Autor |
|
|
OrionBeatbox
|
Wysłany: 2012-11-13, 18:53 Blues Band - Styknie? :)
|
|
|
Cześć!
Mam do Was pytanie dot. Hohner'a Blues Banda.
Sam gram na gitarze, gram blues, czy rock.
Moja mała siostra (bo ośmioletnia) zażyczyła sobie, by kupić jej harmonijkę.
W Lidlu jest jakaś za 15zł, ale nie wiem czy to się w ogóle do czegoś nadaje (tzn. kolega nieumiejący grać kupił, ale jakoś jej brzmienie było dziwne). Siora raczej i tak grać na niej nie będzie, więc traktować będzie ją jako zabawkę, ale czasem sobie ją podkradnę i pogram.
Więc powiedzcie, czy ten Bluesband nadaje się do czegokolwiek? Nie ma mowy o droższej harmonijce. Jak grać, to grać chcę raczej blues.
Edit.
Ewentualnie Aria AH - 1020C, Stagg BJH-B20 (chociaż Stagg chyba dobrych rzeczy nie robi), Parrot HD-10 itp.
W każdym bądź razie coś do 25zł (śmieszna kwota ). |
_________________ Sprzedam gitarę klasyczną GEWA Sabrina. |
|
|
|
|
|
#Medium
|
Wysłany: 2012-11-13, 19:49 Odp: Blues Band - Styknie? :)
|
|
|
Z tę cenę nie będzie to harmonijka lecz wyrób harmonijkopodobny. Harmonijka do nauki grania zaczyna się od ok. 85 PLN. Jeśli rzeczywiście chcesz grać, a nie hałasować - odpuść sobie wszystko tańsze.
W Lidlu jest harmonijka Victory, to chińska tandeta. Trzeba ją stroić (fabrycznie jest marnie nastrojona) i umieć prawidłowo ustawić stroiki - człowiek bez doświadczenia wątpliwe, żeby dał sobie z tym radę.
Taka harmonijka nadaje się głównie do grania w pierwszej pozycji (czyli w tonacji harmonijki). Bluesa zazwyczaj gra się w drugiej pozycji wykorzystują technikę nazywaną bend'em. Ta technika jest trudna do wykonania i jeszcze trudniejsza do nauczenia się na sprzęcie tej klasy.
Odradzałbym taki wyrób udający harmonijkę, bo można się zrazić do grania na tym bardzo ciekawym instrumencie.
Pozdrawiam
Medium |
_________________ Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień. |
|
|
|
|
Jaszczur
Wiek: 34 Posty: 152 Otrzymał 22 punkt(ów) Skąd: Lublin/Parczew
|
Wysłany: 2012-11-13, 19:55 Odp: Blues Band - Styknie? :)
|
|
|
Medium dobrze prawi.
Żadna z harmonijek w tej cenie nie będzie dobrze grać.
Skoro jednak "nie ma mowy o droższej harmonijce", to z wymienionych przez Ciebie modeli Blues Band będzie chyba najlepszy - co nie znaczy, że dobry.
A jak złapiesz bakcyla, to od razu i bez zastanowienia przesiadaj się na lepszy sprzęt. |
|
|
|
|
OrionBeatbox
|
|
|
|
|
jsg
|
|
|
|
|
Jaszczur
Wiek: 34 Posty: 152 Otrzymał 22 punkt(ów) Skąd: Lublin/Parczew
|
Wysłany: 2012-11-19, 14:32 Odp: Blues Band - Styknie? :)
|
|
|
Mikołaj na pewno cię wysłucha bo też śmiga na harmonijce aż miło
wybaczcie mały offtop |
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): MK |
|