Autor |
|
 |
Pawelek 

|
Wysłany: 2007-06-19, 13:01 Gitara
|
|
|
Zapewne wśród nas jest wielu gitarzystów. Chciałbym sam dołączyć do tego grona więc zaczynajmy:
- Jako takie pojęcie ogólne mam na temat, więc juz praktycznie zdecydowałem ze chcę akustyka.
- Wypatrzyłem do tej pory na allegro następujacy model [nie jest to z tych za 100 czy 200 co nie stroją, ale za 270 ;]]
http://www.allegro.pl/ite...y_akustyk_.html
Gdzieś już słyszałem o tej firmie, więc jak zobaczyłem cenę to od razu wszedłem zobaczyć. Według mnie nie wygląda to tak źle i do tego cena jak dla mnie w sam raz [jeszcze musze przecie pokrowiec kupić, tuner zapewne też].
Oceńcie, zaproponujcie coś. |
|
 |
|
|
 |
Włóczykij 

Wiek: 31 Posty: 154 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Gorzów WLKP
|
Wysłany: 2007-06-19, 13:37 Odp: Gitara
|
|
|
To, że ładnie wygląda nie znaczy, że ładnie gra.Za tą cenę szukałbym używki.Ale jeżeli interesują cię nowe gitary to polecam tego Squier'a :
http://www.allegro.pl/ite...sa100_bcm_.html |
|
 |
Conex 

|
|
 |
|
 |
Pawelek 

|
Wysłany: 2007-06-19, 14:07 Odp: Gitara
|
|
|
Ojciec ostatnio się mnie pytał czy chcę do muzycznej, ale teraz wakacje więc odpada, a potem do LO idę do innego miasta, więc mi się komplikuje.
Reasumując będe się uczył sam przez neta [jak z harpem], zapewne skorzystam też z pomocy kumpli.
Co do tego Squier'a to w sumie dobrze wygląda, chyba się skuszę. |
_________________ lanss, lanss
http://www.lastfm.pl/user/harpp/ |
|
 |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-06-19, 14:28 Odp: Gitara
|
|
|
Ja osobiście radzę Ci kupić gitarkę w sklepie muzycznym nie przez neta. Po pierwsze wybierasz sobie przedział cenowy i dostajesz kilka modeli od razu. Po drugie sprawdzasz sobie jak brzmi nawet jak nie umiesz stroić nastroi Ci sprzedawca. Po trzecie wstrzymałbym się z kupnem tunera i ściągnął komputerowy do którego wystarczy mikrofon. takie jest moje zdanie. |
|
 |
Conex 

|
|
 |
|
 |
Włóczykij 

Wiek: 31 Posty: 154 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Gorzów WLKP
|
Wysłany: 2007-06-19, 15:56 Odp: Gitara
|
|
|
Jak ładnie poprosisz w muzycznym to ci nastroją |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-06-19, 16:01 Odp: Gitara
|
|
|
Przez internet nie widzisz co kupujesz, a tak masz w sklepie żywy towar i wiesz co masz. |
|
 |
Pawelek 

|
Wysłany: 2007-06-19, 18:20 Odp: Gitara
|
|
|
Gadasz Sieja jak moja matka Tuner będzie zbędny, generalnie to z pomocą kumpla sam nastroję, ale wiadomo tuner to wygoda szybkość i funkcjonalność [i 20zl w plecy].
Bardziej mi chodzi teraz o opinie na temat samej w.w. gitary Squier [może ktoś miał z nią styczność]. |
_________________ lanss, lanss
http://www.lastfm.pl/user/harpp/ |
|
 |
|
 |
Kubux 
|
Wysłany: 2007-06-19, 22:43 Odp: Gitara
|
|
|
strojenie gitary to banalna sprawa, wiem bo sam stroje w kilka minut a na gitarze nie gram ani nie mam z gitarą dużej styczności:D |
|
 |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-06-20, 08:13 Odp: Gitara
|
|
|
Dla mnie strojenie gitary ze słuchu to czarna magia. Wiem jak to zrobić, ale nigdy mi nie wychodzi. Używam darmowego stroika AP Guitar Tuner. |
|
 |
Szczotker 
|
Wysłany: 2007-06-20, 20:34 Odp: Gitara
|
|
|
Ja ze słuchu gitarę stroję prawie 1,5 godziny:P a przez AP Guitar 5 min. Ale warto ćwiczyć słuch |
|
 |
|
 |
Durek 

|
Wysłany: 2007-06-22, 13:28 Odp: Gitara
|
|
|
Co do gitary to nie ma się co oszukiwać za 200 zł. dobrego akustyka nowego nie kupisz-.-.
Ja swojego Epiphone'a PR-200 VSB kupiłem za 550 zł. a jest to gitara raczej średnia. Za 200 zł, nie dostaniesz drewna, ale sklejke Dozbieraj do ~400 zł. to może coś fajnego dostaniesz z akustyków, a jak będziesz miał najwyżej 300 to bierz klasyka, ma miękkie nylonowe struny, łatwiej się gra . I kupuj tylko w muzycznym, zobacz odległość strun od progów, powal w struny, zobacz jak Ci leży brzmienie. Strojenie powierz AP tunerowi, darmowo i szybko. I kup sobie jakis podręcznik, zawsze łatwiej. Pamiętaj akustyk za 200 zł, to nie gitara, a zabawka. W takim przedziale cenowym polecam klasyki:) |
|
 |
|
 |
Łukasz 

