Autor |
|
|
Kuba1984
|
Wysłany: 2008-02-19, 00:16 Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Od jakichś czterech miesięcy uczę się grać. Jak do tej pory mam harmonijkę Bluesband Hohnera ale pomyślałem żeby zainwestować w coś lepszego. Zastanawiałem się nad Golden Melody ale nie chciałbym 'rzucać się z motyką na słońce' i wolałbym kupić coś z czym dam sobie radę, bo wciąż uważam się za raczej początkującego. Co myślicie? |
|
|
|
|
|
Atydea
|
Wysłany: 2008-02-19, 10:37 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Witam dokładnie mam ten sam problem, również Blues Band obecnie posiadam i także jestem mocno początkująca,z tym że mi polecono jako drugą harmonijkę Special 20..No ale może niech się wypowiedzą fachowcy;) |
|
|
|
|
gilva53
|
Wysłany: 2008-02-19, 11:51 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Moim zdaniem Golden Melody i Special 20 to doskonałe modele dla początkujących. Ze wskazaniem na Special 20 (dla początkujących).
Pozdrawiam |
_________________ "Nie ma rzeczy trudnych, są tylko niedostatecznie wyćwiczone" (Bartosz Łęczycki) |
|
|
|
|
bartek215
Wiek: 35 Posty: 153 Otrzymał 3 punkt(ów) Skąd: Lewin Brzeski
|
Wysłany: 2008-02-19, 13:21 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Special 20, Blues Harp...
Ta pierwsza jest najwygodniejsza ze wszystkich które znam... wręcz idealna dla początkującego... |
_________________ A my siedzimy... Nic się nie dzieje... |
|
|
|
|
petrolhead
Wiek: 34 Posty: 184 Otrzymał 12 punkt(ów) Skąd: Olsztyn i Warszawa
|
Wysłany: 2008-02-19, 14:50 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Ja też granie zaczynałem od Blues Banda, a potem nabyłem Blues Harpa. I tą harmonijkę mogę śmiało polecić. Ostatnio jednak drogą kupna wszedłem w posiadanie Seydela Blues Solista i muszę przyznać, że wydaje mi się lepsza od Blues Harpa. Cena praktycznie ta sama, nawet na korzyść Seydela. |
_________________ Mój Wóz jest bogiem, prędkość nałogiem, drifting zabawą, frajda podstawą |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2008-02-19, 19:50 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Nie rozumiem tego stwierdzenia "rzucać się z motyką na słońce" w odniesieniu do zakupu lepszych harmonijek. Lepszy sprzęt ma to do siebie, że gra się na nim łatwiej i przyjemniej, nie ma więc trudności w przesiadce na lepszy model. Porządna harmonijka nie stwarza jakichś problemów, leczy jedynie otwiera nowe możliwości poprzez lepsze działanie. Skoro udaje Ci się wydobyć dźwięk z BluesBanda, to z Goldenki czy Speciala zrobi się to zdecydowanie łatwiej, a i sam dźwięk będzie ładniejszy. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
|
Kuba1984
|
Wysłany: 2008-02-19, 21:15 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Czytam wypowiedzi innych forumowiczów którzy mówią że np na niektorych harmonijkach trudniej wykonac podciagi. Miałem na myśli to że nie chciałbym kupić modelu który spowolni moje postępy w nauce. Nie mam własnych doświadczeń więc pytam. Mam rozumieć że im droższa harmonijka tym mniej wymagająca? |
|
|
|
|
SZCZYPIOR
|
Wysłany: 2008-02-19, 21:35 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Jeżeli są harmonijki uwsteczniające....... to na pewno można do nich zaliczyć blues banda i silver stara, a z harmochami to jest tak, że np podciąg na droższych modelach zzrobisz ładniej szybciej i wogóle bo stroiki są lepiej regulowane i te haronijki są szczelniejsze |
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2008-02-19, 22:43 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Kuba1984 napisał/a: | Mam rozumieć że im droższa harmonijka tym mniej wymagająca? |
Mniej więcej tak. Harpy droższe są tak jak powiedział SZCZYPIOR szczelniejsze, przez co mniej powietrza się marnuje, przerwy między stroikiem a blachą są mniejsze (efekt jak poprzednio), co ułatwia zwykłe wydobycie dźwięku, a także podciąg. Nie wymaga on wtedy zwiększonego przepływu powietrza. Co więcej, niektóre droższe harmonijki (począwszy od Special 20, przez Marine Band Deluxe i wyżej) pozwalają nawet na zrobienie overblowa! Mi na tanich harmonijkach ta sztuczka udaje się tylko jak po zdjęciu pokryw zatkam górny stroik palcem, albo wykąpie harmonijkę (tylko z plastikowym korpusem!) w wodzie. Na parę minut staje się niesamowicie szczelna i overy wychodzą niemal same. Jednak, żeby łatwo się grało potrzeba fabrycznie szczelnego sprzętu. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
|
jasiek
|
Wysłany: 2008-03-25, 21:47 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Ja przesiadłem się z silverstara na marinebanda i nie żałuje decyzji . no , ale już troche minęło od powstania tematu Kuba1984, powiedz na co się zdecydowałeś ;] pozdroo |
_________________ "Te same mury od rana, te same stoły odrapane" |
|
|
|
|
Marvin999
|
Wysłany: 2008-03-26, 00:39 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Zastanawiam się nad kupnel blues harpa( bo mój bluseband to ekhm to chrzanu z nim) ALE zastanawiam się czy nie wziąść drewnianego korpusu.
