Autor |
|
|
Agni 28
|
|
|
|
|
|
Lizur97
Wiek: 27 Posty: 139 Otrzymał 15 punkt(ów) Skąd: woj. Opolskie
|
Wysłany: 2014-12-28, 23:16 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Na drugą harmonijkę polecam tonację A, zwłaszcza, jak lubisz bluesowe brzmienia
Co do Twojej gry, nic tylko ćwiczyć, ćwiczyć i słuchać najlepszych. Nie jest źle, dźwięki są czyste, troszkę gorzej z rytmiką, trafianiem dźwięku w odpowiednim czasie (może metronom byłby dobrym rozwiązaniem? Spróbuj!). |
|
|
|
|
Sternik
|
Wysłany: 2014-12-29, 09:57 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Witam
Główne dwa spostrzeżenia:
Pierwsze dwa utwory trudno ocenić ponieważ nagrane z podkładami z linią melodyczną więc nakładają się dźwięki na siebie i to utrudnia ocenę.
Nagranie 3,4,5 prawdopodobnie grane przy małym wykorzystaniu przepony przez co dźwięki wydobywane są trochę mało głębokie ("soczyste") co w rezultacie traci na brzmieniu.
Grać dalej a brzmienie się poprawi.
Powodzenia |
_________________ Marcin G. |
|
|
|
|
Agni 28
|
Wysłany: 2014-12-29, 16:20 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Witam dziękuje za fachową ocenę .Polecacie tonację A ale jaki model ? |
_________________ Zakochana po uszy w Harmonijkowej duszy |
|
|
|
|
Lizur97
|
Wysłany: 2014-12-29, 23:31 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Każdy model za ok 100 zł. powinien Cię zadowolić. Ile użytkowników, tyle opinii, aczkolwiek najczęściej -moim zdaniem- wypisywane harmonijki to Harpmaster i Special20. |
|
|
|
|
Harry
|
Wysłany: 2014-12-31, 10:58 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Ja zamiast specjala poleciłbym Goldenkę, bo special 20 po prostu mi nie leży. Ale tak - harpmaster jak za cenę jest chyba bezkonkurencyjny. |
|
|
Agni 28
|
Wysłany: 2015-01-01, 11:53 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
To już sama nie wiem ... |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2015-01-01, 15:06 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Kupując harmonijkę uznanej firmy, jak Hohner, Seydel, czy Suzuki, w przedziale cenowym ponad harmonijkami zabawkowymi (jak np. Blues Bandy i inne wynalazki), czyli od ok. 90 zł, to możesz liczyć na porządny instrument. No, może jeszcze poza serią MS Hohnera, ale to już moja preferencja. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
|
TheDarkHarp
|
Wysłany: 2015-01-02, 14:42 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Agni 28 napisał/a: | To już sama nie wiem ... |
Skoro zaczęłaś od GM to idź tą drogą :-) I jako drugą spraw sobie Golden Melody w tonacji A :-) A jeszcze później w tonacji G do kompletu (do "House of the Rising Sun" i A'int no sunsine") ;-) Z tym modelem harmonijki można wyprawiać muzyczne cuda i gra na niej jest prawdziwą przyjemnością :-) |
|
|
|
|
Lizur97
|
Wysłany: 2015-01-02, 21:01 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Widzisz, ile użytkowników, tyle opinii
Wątpię, żeby przy takim - nazwijmy to - stażu jakaś harmonijka Tobie nie podpasowała. Z własnego doświadczenia wiem, że z początku wszystkie harmonijki (oczywiście nie zabawkowe ) wydają się wygodne i po prostu dobre. Dopiero po skompletowaniu paru egzemplarzy, mogę wyeliminować z tych dobrych Special20, a za najlepszą uważam Golden Melody.
Z jednej strony możesz "się trzymać" jednego modelu i kupić następną Goldenkę. Sam ją uważam za najlepszą harmonijkę, jaką mam.
