Autor |
|
 |
bodzio 
|
Wysłany: 2010-04-24, 17:59 Tania Harmonijka
|
|
|
Witam.
Znalazłem ostatnio pewną chińską harmonijkę i zacząłem się zastanawiać, jak się na niej gra. Gram na gitarze, więc wziąłem Harmonijkę i zacząłem grać "Whisky" Dżemu. Bardzo mi się spodobało, ale moja Harmonijka jest 2x24 kanałowa. Postanowiłem sobie zakupić jakąs dobrą harmonijkę i tak przeglądam i nie mogę się zdecydować. Co polecacie mi, gitarzyście rockowemu? Zaznaczę że chcę wydać nie więcej niż 50 zł (no, może troszkę więcej), chciałbym grac na nim głownie blues, country i jakieś posenki rockowe które można na nim grać. Co polecacie? Może Hering Free Blues w tonacji C? A może jakiś Hohner? |
|
 |
|
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 36 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2010-04-24, 22:07 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Do 50zł, albo trochę więcej, kupisz wyżej wymienionego Heringa, albo Hohner Big River Harp, sprzedawany także taniej pod nazwą Hohner Alabama Blues (tutaj jedynie w tonacji C). Owszem, można kupić jakiegoś Blues Banda, czy Silver Stara, ale to są bardziej zabawki niż harmonijki. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): bodzio |
 |
bodzio 
|
Wysłany: 2010-04-24, 22:23 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
No właśnie tak patrzyłem i są w cenach do 60 zł, a potem przerwa i od 80, ale to już dla mnie za drogo. To jednak który lepszy: Hering, czy Hohner? Po nie chce zaraz kupować następnego, chciałbym aby mi długo potrzymał i żebym mógł sobie na nim pograć (jestem w miarę profesjonalnym muzykiem i wiem, że lepiej dac trochę więcej, a żeby potrzymało, jednak ja tak bardziej do przygrania sobie gdzieś w podróży, lub dla przyjemności itp, potrzebuje, nie do profesjonalnego grania) Jeśli inni mają jeszcze jakieś propozycje to piszcie |
|
 |
|
 |
MilKam88 
|
Wysłany: 2010-04-25, 00:01 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Jeżeli chcesz się pobawić to kup Blues Banda lub Silver Stara tak jak napisał Maciek. Z tym "potrzymaniem dłużej " to nie ma reguły nawet jeśli kupisz drogą harmonijkę a nigdy nie miałeś doczynienia z harmonijką diatoniczną to uwierz mi, że możesz ją zniszczyć i to bardzo szybko. Do 50 zł nie ma za dużego wyboru. Ja na twoim miejscu bym dozbierał i kupił na początek Suzuki Harpmastera bądź Honera Speciala 20 i oczywiście w tonacji C. To jest moje zdanie a co zrobisz to ju twoja sprawa |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 punkt(ów): bodzio, Molsz |
 |
wicek 
|
Wysłany: 2010-04-25, 10:57 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
mozesz kupic free bluesa, na muzyczny.pl za 40 zl jest. podobno dobra jakosc w stosunku do ceny ale mozesz trafic trefny model. ale jak mowil MilKam88 nie ma reguly na zywotnosc harmonijki. moze potrzymac Ci 2 lata a moze miesiac. |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
 |
bodzio 
|
Wysłany: 2010-04-25, 11:25 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Widzę wicek, że z moich okolic jesteś Tyle, że tam nie ma w tonacji C, a chyba będzie mi bardziej odpowiadać C niż A? Wicek, a nie wiesz czy w Sieradzu w nutce mają jakieś harmonijki, bo bo właśnie się tam wybieram w tygodniu? |
|
 |
|
 |
wicek 
|
Wysłany: 2010-04-25, 14:40 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
niestety nie wiem. na wakacje możemy się umówić na granie jakieś |
|
 |
|
 |
Młynek 

Wiek: 56 Posty: 730 Otrzymał 68 punkt(ów) Skąd: Budapeszt
|
Wysłany: 2010-04-25, 17:27 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Bodzio, pamiętaj, że bluesa i częściowo country gra się głównie w tzw. drugiej pozycji (jest o tym na forum sporo, a jako muzyk w mig załapiesz o co chodzi). Czyli na harpie w C grasz do podkładu w G, natomiast na harpie w A, grasz do podkładu w E. Nie wiem, czy jako gitarzyście, nie będzie ci lepiej grać właśnie w E, niż w G. Ale, oczywiście, sam zdecydujesz. |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 punkt(ów): bodzio, kubajedra97 |
 |
bodzio 
|
Wysłany: 2010-04-25, 19:32 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Hm... teraz to ma niezły mętlik w głowie... Pisząc "lepiej", co masz na myśli? Bo zrezygnowałem z perkusji, więc mam sporo kasy na harmonijkę, więc kupię sobie jakąś lepszą, tylko w jakiej tonacji? |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2010-04-25, 20:13 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
W tonacji C najlepiej na początek. A jaką na początek to już jest na forum napisane Pozdrawiam. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
Młynek 

|
Wysłany: 2010-04-25, 22:41 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Minigunmem, byłbym ostrożny z tym "najlepiej". C jest najbardziej uniwersalna dla początkującego, bo pośrodku, jeśli chodzi o wysokość (dla Bodzia wyjaśnienie: w standardzie najniższa jest G, najwyższa F), poza tym to obowiązująca tonacja na warsztatach i w różnych lekcjach w necie też najczęściej się używa. Ale Bodzio jest gitarzystą, a gitarzyści najchętniej grają w E lub A (ze względu na użycie pustych strun) - i to są najczęściej spotykane tonacje w standardach. A podejrzewam też, że jako muzyk nie będzie miał problemu z przetransponowaniem skali to raz, a dwa, więcej będzie grał ze słuchu, niż korzystał z lekcji w necie. |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
 |
kamilteau 