http://www.allegro.pl/ite...harp_nowa_.html
http://www.allegro.pl/ite...harp_nowa_.html
Nad tymi sie zastanawiam...
Cóż moglibyście polecić. Wiem jakie są różnice w dźwięku, w grze ale zastanawiam się cóż będzie lepsze... Plastik fantastick czy drewienko.
To by był mój drugi instrument ssąco dmuchajacy i tak myślę sobie.
Mógłby ktoś wspomóc w tej decyzji? |
|
|
|
|
jasiek
|
Wysłany: 2008-03-26, 15:47 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Na Twoim miejscu wybrałbym Blues Harpa z uwagi na to , że ma impregnowane drewno. pozdr |
_________________ "Te same mury od rana, te same stoły odrapane" |
|
|
|
|
SZCZYPIOR
|
Wysłany: 2008-03-26, 16:02 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Nie kupuj Blues Harp'a, ze względu na to że są lepsze harmonijki w tej cenie oniebolepsze
blues harp to drewno, jeżeli koniecznie chcesz drewno-to kup MArine Band Hohnera warto sie poswiecic brzmienie jest nieporównywalnie lepsze od Bluesa Harpa....
Natomiast jeżeli idzie Ci o wygode, to kup Golden Melody lub Special 20 obie po 80 zł
Są lepsze od Blues Harpa i Pro Harpa
Wiec na twoim miejscu wybralbym Special 20 lub Golden Melody
Druga srpawa NIE kupuj na ALLEGRO!!!!!
O reklamacjach bedziesz mogl zapomniec!!!
kup albo w
www.bratpol.com.pl
albo w sklepie Romana Badenskiego czlowego polskiego harmonijkarza
Sklep Badenskiego
ALE NIE NA ALLEGRO !!!!! to tyle |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Marvin999 |
|
petrolhead
Wiek: 34 Posty: 184 Otrzymał 12 punkt(ów) Skąd: Olsztyn i Warszawa
|
Wysłany: 2008-03-26, 16:14 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Ja ze swojej strony mogę doradzić Seydela Bluesa Solista. Bardzo podobny do Blues Harpa, ale moim zdaniem lepszy.
W internecie porównaj ceny, zanim zamówisz, bo można się naciąć. Ale moim zdaniem najlepsze sklepy muzyczne to takie rzeczywiste, nie internetowe. |
_________________ Mój Wóz jest bogiem, prędkość nałogiem, drifting zabawą, frajda podstawą |
|
|
|
|
Marvin999
|
Wysłany: 2008-03-26, 17:06 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Jedną z allegro kupiłem i jest super żadnej wady nie było więc po prostu allegro raz zaufałem dlatego patrzyłem na allegro
Przede wszystkim dziękuje za sklepy internetowe
Na żywo fakt że lepiej ale jak patrzylem w muzycznym to były powyżej 120 jakieś a niestety nie stać mnie na taką...
