Autor |
|
 |
KatuzaR 

|
Wysłany: 2010-08-28, 16:14 Granie do tyłu
|
|
|
Na warsztatach Blues nad Bobrem, Bartek użył sformowania "Granie do tyłu". Jak to dokładnie zrozumieć? Z Góry dziękuję |
|
 |
|
|
 |
Rolf 

|
Wysłany: 2010-08-28, 21:34 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
Chodzi o to, by grać trochę "za" rytmem... Ciężko to wytłumaczyć, jeszcze ciężej zagrać Wydaje mi się jednak, że to coś w ten deseń: jeśli grasz normalnie i tupiesz nogą, to zaczynasz frazę w momencie tupnięcia. Jeśli grasz do tyłu, to zaczynasz frazę np ćwierćnutę później. Następną i następną frazę podobnie. Przynajmniej ja to tak rozumie, ale jest wysoce prawdopodobne, że rozumie to źle ;P |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): KatuzaR |
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 36 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2010-08-28, 21:40 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
Tak, tak, chodzi o grę nieco opóźnioną w stos. do podkładu. Np. wchodzenie ze zmianą dominanty na subdominantę beat wcześniej. Napędza to kawałek. Jest też zabieg odwrotny, to jest granie ciut szybciej . |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
 |
KatuzaR 

|
Wysłany: 2010-08-28, 22:35 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
Aha Dziękuję Może kiedyś pojmę...
Ps Przepraszam, że psuję tak równy wynik punktowy. Teraz musisz nazbierać 200 |
|
 |
|
 |
Boodzik 
|
Wysłany: 2010-08-28, 23:55 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
http://www.magazyngitarzy...prowizacja.html
Tutaj Radek Chwieralski opisuje to zagadnienie. Na pewno nie jest to granie o ćwierćnutę później. Jak słychać na załączonym przykładzie jest to minimalne opóźnianie w stosunku to metronomu. |
|
 |
|
 |
Harry 

|
Wysłany: 2010-08-29, 12:10 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
Mój kumpel na bnb byl na warsztatach basowych pokazal mi zabieg taki, uzywany w funky czesto - ze osemke, pozniej sie wchodzi, jest taki groove, i ozywia to kawalek |
|
Więcej szczegółów
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2010-08-29, 13:26 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
Można to wyczaić dzieląc sobie rytm parzyście albo i dwukrotnie, że "gramy na podniesienie stopy którą tupiemy" albo i jeszcze bardziej można się rozdrobnić. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
 |
Boodzik 
|
Wysłany: 2010-08-29, 13:36 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
Zadzwoniłem dziś do Radka Chwieralskiego w sprawie tego grania do tyłu. Powiedział mi, że jest to kwestia bardziej feelingowa, a nie rytmiczna. Gdyby porównać track z metronomem to wyszłoby, że jest to grane z opóźnieniem ok. 64ki
To o czym mówi Harry i Minigunmen to są synkopy |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2010-08-29, 14:10 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
Aaaa Boodzik, to już wiem co mieliście na myśli. No to fakt, kwestia feelingowa, James Cotton wiele razy grał jakieś partie w ten sposób. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
KatuzaR 

|
Wysłany: 2010-08-30, 09:38 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
Dziękuję za liczny odzew
Czyli granie do tyłu przyjdzie raczej samo, po osłuchaniu się z takimi utworami Jeśli mógłbym poprosić o jakieś 3 nagrania ?
A co do grania synkopowego, też mi się przyda
KatuzaR |
|
 |
|
 |
Boodzik 
|
Wysłany: 2010-08-30, 11:45 Odp: Granie do tyłu
|
|
|
Posłuchaj sobie róznych muzyków jazzowych, np. Pata Methenego. Spora część wokalistów bluesowych stosuje ten motyw w śpiewaniu wolnych utworów. |
|
 |
|
|