie zanadto chyba rozpisałem |
|
|
|
|
yama46
|
Wysłany: 2007-11-06, 18:06 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
My fav jeśli mówimy o gitarzystach bluesowych: SRV, Clapton, John Lee Hooker i Jimi Hendrix.
Każdy z nich zasługuje na szacunek i sławę... i je mają |
_________________ Skazany na bluesa... |
|
|
|
|
SZCZYPIOR
|
Wysłany: 2007-11-07, 19:27 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Tej yama ja jestem z Mosiny stąd tylko Pecna i Czempiń |
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2007-11-07, 21:32 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
A to nie jest ta Mosina koło Poznania? Bo wujka i ciotkę tam mam:) |
|
|
|
|
yama46
|
Wysłany: 2007-11-07, 21:38 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Cytat: | A to nie jest ta Mosina koło Poznania? Bo wujka i ciotkę tam mam:) |
Tak, to ta Mosina
Apropo gitarowego bluesa.
Jak ktoś znajdzie mi coś lepszego od tego http://www.youtube.com/watch?v=F4OXrmxDp44 to mu dam order Tyle lat bluesa słucham a to mnie dziś powaliło... |
_________________ Skazany na bluesa... |
|
|
|
|
SZCZYPIOR
|
Wysłany: 2007-11-07, 21:49 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
tu widze wszyscy Mosine znaja a jak sie nazywaja moze Maciek rodziną jestesmy |
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2007-11-07, 21:51 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Jagiełło, choć nie sądzę, że z tych Jagiełłów, bądź Jagiellonów. |
|
|
|
|
SZCZYPIOR
|
Wysłany: 2007-11-07, 22:12 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
nie znam hehe ale i tak świat jest mały |
|
|
Lady_Stardust
|
Wysłany: 2007-11-26, 18:16 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Musze poruszyć ten temat, bo niestety nie mogę się oprzeć aby w tym miejscu wyrazić moje głębokie i bezgraniczne uwielbienie dla Jimiego Hendrixa. Powody są jasne i klarowne -jak można nie wielbić gitarowego boga? A tak pozatym to z bluesa... hmm... Clapton i B.B. King!!
Niestety moje możliwości poznawcze są mocno ograniczone ze względu na mój, pożal się boże, budżet, który pozwala mi na kupno maksymalnie jednej płyty miesięcznie, a i to tylko pod warunkiem, że zrezygnuje z jakiegokolwiek życia kulturalno-towarzyskiego. Do ściągania muzyki z internetu się nie zniżę, więc występuje tu mały tragizm sytuacji. Cierpię nieziemsko z tego powodu... ALE! wkrótce mój los się odmieni, bo dostanę pierwszą wypłatę za harówke w hipermarkecie (sic!) to wtedy pogadamy |
|
|
|
|
mat
|
Wysłany: 2007-12-08, 19:46 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
B.B. King... W sumie od niego cała moja przygoda z bluesem sie zaczęła. Najbardziej fascynuje mnie prostota jego utworów, oszczędność dźwięków. Uwielbiam Thrill is gone. Jak oceniacie owoc współpracy B.B. z Claptonem? Według mnie ciekawe... ale nie jest to w pełni B.B. King |
|
|
|
|
Rolf
|
Wysłany: 2008-08-17, 21:56 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Lady_Stardust napisał/a: | Do ściągania muzyki z internetu się nie zniżę, |
Podziwiam Szczerze mowiac, to nie znam zadnej, podkreslam - ZADNEJ - osoby, ktora slucha muzyki, a tego nie robi (przynajmniej poza tym forum).
A co do tematu: B.B. King to moj faworyt |
|
|
|
|
Pablo_BluesHarp
|
Wysłany: 2008-08-23, 20:07 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
BB King wymiata... chociaż jak dla mnie stoi na równi z Claptonem (bez prądu).
Tears in heaven, Lyla |
_________________ "Czy przyjmiesz mnie mój Boże... Czy podasz mi swą rękę...a może będziesz się bał." |
|
|
|
|
Rolf
|
Wysłany: 2009-07-27, 12:56 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
A Joe Bonamassa lubicie? Wg. ankiety magazynu Twój Blues to on jest teraz nr 1 na świecie. Dla mnie naprawdę masakrycznie dobry, i na płycie, i na koncercie. Polecam szczególnie płytę Blues Deluxe |
|
|
|
|
#minigunmen
Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2009-07-27, 13:10 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Dobry jest, tylko mnie rozwala jak mówi, że najgorsza gitara jaką miał w ręce to jakiś Fender za 10 kawałków
Świetny gitarzysta.