Dziękuje za pomoc |
|
|
|
|
kamilteau
Wiek: 33 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2008-03-26, 17:22 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Niektóre "rzeczywiste" sklepy muzyczne są w stanie zamówić dla Ciebie pożądaną harmonijkę, trzeba tylko zapytać sprzedawcy |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
|
|
|
|
|
Kuba1984
|
Wysłany: 2008-03-30, 03:19 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Ostatecznie zdecydowałem się na Golden Melody. Mam ją od jakiegoś miesiąca i jestem bardzo zadowolony. Trudno nawet porównywać z Bluesbandem. Co do sklepu, to kupowałem w 'rzeczywistym' ale zamawiałem przez internet i dostałem ją pocztą. Niestety harmonijka miała trochę porysowane pokrywy ale nie przeszkadza to w graniu więc nie reklamowałem. Następnym razem zdecyduję się chyba jednak na tradycyjny sklep.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi |
|
|
|
|
Marvin999
|
Wysłany: 2008-03-31, 20:13 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Mam szczerze mówiąc duż poblem
Będę dziś zamawiał sprzęt Golden Melody ALE
Kurde nie mogę się zdecydować w tonacji... C czy A
MOże któś doradziś fachowym słuchem, radą, czymkolwiek? |
|
|
|
|
bartek215
Wiek: 35 Posty: 153 Otrzymał 3 punkt(ów) Skąd: Lewin Brzeski
|
Wysłany: 2008-03-31, 20:48 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Zależy od upodobania.. jeżeli to początek twojej przygody to C... Do tej tonacji znajdziesz najwięcej pomocy i pasujących podkładów... Ja mam taką w ton A i nie narzekam bo śpiewa ślicznie. http://pl.youtube.com/watch?v=mqmEO31wPa0 tutaj możesz posłuchać |
_________________ A my siedzimy... Nic się nie dzieje... |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2008-03-31, 20:49 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Moje ostatnie nagranie w HB jest na harmonijce w A, więc możesz posłuchać jak ta tonacja brzmi. A brzmi niżej i taka bardzo bluesowa jest, ale C też bluesowości odmówić nie można mimo, że sporo wyższa. Za to wydaje mi się lepiej skrojona do nauki, bo na nią więcej materiału znajdziesz. Taka najbardziej uniwersalna. |
|
|
|
|
SZCZYPIOR
|
Wysłany: 2008-03-31, 21:02 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Ja dizś zamówiłem w bratpolu Goldene w C |
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2008-03-31, 21:09 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Daj znać jak dojdzie i małą reckę walnij. Ja widzę, że u Romka Badeńskiego będzie obsuwa z moim Seydlem. Nie fajnie. |
|
|
|
|
kamilteau
Wiek: 33 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2008-03-31, 22:22 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
A ja jestem posiadaczem Goldeny w A i sobie chwalę |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
|
|
|
|
|
Marvin999
|
Wysłany: 2008-03-31, 23:35 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Grałem na C i zastanawiałem się po prostu czy C czy A. Ale może czas bardziej przybluesić?;>
A co do uniwersaności. Nie pamietam kiedy robiłemc cos zgodnie z zasadami albo tak jak cała reszta
A więc (składniowo już jedynka) czas napisać do Romka o Golden Melody tonacja A
Ok zamówione
Nową epokę i rozdział życia czas zacząć |
|
|
|
|
Ice250
|
Wysłany: 2008-05-26, 21:47 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Nie chce zakładac nowego wątku więc zapytam się w tym.
Mam BluesBanda i chciałbym coś lepszego. I wacham sie między Special20 a Marine Band. Niby Special wygodniejszy ale jakoś ciągnie mnie do tej marynki. Co mam wybrac? Gram od niedawna ale mysle że już nienajgorzej sobie radzę. I czy warto dać 5 dych więcej i kupic MB deluxe? wiem czym sie różnią mniej więcej ale czy opłaca sie zapłacić więcej? |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2008-05-26, 23:07 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Ja kupiłem Deluxe'a i nie żałuję. Speciala 20 też mam i również chwalę. Ja bym wziął Speciala, ale to Twoja kasa. |
|
|
|
|
Ice250
|
Wysłany: 2008-05-26, 23:12 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Czemu jednak Special? kurcze, sam już niewiem co wybrac...z jednej strony polecany przez wszystkich special a z drugiej ciągnie mnie do drewna i maryny...chyba posłucham głosu serca i kupię marynke ;] a czy deluxe to zalezy ile kaski będzie ;]
Czy taki wosk do impregnacji drewna w harpie o którym mówiłeś jest drogi? |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2008-05-26, 23:14 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Special dlatego, że tańszy i plastikowy, chociaż ja drewno uwielbiam . A wosk w jakichś świeczkarniach parę złotych kosztuje. Ale Deluxiak też świetny harp i jak go kupisz, to nie pożałujesz. |
|
|
|
|
Ice250
|
Wysłany: 2008-05-26, 23:18 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
W sumie maryna zwykła i special kosztują tyle samo. Myśle że poczekam jeszcze pare tygodni, pomęcze jeszcze Bluesbanda i dozbieram na MB Deluxe. |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Over
|
Wysłany: 2008-06-28, 13:13 Odp: Druga harmonijka dla początkującego
|
|
|
Witam!
Mam takie pytanie, ten temat doskonale pasuje:
Męczę się już jakieś 2 tygodnie na SS-sie, i potrafię już trafiać w kanały, melodyjki z tabów mi już całkiem nieźle idą, lecz czas na kolejne kroki... Chciałbym kupić sobie już jakąś lepszą harmonijkę, i tu mam dylemat... Długo zastanawiałem się nad Goldenkiem, ale przestraszyły mnie opinie użytkowników forum, że jest nietrwała... Więc rozpatruję też BluesHarp'a... Którą z tych 2 byście mi doradzili? Chciałbym mieć harmonijkę do gry solowej, jak i do akompaniamentu gitarze... (a może inna też wchodzi w gre? ) |
|
|
|
|