Autor |
|
|
Boodzik
|
Wysłany: 2010-02-18, 14:43 Cajon
|
|
|
Chciałbym w wakacje kupić sobie ten instrument. Z tego co się orientowałem to warte uwagi są cajony Meinla i Schlagwerka. Grał ktoś na sprzętach tych firm? |
|
|
|
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2011-02-05, 23:30 Odp: Cajon
|
|
|
No nieźle, znalazłem temat po roku i piszę odpowiedź . Zdażyło mi się pukać w Shlagwerkowe cajony i zabawa była przednia! Na Bluesie nad Bobrem był przedstawiciel Seydela, Schlagwerka i Hoffnera w jednej osobie i pozwolił pobawić się trochę. Gdy kilka osób zasiadło do cajonów i przeszkadzajek efekty były naprawdę ciekawe. Instrumenty mają ciekawe brzmienie, dodatkowe sprężyny w droższych modelach pozwalają uzyskać brzmienia nawet takie jak w hi-hat'cie. Odpowiednio się tym posługując mamy cały zestaw perkusyjny mieszczący się w jednej skrzynce. Co prawda nie są to tanie instrumenty, ale nie powiem, że nie chciałbym mieć jednego w swoim pokoju. Bartek Łęczycki ma cajona tej firmy i jest z niego zadowolony z tego, co wspominał na BnB. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
Ostatnio zmieniony przez Maciekdraheim 2011-02-07, 00:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Harry
|
Wysłany: 2011-02-06, 01:07 Odp: Cajon
|
|
|
Nie nie ! To nie sprężyny, ten cahon z "hihatem" miał coś w rodzaju patyka z blaszkami jak od tamburynu, i to właśnie jak hihat brzmiało
Słyszałęm, że Meinl ma tańsze cajony A wiem, że taki cajon, przy odrobinie zapału, można poniżej 100 zł zbudować |
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2011-02-06, 01:23 Odp: Cajon
|
|
|
Harry, nie chodzi mi o te boczną przystawkę mającą te blaszki, tylko wbudowany system sprężyn czy innego ciaciarajstwa umieszczony pod tą płytą, w którą się uderza. Sam nie wiem, jak efekt akustyczny opisać, ale podobało mi się to . Na stronie Schlagwerka są rysunki gdzie i jak jest to w instrumencie umieszczone. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
Ostatnio zmieniony przez Maciekdraheim 2011-02-07, 00:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
*Bart Łęczycki
|
|
|
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2011-02-07, 01:06 Odp: Cajon
|
|
|
Dzięki Bartku, już poprawiłem błąd. Nazwa jakoś uleciała, pamiętam tylko, że były to bardzo piękne instrumenty. |
|
|
|
|
Harry
|
Wysłany: 2011-02-07, 17:39 Odp: Cajon
|
|
|
Chyba miałeś na myśli dźwięk werbla, nie hihatu Maćko Graliśmy zdaje się obaj na takich samych Można zagrać coś a'la basowy bęben, rimshot, werbel, kombinować z wysokością dźwięku używając stopy Ale HiHat?:) |
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2011-02-07, 19:15 Odp: Cajon
|
|
|
Zwał jak zwał, pukało się w to przyjemnie . |
|
|
|
|
Harry
|
Wysłany: 2011-02-13, 14:50 Odp: Cajon
|
|
|
Jako, że blues kręci się wśród takich spraw... To dodam, że wyżej wymieniona czynność zawsze wiąże się z przyjemnością Taki, mały offtop |
|
|
josicka
|
Wysłany: 2019-09-30, 16:14 Odp: Cajon
|
|
|
Cześć Wam. Od dłuższego czasu szukam bębna do muzyki akustycznej. Myślę nad cajonem oraz djembe - który waszym instrument Waszym zdaniem będzie lepszy? Co byście wybrali? Na innym forum odpisano mi, że djembe za bardzo kojarzy się z reggea więc w sumie nie wiem czy byłby to dobry wybór haha . |
|
|
|
|
#Felix
|
Wysłany: 2019-10-01, 09:04 Odp: Cajon
|
|
|
josicka napisał/a: | który waszym instrument Waszym zdaniem będzie lepszy |
Cajon bardziej pasuje do wszystkiego. Potem przesiądziesz się na bębny, jak złapiesz bakcyla. |
_________________ Keep breathing music ...
|
|
|
|
|
Pankrac
|
Wysłany: 2020-01-08, 08:22 Odp: Cajon
|
|
|
Pasuje do wszystkieo tak jak pisała osoba powyżej. Instrument jest również dość prosty do nauki, szczególnie jeśli grałeś już na jakimś innym instrumencie. Dzięki temu bedziesz miał podstawę i o wiele łatwiej będzie Ci się nauczyć. Kilka początkowych lekcji warto jest wziąć z nauczycielem, potem jednak mozesz uczyć się samodzielnie. Na youtubie pojawiło się w ostatnim czasie sporo poradników.
Tutaj masz komis muzyczny, w którym kupisz instrument w dobrej cenie. |
|
|
|
|