Choć dla mnie guru to i tak Sherman Robertson.
http://www.youtube.com/watch?v=CQB6ZQLQrdg
Lady_Stardust, nie każdy "kupka" kasą a ściąganie z internetu to nie zniżanie się, wypraszam sobie.... |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
kamilteau
Wiek: 34 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2009-07-27, 14:03 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Bonamassa? O tak, genialny bez dwóch zdań, co do "Blues Deluxe" też się zgodzę, chyba momentami nawet słychać tam harpa - nie pamiętam już, czy to w tej płycie, czy w innej No i jeszcze jest stosunkowo młody - wiele przed nim, miejmy nadzieję |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
|
|
|
|
|
bulka
|
Wysłany: 2009-07-31, 17:14 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
[quote="Rolf"]Wg. ankiety magazynu Twój Blues to on jest teraz nr 1 na świecie.[/quote]
Ankiety to jedno. Jak dla mnie gościu jest dobry technicznie itp. itd. Jednak nie ma tego "czegoś" co ma BB King czy Clapton
U mnie czołówka wygląda tak :
BB King, Albert King, Eric Clapton, Bo Diddley, Robert Johnson, Blind Lemon.
Z takich mniej bluesowych ale inspirujących się bluesem itp to : David Gilmour, Jimmy Page, Dave Mustaine (on to w sumie najpierw Jimmy Page ) |
|
|
|
|
lowca_makaronow
|
Wysłany: 2009-08-02, 09:49 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Ja uwielbiam klasyków z delty z panem Robertem i Big Billem na czele oczywiście. Pozatym Clapton, BB King, SRV, Freddie King, Hooker...W sumie to standardowo.
Zobaczie mój ostatni jam gitarowy, podkład był gotowy:
Link |
|
|
|
|
#minigunmen
Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2009-08-03, 20:32 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
PS: I Johnny Winter, najbardziej na początku kariery i w kawałkach solo albo na akustyku. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
Pulatom
Wiek: 35 Posty: 781 Otrzymał 72 punkt(ów) Skąd: Czerwona Woda
|
Wysłany: 2009-08-03, 21:39 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Moja czołówa to Jimi Hendrix, Robert Johnson, B.B. King, John Lee Hooker i Clapton. Może nie dorównują technicznie niektórym współczesnym wymiataczom, ale feeling mieli naprawdę niesamowity . |
|
|
kamilteau
|
Wysłany: 2009-08-03, 22:13 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Parę nazwisk ode mnie: B.B. King, Albert King, John Lee Hooker, Gary Moore, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Joe Bonamassa, Eric Steckel, w sumie można by i do tego wrzucić Angusa Younga, bo AC/DC też ocierają się o bluesa |
|
|
|
|
|
robal
|
Wysłany: 2009-08-03, 23:05 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Angus z AC/DC? Swego czasu słuchałem bardzo dużo tego zespołu i powiedział bym że to jest taki klasyczny rock/hard rock.
Moi ulubieni bluesowi gitarzyści (a raczej Ci, których mam okazję słuchać co jakiś czas) to Eric Clapton, Jimi Hendrix, B.B. King i John Lee Hooker, szczególnie Clapton. To dla mnie taki wzór gitarzysty;) |
|
|
|
|
kamilteau
|
Wysłany: 2009-08-04, 11:04 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
[quote="robal"]Angus z AC/DC? Swego czasu słuchałem bardzo dużo tego zespołu i powiedział bym że to jest taki klasyczny rock/hard rock.[/quote]
Posłuchaj trochę ich pierwszych płyt (tych jeszcze z Bonem Scottem), a usłyszysz, ile w nich bluesa (oczywiście obok "ich" rock'n'rolla ). Zrobili nawet swoją wersję "Baby please don't go" |
|
|
|
|
|
mr.Michalos
|
Wysłany: 2010-12-10, 23:25 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Odświeżam temat. Moimi faworytami są Clapton, B.B. King, John Lee Hooker, Jimi Hendrix (choć czasem mnie po prostu wkurza, ale bardzo go szanuję) i właśnie Angus .
KLIK oto wersja akustyczna "The Jacka" z Brianem. Widać, że na tym nagraniu bawią się muzyką: wyraźnie słychać ich śmiechy, chichy i okrzyk "fire" Angusa pod koniec. A jego solówka to klasa dla siebie.
[ Dodano: 2010-12-11, 12:10 ]
Warto dodać jeszcze "Dżimiego Pejdża". On sam mówił, że jego zdaniem Led Zeppelin gra głównie Hard Bluesa |
Ostatnio zmieniony przez mr.Michalos 2010-12-11, 19:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Maccarash
|
Wysłany: 2010-12-11, 19:37 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Buddy Guy - mi w ucho wpadło szczególnie solo z "Cryin' Shame" granego z Juniorem Wellsem |
|
|
|
|
mr.Michalos
|
Wysłany: 2010-12-11, 19:40 Odp: Gitarowy Blues
|
|
|
Czy ktoś wie/umie ustalić w jakiej tonacji jest "The Jack"?
Pytam dlatego, bo chciałęm sobie do niego pograć troszkę. |
|
|
|
|