Wiek: 39 Posty: 66 Otrzymał 35 punkt(ów) Skąd: Nowy Sącz/Kraków
|
Wysłany: 2007-06-22, 14:06 Odp: Gitara
|
|
|
Nie polecam klasyka do bluesa - będziesz się denerwował, że nie wychodzą podciągi (nylonową strunę trzeba naciągnąć znacznie mocniej, niż strunę metalową aby uzyskać podciąg) |
|
 |
|
 |
Durek 

|
Wysłany: 2007-06-22, 14:58 Odp: Gitara
|
|
|
ja nie mówie do bluesa... Wiadomo, że początkujący nie umiejący grać nie będzie tak szybko grał czegokolwiek co nie jest rozpisane na taby, a nawet z tabluatorami nauka jednej piosenki długo trwa. 200 zł. to nie dużo, nauczy się grać kupi akustyka/elektryka droższego. Za nawet 3 bańki akustyka się nie opłaca kupować bo do niczego innego jak na rozpałkę się nie będzie nadawał =) |
_________________ Cześć Gość!
http://images26.fotosik.pl/59/500f02122c8d46b7.jpg |
|
 |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-06-22, 20:19 Odp: Gitara
|
|
|
ja mam akustyka za chyba 4 tysiące (pieniądze sprzed 30 lat, jakby się kto pytał) i to była podobno najtańsza wtedy gitara i mi dobrze gra. |
|
 |
Durek 

|
|
 |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-06-23, 12:16 Odp: Gitara
|
|
|
Jakbyś zgadł |
|
 |
Duduś 
|
Wysłany: 2007-06-23, 13:31 Odp: Gitara
|
|
|
Jaką gitarkę do country bo mój bruder chce zacząć grać?
pzdr |
|
 |
|
 |
Durek 

|
Wysłany: 2007-06-23, 14:01 Odp: Gitara
|
|
|
szczerze mowiac to obojetnie, gatunek jaki chcesz grac zalezy od tego jak i co bedziesz gral... Epka PR-200 nie polecam jednak do country, on ma ciemne brzmienie. Powiedz ile możesz przeznaczyć... |
|
 |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-06-23, 18:19 Odp: Gitara
|
|
|
Dużo zależy też od strun. W standardzie masz nylony w klasyku i metale w akustyku, ale można kupić np. bluesowe albo bluesrockowe do bluesa. Zapytaj w sklepie czy jakieś są specjalne do country nadające specyficzne brzmienie |
|
 |
Durek 

|
Wysłany: 2007-06-24, 12:10 Odp: Gitara
|
|
|
Do klasyka nie zamontujesz metalowych strun -.- (zamontujesz, ale gryf się wygnie, chyba, że ma pręt usztywniający to będzie ok ) Generalnie to bym proponował iść do muzycznego, popytać i pograć. |
|
 |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-06-24, 20:21 Odp: Gitara
|
|
|
Ale nie mówię do klasyka metalowe tylko np. bluesrockowe. Te są bardzo delikatne, więc nie powinno być problemu. |
|
 |
Blindfrog 
|
Wysłany: 2007-06-24, 22:41 Odp: Gitara
|
|
|
Cytat: | Ale nie mówię do klasyka metalowe tylko np. bluesrockowe. Te są bardzo delikatne, więc nie powinno być problemu. |
Sorry, ale nie mam pojęcia o czym Ty mówisz. Możesz mi to wyjaśnić jeszcze raz?? |
|
 |
|
 |
Durek 

|
Wysłany: 2007-06-25, 08:59 Odp: Gitara
|
|
|
też nie rozumiem-.-szczerze mówiąc nie słyszałem o strunach blues-rockowych do klasyków. Myślę, że struny rożnią się od siebie grubością-.- Niech więc kolega wejdze na forum, na którym udzielają się gitarzyści jakch on szuka i zapyta się o parametry strun...
btw. nie widziałem, żeby ktoś na klasyku roka grał -.- |
|
 |
|
 |
Blindfrog 
|
Wysłany: 2007-06-25, 14:07 Odp: Gitara
|
|
|
Z tego co ja wiem to są dwa rodzaje strun : nylonowe do klasyków i metalowe do "reszty" Ewentualnie moga sie od siebie różnić grubością, ale to wszystko. A struny Bluesrockowe?? Hmmmm to jest nawet całkiem ciekawa teoria:D |
|
 |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-06-25, 16:45 Odp: Gitara
|
|
|
Racja, ale struny metalowe mają również różną grubość. Ze względu na nią gra się lepiej palce nie bolą na początku i źle palce bolą na początku. I te co są łatwiejsze w graniu nazywane są bardziej miękkimi. Ze względu na to na określoną "miękkość" strun, niektórzy mówią bluesrockowe lub bluesowe. Od grubości zależy też brzmienie w pewnym stopniu. Tak więc w żargonie nazywa się struny różnie. Lecz może tak mówi się tylko u mnie w mieście tak samo jak na bilet miesięczny migawka |
|
 |
Conex 

|
|
 |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-06-25, 16:50 Odp: Gitara
|
|
|
Nie chodziło o struny nylonowe tylko delikatniejsze metalowe. Dobre słowo. Delikatniejsze. A nylony są same w sobie delikatne, więc po co szukać jeszcze bardziej delikatnych skoro się już takowe posiada? |
|
 |
Durek 

|
Wysłany: 2007-06-25, 17:29 Odp: Gitara
|
|
|
omg...
nylony do klasyka
metalowe do akustyka
a do elektryka struny są najczęściej metalowe, ale wykonywane z kilu rodzai
i nie zmieniajcie tych ustawień, bo po to one są-.-
Struny różnią się grubościa, ale to się różni naprawde małymi grubościami. Idźcie na forum o tej muzyce, tam można się dowiedzieć=) |
|
 |
|
|