Zapamiętaj mnie i lub zarejestruj | Zapomniałem hasła

Artykuły Recenzje Harmonijkowe Bitwy
Szukaj Użytkownicy Grupy
Odpowiedz do tematu
Autor
Wiadomość
RSzkudlarek 

Otrzymał 4 punkt(ów)
Wysłany: 2024-05-02, 15:42    [Artykuł] Rekord Guinessa w Poznaniu

2003 to rok obchodów 750-lecia lokacji miasta POZNAŃ a obchody te były widoczne na prawie każdej ulicy w centrum miasta oraz w wielu instytucjach kulturalnych. Mieszkańcy przedstawiali różne propozycje, które były poddawane pod konsultacje rajców samorządowych oraz pracowników magistratu poznańskiego. Wśród licznych pomysłów padła propozycja, aby najbardziej spektakularnym uatrakcyjnieniem tych obchodów było zagranie jakiejś melodii przez wielu Harmonijkarzy na terenie CK ZAMEK a tym samym uwieńczyć te piękne poznańskie uroczystości. Padła też ciekawa propozycja, aby z okazji tej tak ważnej dla Poznania rocznicy ładnej cyfry, tyle samo harmonijkarzy zagrało melodię „When the Saints go marching in”.
Pomysłodawca pewnie wcześniej dowiedział się, że w roku 2000 na terenie miasta Bristol (Anglia) 84 harmonijkarzy wykonało powyższą melodię, ustanawiając rekord Guinnessa. Jeżeli tak, to dlaczego naszego POZNAŃSKIEGO występu nie zgłosić do takiego rekordu. Przygotowania zaczęto od poszukiwania umiejących grać na ustnych harmonijkach. Informacje były podawane w prasie oraz rozgłośniach radiowych. Około lipca rozpoczęły się próby, w których podczas kolejnych spotkań przybywało chętnych do uczestniczenia w tym niecodziennym wydarzeniu. Chętni przybywali z różnych miast Wielkopolski oraz Polski a patronat nad tym przedsięwzięciem objął osobiście Pan V-ce prezydent Frankiewicz, z którym kilka razy spotykałem się na próbach. Same próby powierzono harmonijkarzowi Krzysztofowi Gąszewskiemu, który wykazał się dużym zaangażowaniem w to przedsięwzięcie.
Impreza odbyła się 12 września 2003 roku przed wejściem do cesarskiego zamku w POZNANIU. Było wiele znakomitych osób z różnych dziedzin życia społecznego miasta Poznania; liczba 750 osób z pewnością została przekroczona, a jak mnie informował organizator to było około 850 osób grających na ustnych harmonijkach.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 punkt(ów):
#Felix
#Felix 

Otrzymał 123 punkt(ów)
Wysłany: 2024-06-22, 19:01    Odp: [Artykuł] Rekord Guinessa w Poznaniu

Fajna sprawa Romku. Ciekaw jestem, czy podobna impreza się kiedykolwiek powtórzy. :/

Odpowiedz do tematu