Dwa, szukać tej jedynej i kupować inne modele, tak jak ja to robię. Drugi sposób jest bardziej ryzykowny i może być droższy z racji tego, że harp może po prostu Tobie nie leżeć, gusta i guściki.. |
|
|
|
|
Agni 28
|
Wysłany: 2015-01-02, 23:04 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Wcale mi nie ułatwiacie ..
Istnieje taka harmonijka przypominającą w graniu Saksofon? |
|
|
|
|
#Medium
|
Wysłany: 2015-01-03, 12:27 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
"Mississippi saxophone" to nie harmonijka ale całokształt wielu czynników. Wikipedia po angielsku pisze o tym tak:
Cytat: | Amplification devices
Since the 1950s, many blues harmonica players have amplified their instrument with microphones and tube amplifiers. One of the early innovators of this approach was Marion "Little Walter" Jacobs, who played the harmonica near a "Bullet" microphone marketed for use by radio taxi dispatchers. This gave his harmonica tone a "punchy" mid-range sound that could be heard above an electric guitar. As well, tube amplifiers produce a natural distortion when played at higher volumes, which adds body and fullness to the sound. Little Walter also cupped his hands around the instrument, tightening the air around the harp, giving it a powerful, distorted sound, somewhat reminiscent of a saxophone, hence the term "Mississippi saxophone". As technology in amplification has progressed, harmonica players have introduced other components to their rigs as well, such as reverb, tremolo, delay, octave, overdrive, and chorus effect. John Popper of Blues Traveler uses a customized microphone that encapsulates several of these effects into one handheld unit, as opposed to several units in sequence. Many harmonica players still prefer tube amplifiers to solid-state, owing to the perceived difference in tone generated by the vacuum tubes. Many amplifiers designed for guitar are also used by harmonica players, such as the Kalamazoo Model Two, Fender Bassman, and the Danelectro Commando. Some boutique amplifiers, however, are built from the ground up with characteristics that are optimal for amplified harmonica. |
Cytat z: http://en.wikipedia.org/wiki/Harmonica
Dlatego akustycznej harmonijki jako takiej z jej brzmieniem to nie dotyczy, natomiast pewnego stylu gry elektrycznej - jak najbardziej.
Pozdrawiam
Medium |
_________________ Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień. |
|
|
|
|
Agni 28
|
Wysłany: 2015-01-03, 22:41 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Polecicie sprawdzony sklep internetowy z harmonijkami? Mam obawy do zamawiania kolejny raz z allegro.... |
|
|
|
|
#minigunmen
Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2015-01-04, 14:25 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Hmm co tu dużo gadać, bluesharp.pl |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
Agni 28
|
Wysłany: 2015-01-14, 16:41 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Kupiłam Seydel Blues Session tonacja A. Trzeci kanał nie chodzi eh......... |
|
|
|
|
#minigunmen
|
Wysłany: 2015-01-14, 16:55 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Możesz mieć jeszcze typowy problem z niższą tonacją, więc może wcale nie "nie chodzi".