Wiek: 34 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2010-04-25, 22:48 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
[quote="Młynek"]dla Bodzia wyjaśnienie: w standardzie najniższa jest G, najwyższa F[/quote]
Jeszcze gwoli ścisłości - F# jest pół tonu wyższa od F (pół tonu niższa od G jest odpowiednio LowF#). Ale na tym etapie ta tonacja raczej nie będzie Ci potrzebna |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
 |
|
 |
|
 |
bodzio 
|
Wysłany: 2010-04-26, 15:10 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Po dokładnym obejrzeniu rozkładu dźwięków ( http://harp.muse.pl/index.html?podst.html ) Postanowiłem (chyba) zacząć od C. Jutro wybieram się do sklepu i zobaczymy co będzie. Prawdopodobnie kupię Heringa Free Blues (jeśli będzie w tonacji C, a jeśli nie, to być może kupię w A, albo jakąś całkiem inną) Propozycje cały czas możecie nasyłać, chociaż już chyba nie ma więcej harmonijek. |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2010-04-26, 21:48 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Cóż, najlepiej - najczęściej się poleca. Do wolnej interpretacji, to nie nakaz. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
Młynek 

|
Wysłany: 2010-04-26, 22:52 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Ależ oczywiście. Tylko zwróciłem uwagę na to, że nie każdy musi podążać tą samą drogą. Skoro się Bodzio zdecydował na C - to dobrze. Grunt, że to zrobił świadomie. |
|
 |
|
 |
bodzio 
|
Wysłany: 2010-04-27, 08:08 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Zaraz jadę do sklepu i zobaczymy, co przywiozę
No i przywiozłem na początek Silver Stara w tonacji C-dur Jeśli trochę się poduczę, kupię sobie Speciala 20 w A-dur. Na razie starczy Silver Star |
|
 |
|
 |
Młynek 

|
Wysłany: 2010-04-27, 12:10 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Czyli tradycyjnie - pytamy o radę, po czym robimy po swojemu |
|
 |
|
 |
bodzio 
|
Wysłany: 2010-04-27, 12:17 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Po prostu nie było tych harmonijek, które mi polecaliście (z tych tańszych), a mam zasadę, że nie kupuje instrumentów przez internet. Pogram trochę na Silverze i tak jak powiedziałem, kupię coś lepszego, pojadę do Łodzi lub Warszawy, a na razie został mi tylko tak jak powiedziałem Nutka w Sieradzu, a nie chce czekać. Chociaż Harmonijka dużo nie kosztowała i jak ją rozwale nauką, będe wiedział co i jak to nie będzie mi szkoda W tym sklepie jest albo najlepszy sprzęt, albo najtańszy, nie ma nic średio zaawansowanego, tak samo jest z gitarami i innym sprzętem. Po kilku godzinach grania, pasuje mi ta harmonijka |
|
 |
|
 |
Młynek 

|
Wysłany: 2010-04-27, 18:48 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
No chyba, że tak. Co do kupowania przez Internet - to nie jest zła opcja, tylko trzeba wybrać któryś z wyspecjalizowanych sklepów (bratpol, badeński, kamiński). Wówczas to nawet lepiej, niż w zwykłym muzycznym, gdzie 99,99% sprzedawców nie ma zielonego pojęcia, co sprzedaje.
pasuje Ci - bo nie znasz innej |
|
 |
|
 |
bodzio 
|
Wysłany: 2010-04-27, 19:50 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Pasuje mi - bo wiem, że nie będzie mi jej szkoda
W tym sklepie akurat gościu co nieco się zna
A mam jeszcze pytanie:
Słyszałem, że jak się źle gra, to ostają się kropelki śliny w harmonijce. Na razie ich nie mam, ale zdaje mi się, że nawet jak się dobrze gra to powinny być. Czyli jak to z tym jest? |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 36 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2010-04-27, 22:45 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Kropelki śliny zawsze się ostają, bo przecież wraz z oddechem z ust ulatuje para wodna, która następnie skrapla się w instrumencie. Jednak na początku grajkowie często ślinią się zbyt intensywnie, co może blokowąć stroiki. Ale wystarczy otrzepać harmonijkę o dłoń i pozwolić jej wyschnąć. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
 |
Cadogan 
|
Wysłany: 2010-07-24, 10:03 Odp: Tania Harmonijka
|
|
|
Co do tanich harmonijek to Suzuki Winner Harmonica.ja mam tą zabawkę,nawet g00d.Trochę dziwnie brzmi,ale jak się nie myli dźwięków to fajnie(mi się niestety zdarza przy odzie do radości ).Taniocha 31 zł kosztowała.UWAGA!Nie ma oznaczonych kanałów,ale przylepienie karteczki rozwiązuje sprawę. |
|
|