Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
Wysłany: 2014-05-10, 19:23 Jak używać mikrofonu harmonijkowego?
Jakiś czas temu w Internecie znalazłem sporo filmików traktujących o tym, jak korzystać z harmonijkowych mikrofonów, żeby uzyskać porządne, chicagowskie brzmienie. Jednak wszystko było po angielsku, a zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy tym językiem władają. Postanowiłem, że samemu zrobię filmik o tej tematyce. Poniżej można zobaczyć, jak działać rękoma i nie tylko, żeby wasze Blues Blastery czy inne Grundugi dały z siebie maksimum. Miłego oglądania!
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with.
Wysłany: 2014-05-12, 08:38 Odp: Jak używać mikrofonu harmonijkowego?
Bardzo fajny filmik
Ja na ciemne brzmienie mam taki sposób, żeby uchwyt był tak szczelny aż czujesz zadęcia w dłoniach. Często wtedy też harmonijka głęboko w "ryju"
Ale tak jak sam powiedziałeś - czasem warto zagrać nie zamykając tak hermetycznie - wtedy to brzmienie trochę mniej się rozmywa
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
Wysłany: 2014-05-12, 15:08 Odp: Jak używać mikrofonu harmonijkowego?
No jak czujesz ruch powietrza w dłoniach, to jest bardzo szczelny chwyt. Bardzo. Ja doszedłem do konkluzji, że nie ma złego brzmienia. Jest tylko lepiej lub gorzej pasujące do całości.
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with.