Autor |
|
 |
Karunia 

|
Wysłany: 2007-08-11, 14:22 Piosenka Włóczykija
|
|
|
byłabym naprawdę niezwykle wdzięczna, gdyby ktoś podał mi taby do ulubionej - czyli chyba jedynej występującej w bajce ^^' - piosenki Włóczykija, którą grywał on na swojej złotej harmonijce
szczerze wątpię, aby ktoś dysponował takowymi tabami... ale nic. napisać o tym temat nie zaszkodzi ;P |
_________________ [size=9]"[color=green]Kto rozmawia z drzewem, nie musi zaraz iść do psychiatry. Ale większość ludzi myśli inaczej.[/color]"
[i]Phil Bosmans[/i][/size] |
|
 |
|
|
 |
Conex 

|
|
 |
|
 |
Włóczykij 

Wiek: 32 Posty: 154 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Gorzów WLKP
|
Wysłany: 2007-08-11, 14:37 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Rozczaruje was ale sam nie znam swojej melodyjki |
|
 |
Karunia 

|
Wysłany: 2007-08-11, 15:25 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
hm, przepraszam więc, nie dostrzegłam tego tematu ^^' ale ok, następnym razem będę przeglądac uważniej..;)
Włóczykij napisał/a: | Rozczaruje was ale sam nie znam swojej melodyjki |
wstydź się ;P |
_________________ [size=9]"[color=green]Kto rozmawia z drzewem, nie musi zaraz iść do psychiatry. Ale większość ludzi myśli inaczej.[/color]"
|
 |
|
 |
Kubux 
|
Wysłany: 2007-08-12, 17:50 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
ma ktoś może linka do strony na której ową piosenkę można znaleźć? trudno zatabować melodię której się nie zna... |
|
 |
|
 |
skrzynior 
|
Wysłany: 2007-08-12, 20:36 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
6 -5 6 5 -5 6 -6 6-6-7 8 dalej Ci napiszę jak obejrzę muminki:D Już szukam kasetę |
_________________ Harmonica is the best thing of the world - it wil never betray you |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Karunia |
 |
Conex 

|
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
 |
skrzynior 
|
Wysłany: 2007-08-13, 09:52 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
chyba myślimy o 2 różnych piosenkach |
_________________ Harmonica is the best thing of the world - it wil never betray you |
|
 |
|
 |
Karunia 

|
Wysłany: 2007-08-13, 12:37 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
ze zdziwieniem więc stwierdzam, że wcale nie istnieje tylko jedna bajkowo-muminkowa, włóczykijowa piosenka.. hm
Bóg zapłać Conex za trud włożony w odnalezienie tego filmiku ;P
i Bóg zapłać skrzynior za rozpisanie tabów tylko powiedz jeszcze, z jakiego to odcinka (?) jest? bo, niestety, narazie jak próbuję grać, to z niczym mi się to nie kojarzy.. ^^' |
|
 |
|
 |
Conex 

|
|
 |
|
 |
Karunia 

|
Wysłany: 2007-08-13, 15:41 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Bóg zapłać po raz drugi więc Eeeh, jak Włóczykij ładnie gra.. ^^' Ale to chyba też nie to, do czego taby podał skrzynior.. albo się nie znam, i nie rozpoznaję ;P |
|
 |
|
 |
Conex 

|
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 36 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2007-08-13, 20:51 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Tak oglądając ten filmik, doszedłem do wniosku, że Włóczykij gra na Blues Harpie MS . Tak na marginesie tylko piszę. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Karunia 

|
Wysłany: 2007-08-13, 21:35 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
jeeej.. to jest to, to jest to!. aaaaaaaaaa... dziękuję dziękuję dziękuję! drugie trochę mi nie wychodzi jak powino, ale.. aaaa. jak fajnie Bóg załać dobry człowieku..
Hm, wg muminkowych książek Włóczykij gra na złotej harmonijce (chociaż w bajce jakoś na złotą nie wygląda..), którą dostał od swojej ciotki tak swoją drogą ^^. O ile istnieją złote Blues Harpy MS, no to całkiem prawdopodobne, że on takową posiada, heh ;P. |
|
 |
|
 |
Severian 

