Zapamiętaj mnie i lub zarejestruj | Zapomniałem hasła

Artykuły Recenzje Harmonijkowe Bitwy
Szukaj Użytkownicy Grupy Mapa Google
Odpowiedz do tematu
Autor
Wiadomość
~Felix 


Posty: 1338
Otrzymał 102 punkt(ów)
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2011-11-27, 23:00    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Nie wiem czy mnie zrozumiałeś?
Chodzi o taki transformator jak na zdjęciu.
Przełożenie 1:10/1:1 dla (1kHz)
_________________

Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
adamg53

Posty: 1118
Otrzymał 64 punkt(ów)
Wysłany: 2011-11-27, 23:04    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

W/g mnie to jakiś przedwzmacniacz.
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
~Felix 


Posty: 1338
Otrzymał 102 punkt(ów)
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2011-11-27, 23:26    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Jak chcesz się przekonać Adamie bardziej, to proszę:

http://www.monacor.pl/product/show/2709/MA-100-15

lub podobny: (zwróć uwagę na napis na etykiecie).
_________________

Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
adamg53

Posty: 1118
Otrzymał 64 punkt(ów)
Wysłany: 2011-11-27, 23:40    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Też się bawię w składanie mikrofonów, ale po tym co piszesz, mikrofon ma swoje trafo macierzyste 1:10 i to dodatkowe które trzeba by mu dołożć (jakie), jezeli czegoś nie rozumiem sprostuj.
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
#Maciekdraheim 


Wiek: 30
Posty: 3603
Otrzymał 295 punkt(ów)
Skąd: Ciechocinek
Wysłany: 2011-11-27, 23:42    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Mikrofony typu Shure CM/CR mają do wkładki doczepiony transformator, który zapewnia im impedancję ok. 1000-1300 (zależy z jakiego okresu pochodzi mikrofon). I tyle już wystarczy, żeby "nakarmić" wzmacniacz lampowy.
_________________
Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with.
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
 
adamg53

Posty: 1118
Otrzymał 64 punkt(ów)
Wysłany: 2011-11-27, 23:46    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

No właśnie, po co dodatkowe karmienie przed wzmacniaczem? Takim jaki podałeś Felix
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
Młynek 


Wiek: 50
Posty: 730
Otrzymał 68 punkt(ów)
Skąd: Budapeszt
Wysłany: 2011-11-28, 08:00    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Dla mikrofonów niskooporowych.
_________________
"Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
#Medium 


Wiek: 47
Posty: 1672
Otrzymał 202 punkt(ów)
Skąd: Ełk
Wysłany: 2011-11-28, 08:21    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Podsumowując, jeśli dobrze zrozumiałem:
1. Mikrofon wokalowy (niskooporowy czyli ok 200 Ohm) transformator umieszczamy na końcu tuż przed wzmacniaczem (jeśli korzystamy z efektów - przed pierwszym efektem) by wzmocnić sygnał przy odbiorniku.
2. Mikrofon wysokooporowy nie potrzebuje transformatora, ale kable powinny być niezbyt długie i przekrój miedzi nie powinien być zbyt duży by nie dodawać wzrostu pojemności w układzie, która czym większa tym silniejszy filtr LRC układu osłabiający sygnał.

Jeśli coś nie tak zrozumiałem proszę o korektę. Też mam wykształcenie nie elektrycze i nie elektroniczne - inżynier mechanik.

Pozdrawiam

Medium
_________________
Są dwa piękna: piękno radości i piękno smutku. Wy ludzie Zachodu, wolicie pierwsze – my drugie. Bowiem piękno radości trwa nie dłużej niż lot motyla. A piękno smutku jest twardsze niż kamień.
Ostatnio zmieniony przez Medium 2011-11-28, 08:31, w całości zmieniany 1 raz  
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
~Felix 