Każdemu ciężko przesiąść się na niską tonację. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
Agni 28
|
Wysłany: 2015-01-15, 05:12 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Dmucham w 3 i słychać tylko powietrze.Z innymi kanałami nie ma takiego problemu wiec... |
|
|
|
|
#minigunmen
|
Wysłany: 2015-01-15, 12:56 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
To że z innymi kanałami nie ma takiego problemu, to nic nie mówi. Harmonijka ma taką specyfikę, że każdy kanał zachowuje się inaczej z uwagi na korelacje stroika wydechowego z wdechowym. Spróbuj dmuchnąć z odległości kilku centymetrów w kanał, zatykając sąsiednie. Jeżeli kanał się odezwie, to znaczy, że masz zły układ ust, który należałoby poprawić. Na niższych tonacjach gra się inaczej niż na wyższych. |
|
|
|
|
Agni 28
|
Wysłany: 2015-01-15, 16:51 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
jak wygląda nie prawidłowy stroik? |
|
|
|
|
#minigunmen
|
Wysłany: 2015-01-15, 19:21 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Na przykład nie ma go. Albo jest złamany. Albo zgięty. Szczerze, jestem pewien, że masz problem z techniką a nie "nieprawidłowym" stroikiem. |
|
|
|
|
Agni 28
|
Wysłany: 2015-01-18, 18:35 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
szczerze ? ja nie |
|
|
|
|
Lizur97
|
Wysłany: 2015-01-19, 15:49 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Jeżeli szczerze uważasz, że problem stoi po stronie stroika, to rozkręć harmonijkę na części pierwsze i dokładnie przyjrzyj się i porównaj z innymi wadliwy stroik. |
|
|
|
|
#minigunmen
|
Wysłany: 2015-01-19, 17:13 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Szczerze, to nie bądź Nie mój problem. Chciałem pomóc. Chcesz się ze specjalistą spierać - proszę bardzo, może mnie czegoś nauczysz. Pokojowo pozdrawiam i obiecuję, że już Ci nie pomogę. |
|
|
|
|
Agni 28
|
Wysłany: 2015-01-19, 23:14 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Spokojnie minigunmen rozkręciłam ale wszystko wygląda tak samo.. Niedługo wybieram sie do sklepu muzycznego tam wypróbuje inne harmonijki z tą tonacją . A wtedy będę miała pewność czy to wina stroika czy moich umiejętności |
|
|
|
|
#Felix
|
Wysłany: 2015-01-20, 11:07 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Agni 28 napisał/a: | Niedługo wybieram sie do sklepu muzycznego tam wypróbuje inne harmonijki z tą tonacją . |
No nie za bardzo! W sklepach nie udostępniają harmonijek do takich prób!
Jest to jakby nie było instrument osobisty.
Niektóre sklepy mają takie dmuchacze miechowe do testów, ale to nie jest za dobre ustrojstwo do pełnego sprawdzenia.
Łatwiej poprosić znajomego harmonijkarza o sprawdzenie. |
_________________ Keep breathing music ...
|
|
|
|
|
#minigunmen
|
Wysłany: 2015-01-21, 16:23 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Jeśli Ci udostępnią to nigdy już u nich nie kupuj harmonijek, bo to znaczy że ktoś każdą już macał i do niej pluł.
Inne harmonijki mogą być minimalnie inaczej wyregulowane i już będzie się grało inaczej. Nie rozumiem, dlaczego piszesz na forum a kiedy ktoś Ci radzi, to nie słuchasz Najlepiej zapytać o radę i zrobić po swojemu. |
|
|
|
|
Harry
|
Wysłany: 2015-01-26, 11:59 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Agni 28, nie grasz za długo i puszysz się niepotrzebnie. Mini zna się na harmonijkach od strony technicznej bardzo dobrze i warto choćby sprawdzić czy nie ma racji.
Przy małym starzu harmonijkowym, czy w ogóle na jakimś instrumencie wydaje każdemu się, że wszystko robi dobrze - a tak jest niekoniecznie. Ja swego czasu myślałem, że zadęcie mam w porządku i brzmienie też spoko - tylko szybko padały mi harmonijki.
Odkąd nauczyłem się kontrolować siłę zadęcia, nie pamiętam kiedy zajechałem harmonijkę.
Masz starszych kolegów na forum i warto korzystać z rad. Zawsze, jeśli nie chcesz używać wiedzy kolegów, możesz nie zadawać pytań - efekt będzie ten sam. |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 punkt(ów): Zamieszkaly, #minigunmen |
|
Pathfinder
|
Wysłany: 2015-03-22, 12:20 Odp: Druga Harmonijka jaką wybrać?Ocenicie moją grę ?
|
|
|
Chciałbym zapytać - czy jednak nie może być tak że wina leży po obu stronach - grającego i harmonijki?
Czy nie można założyć że istnieje jednak jakaś odmienność (może jeszcze nie defekt ale odmienność ) stroika na tym kanale niewidoczna przy jego oglądaniu, tylko że, im lepsza technika gry to ta odmienność się mniej ujawnia? |
_________________ Pathfinder |
|
|
|
|