Autor |
|
|
jakub
|
Wysłany: 2008-09-12, 05:31 [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Hej Wam!
Przypadkiem brodząc po witrynach (bynajmniej nie sklepowych;-)), natknąłem się na bardzo ciekawą stronę o harmoszkach.
Informacje są szczegółowe i wydaje mi się, po pierwszym rzucie okiem, że istotne, i pomocne.
Wersje językowe to
Galego
Valencià
Català
Português
English
Français
Deutsch
tak wię większość powinna być zadowolona ;-)
Choć w sumie nie musi być to przeszkodą dla "monojęzycznych" gdyż niektóre zagadnienia opisane są za pomocą licznych obrazków i nagrań mp3.
Pozdrawiam, Jakub.
http://todoarmonica.org/index.html
PS.
Nadal nie mogę wyjść z podziwu ile tam jest info...
Niebo dla samouka, przynajmniej początkującego. |
_________________ "Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie." A.M. |
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): fiflip |
|
|
fiflip
|
Wysłany: 2008-09-13, 16:15 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Nie za bardzo umiem zmienić język.
Pozdrawiam,
Filip |
_________________ http://fiflip.posadzdrzewo.pl/" - [b]Pomóż mi![/b] |
|
|
|
|
Over
|
Wysłany: 2008-09-13, 16:56 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
W załączniku masz screena gdzie się zmienia język (pod słuchawkami) |
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): fiflip |
|
Meczek
|
Wysłany: 2008-09-14, 12:40 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Jak skopiujesz adres str do google to możesz nawet na Polski tłumaczyć. |
|
|
|
|
Over
|
Wysłany: 2008-09-14, 13:39 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Te tłumaczenia na polski są tragiczne Dla przykładu przetłumaczony tekst z tej strony:
Cytat: | Zapraszamy do todoarmonica.org - strona o informacje, skierowania, nauki lub po prostu czytanie o najlepszych i najpopularniejszych małych instrumentów muzycznych wszech czasów: diatoniczny harmonii dziesięciu komórek lub Blues Harmonica. |
Zresztą tłumaczenie na angielski też jest kiepskie... Bo również googlowski translator tłumaczy tą stronę |
|
|
|
|
fiflip
|
Wysłany: 2008-09-14, 14:00 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Over, dzięki.
A co do stonki, podoba mi się.
Pozdrawiam,
Filip |
_________________ http://fiflip.posadzdrzewo.pl/" - [b]Pomóż mi![/b] |
|
|
|
|
shusty
Wiek: 34 Posty: 436 Otrzymał 26 punkt(ów) Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2008-09-14, 14:13 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Ta strona po hiszpańsku tylko jest ok, a inne wersje strony np. na ang są tłumaczone tak że nie wiadomo o co chodzi... Tak samo na polski tłumaczy tą stronę... Masakra
Jak ktoś nie zna hiszpańskiego może sobie dać spokój...
np. na polski przetłumaczone to przez google (a na wszystkie języki prócz hiszpańskiego google tłumaczy) brzmi to tak:
Cytat: | Na zginanie jest jednym z najbardziej typowych dla Blues i harmonijka w ogóle. Stwarza też jako efekt fali, gdy sygnał zmienia się z wysokiego na niski lub odwrotnie. Jednocześnie z tej techniki tworzy zauważa, że "brakuje" w diatoniczny harmonijka (pozwala ustanawiające pół tonu, w niektórych przypadkach do dwóch i trzech, notatki sucked lub dmuchane normalne), tak aby poprzez dodanie nowych informacji dodatkowej do tych, które już harmonijka niemal stać się instrumentem chromatyczna (dwanaście zauważa w skali chromatycznej) i najbliższych wykonanie melodii "nie do pomyślenia" coś za ograniczone, ponieważ jest to harmoniczne 10 komórek. |
I na inne języki tak samo bez sensu tłumaczy, chociaż to i tak niezwykle dobrze jeszcze przetłumaczone bo zazwyczaj gorzej tłumaczenie wychodzi. |
|
|
|
|
Over
|
Wysłany: 2008-09-14, 15:16 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
shusty, praktycznie zdublowałeś mojego posta ;> |
|
|
|
|
shusty
|
Wysłany: 2008-09-14, 21:50 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
serio??
Tak się stało, że gdy zacząłem go pisać, to Twojego posta jeszcze nie było. |
|
|
|
|
Jarek
Wiek: 49 Posty: 44 Otrzymał 3 punkt(ów) Skąd: Siemianowice
|
Wysłany: 2008-09-15, 00:27 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Ja umieć grać na harmonijka tak jak oni tłumaczyć |
|
|
|
|
jakub
|
Wysłany: 2008-09-15, 00:39 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Hehe, nie, no nie jest tak źle, trzeba czytać między wierszami ;-)
Fiflip dzięki za punkt! |
_________________ "Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie." A.M. |
|
|
|
|
shusty
|
Wysłany: 2008-09-15, 00:45 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
fajnie że zamiast kanał tłumaczy komórka
[ Dodano: 2008-09-14, 22:50 ]
no i nie zapomnijcie że trzeba mieć trzymając harmonijkę "zaplombowane ręce"
Stronka ma naprawdę dużą zawartość, ale jeśli nie umiesz perfecto hiszpańskiego na nic Ci się ona zda
Ale za to pośmiać z tłumaczenia można się co nie miara |
|
|
|
|
Over
|
Wysłany: 2008-09-15, 03:04 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Eeee tam! Wyobraźni troche Zaplombowane ręce, czyli szczelnie... Hmmm... Szczelnie co? Zamknięte? Przylegające? Tłumaczenie to nie taka prosta sprawa, ale myślę, że i tak każdy wie o co chodzi |
|
|
|
|
shusty
|
Wysłany: 2008-09-15, 21:09 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Niby na upartego da się coś dowiedzieć i nawet można pogłówkować o co chodzi, ale po jakimś czasie i tak dużo z tego nie potrafię wynieść. |
|
|
|
|
Jezon
|
Wysłany: 2008-09-21, 20:01 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
" "Pocket Full of Soul" - Przyczepa na dokumentacji " |
_________________ BLESS!!! |
|
|
|
|
Pulatom
Wiek: 34 Posty: 781 Otrzymał 72 punkt(ów) Skąd: Czerwona Woda
|
Wysłany: 2008-09-21, 22:16 Odp: [Ciekawostka] OGROMNA ilość harmonijkowych informacji
|
|
|
Niestety wszystkie tłumacze elektroniczne tak działają . W tym wypadku nic nie zastąpi człowieka. Mimo wszystko strona bardzo fajna, nawet nie znajac języka można się sporo dowiedzieć z rysunków i filmików.
Pozdrawiam |
|
|
|
|