|
Wysłany: 2007-08-13, 22:09 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Ta melodia to dobry przykład do którego mam pytanie. Wszystkie dobre i nawet złe dusze powiedzcie mi jak wydobyć jak najbardziej krystaliczny dźwięk. Czy to kwestia wprawy? Sprzętu? Jakiegoś specialnego "podrasowania" czy wyczyszczenia harmonijki? Możecie mnie ukamieniować ale wole grać proste melodie niż skomplikowane solówki tylko że nie wiem jak wydobyć taki dźwięk i płynność. Pracuje na Honerze Pro Harp C. Będę wdzięczny za każde pomocne słówko. |
_________________ Człowiek jest najszczęśliwszy wtedy, kiedy dookoła siebie widzi to, co nosi w sobie samym |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2007-08-13, 22:16 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Sprzęt, dobór tonacji, doskonałe nastrojenie instrumentu. Ale to jest drugorzędna sprawa. Najważniejszy jest sam muzyk, wprawa z jaką wydobywa dźwięki, płynność gry, a przede wszystkim jego naturalne brzmienie. Każdy harmonijkarz brzmi inaczej ze względu na indywidualną budowę anatomiczną. Muszę jednak Cię zmartwić. Takie brzmienie jak w tych muminkach czy temacie z "Pewnego razu na dzikim zachodzie" zostało wg mnie uzyskane przez dodatkową obróbkę ścieżki. Jednak precyzję wydobycia dźwięku i płynność oraz w pewnym stopniu dobre brzmienie można naturalnie wyćwiczyć. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Severian 

|
Wysłany: 2007-08-13, 22:26 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Tak też myślałem ale jednak zmartwiłeś mnie...a jeśli mogę jeszcze wtrącić dobra duszo to jaką harmonijkę/gammę polecasz do tego typu "gry"? I jeszcze warto było by wiedzieć pod jakim kontem ćwiczyć, w jaki sposób. |
_________________ Człowiek jest najszczęśliwszy wtedy, kiedy dookoła siebie widzi to, co nosi w sobie samym |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2007-08-13, 22:36 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Wybór tonacji zależy od konkretnej piosenki (np. motyw "Man with the harmonica" z "Pewnego razu na dzikim zachodzie" najlepiej brzmi na G, bo na takiej harmoszce jest grany w filmie). Wybór harmonijki zależy od brzmienia jakie chcesz uzyskać. Czy jasne i klarowne, jak np. Marine Band, czy też ciepłe i matowe jak Special 20. Tu też wiele zależy od konkretnej piosenki. A metoda treningowa jest prosta. Opanować do perfekcji wydobycie czystych dźwięków (metoda na "Wlazł kotka"), następnie nauczyć się podciągów i ujarzmić je w pełni, tak żeby brzmiały jak najbardziej naturalne. Potem praca nad brzmieniem, właściwym oddychaniem, płynnym przejściem między dźwiękami i gotowe. Dużo grać, nagrywać się, potem tego słuchać i starać się usunąć wszystkie zasłyszane baboki. |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Severian |
 |
Severian 

|
Wysłany: 2007-08-13, 22:41 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Może i racja...dzięki wielkie za pomoc, coś tam umiem ale mało co...ale mam trochę czasu...Jeszcze raz podziękowania dla Ciebie dobra duszo |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

|
Wysłany: 2007-08-13, 22:49 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Czasu masz jeszcze dużo. Wszystko można wyćwiczyć, więc się nie zrażaj. A jak długo już pogrywasz? Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące technik różnych, wal śmiało albo przejżyj dział "Technika". Dzięki za punkt . |
|
 |
|
 |
Severian 

|
Wysłany: 2007-08-13, 23:07 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Czysto teoretycznie to zacząłem grać rok temu ale to był leniwy rok i tylko raz na jakiś czas pogrywałem melodyjki. Mi tam one fajnie brzmią (czasem) ale nagrane już nie tak dobrze. Teraz trochę się wziąłem ale można uznać że dopiero zaczynam. No nic będę się uczył i może kiedyś coś z tego wyjdzie. Jeszcze raz dzięki |
|
 |
|
 |
Conex 

|
|
 |
|
 |
Sygi 
|
Wysłany: 2007-08-14, 10:36 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Moim zdaniem w pierwszej linijce taba lepiej brzmi
5 6 7 (7) (7) (6)
A druga to nie wiem |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
 |
skrzynior 
|
Wysłany: 2007-08-15, 12:10 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
nie pamiętam z jakiego to było odcinka nie znalazłem kasety, ale ja kojarzę tylko tą co napisałem |
|
 |
|
 |
Karunia 

|
Wysłany: 2007-08-16, 10:20 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Yhm. No ok, tak czy tak b. dziękuję wszystkim, którzy się w tym temacie udzielili |
|
 |
|
 |
Sygi 
|
Wysłany: 2007-08-16, 10:45 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
O rany! Dostałem punkt! Dziękuję |
|
 |
|
 |
picollo 
|
Wysłany: 2007-11-12, 14:44 Odp: Piosenka Włóczykija
|
|
|
Żeby nie zakładać nowego tematu, czy ma może mp3, albo filmik z którąkolwiek z melodyjek, do których taby są podane wyżej? Bardzo chciałbym się nauczyć tych melodyjek, ale nie pamiętam jak one szły w oryginale. Z góry dziękuję |
|
 |
|
 |
Conex 

|
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 punkt(ów): picollo, zemkap |