Posty: 1338
Otrzymał 102 punkt(ów)
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2011-11-28, 08:25    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

adamg53 napisał/a:
No właśnie, po co dodatkowe karmienie przed wzmacniaczem? Takim jaki podałeś Felix

adamg53
Jak wyjaśnił Maciekdraheim i Młynek - zupełnie jest wystarczające, oryginalne zespolone trafo z wkładką.
Ale pytanie problematyczne, które wynikało z treści postu Medium było, gdzie doczepiać trafo czy przy piecu, czy też przy majku?
I na to pytanie dałem odpowiedź wcześniej ( na końcu poprzedniej strony).
Zresztą, konstrukcja doczepianego trafo sama przez siebie mówi jak to instalować. :)
Jack przy piecu - XLR do kabla z majkiem.
_________________

Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
Harry 


Wiek: 28
Posty: 983
Otrzymał 40 punkt(ów)
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-11-28, 17:16    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Adam, mylisz sie na samym początku - to co jest w CM i CR przykręcone to nie trafo, a cewka. A w zasadzie ten majk jest przystosowany do użycia z krótkim kablem :)

[ Dodano: 2011-11-28, 17:19 ]
Ogólnie rzecz biorąc to dzięki medium, więcej widzę i rozumiem :)

A dlaczego w środku obudowy majka umieszcza sie jeszcze czasem po prostu trafko? Żeby wzmocnić sygnał i nie musieć pamiętać o noszeniu trafka dodatkowego :)
_________________

Ostatnio zmieniony przez Harry 2011-11-28, 17:20, w całości zmieniany 1 raz  
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
 
adamg53

Posty: 1118
Otrzymał 64 punkt(ów)
Wysłany: 2011-11-28, 17:20    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Teraz rozumiem więcej, dzieki wszystkim.

[ Dodano: 2011-11-28, 20:22 ]
Harry piszesz "mylisz sie na samym początku - to co jest w CM i CR przykręcone to nie trafo, a cewka" czyli co po to zeby był elektromagnes z jednym uzwojeniem, trafo to przełożenie, coś tu musisz jeszcze wyjaśnić, bo sie gubię, jak by to mogło być podłączone.
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
gmx

Posty: 233
Otrzymał 26 punkt(ów)
Wysłany: 2012-03-31, 22:33    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Dzisiaj zainteresował mnie bardziej temat transformatorów, więc zrobiłem mały research, którym chciałbym się podzielić.

Na polskojęzycznych stronach występują takie określenia:

symetryzator sygnału
transformator

Po angielsku:

Line Matching Transformer
Impedance Converter
Impedance Transformer

rzadziej:
Impedance Adapter (chociaż zwykły adapter to nie jest)

nie są to adaptery XLR, które można dostać za kilka złotych na aukcji !!

Udało mi się znaleźć takie transformatory:

Shure A95UF
Shure A85F
Audix T50 K
Monacor MA100/15 lub 16
Superlux CP838

Tutaj film z użyciem Electro Voice Re 15 (niskooporowy):

www.youtube.com/watch?v=Hnt4YQtT5Xs

Zwróćcie uwagę, że transformator ma wpięty dopiero przed samym wzmacniaczem.


Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez gmx 2012-04-01, 14:46, w całości zmieniany 1 raz  
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
Harry 


Wiek: 28
Posty: 983
Otrzymał 40 punkt(ów)
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2012-04-01, 08:32    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

No tak adamg53, to jest cewka. cały mikrofon to zwykle taki zespół ruchoma cewka na nieruchomym rdzeniu (+ magnes). W CM i CR to rdzeń jest ruchomy a cewka stała.
A transformator to dwa uzwojenia - pierwotne i wtórne na rdzeniu z ferromagnetyka.
Czyli generalnie - zasada działania - indukcja elektromagnetyczna - ta sama, ale cel inny - w mikrofonie to przetwarzanie drgań na impulsy, a w transformatorze zmiana napięcia (w tym wypadku na wyższe).
Mam nadzieję, że w tym opisie jest wszystko w porządku :)
_________________

Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
 
adamg53

Posty: 1118
Otrzymał 64 punkt(ów)
Wysłany: 2012-04-01, 18:18    Odp: Poziom sygnału z mikrofonu

Przekonałem się o tym jak je przewijałem, wczesniej nie znałem zasady działania wkładek shura.
Dodaj punkt autorowi tego posta
 
 
  
Odpowiedz do tematu