Autor |
|
 |
Troll 
|
Wysłany: 2007-07-24, 20:08 [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
Witam!
Od całkiem niedawna zacząłem "grać" na harmonijce. Jest to pierwszy mój pierwszy instrument i ogólnie rzecz biorąc jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o muzykę. I tu rodzi się moje prośba: czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak rozpisać nuty na taby? Nie znalazłem w na ten temat informacji w sieci (albo jestem ślepy) i myślę że takie coś przydałoby się nie tylko mi ale również innym "zielonym"
P.S. Wiem że są strony z masą rozpisanych piosenek ale nie ma tam bliskich sercu polskich piosenek a jak są to w śladowej ilości
P.P.S. Jeżeli napisałem w złym dziale proszę o przeniesienie tematu. Jestem jeszcze nowy i proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam |
|
 |
|
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-07-24, 20:18 Odp: [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
No to tak. Musisz najpierw znaleźć nuty do piosenki, którą chcesz rozpisać. Nuty muszą/powinny być najlepiej na pianino albo keyboard. Następnie musisz wziąć skalę nut w porównaniu do kanałów na harpie, którą masz w załączniku i po problemie |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Troll |
 |
Troll 
|
Wysłany: 2007-07-24, 21:09 Odp: [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
Dziękować. Niech Bozia w dzieciach wynagrodzi |
|
 |
|
 |
Sieja1234 

|
Wysłany: 2007-07-24, 21:40 Odp: [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
A niech się spełni oby za parę lat |
|
 |
kasiaeliza 
|
Wysłany: 2009-05-10, 15:45 Odp: [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
próbowałam rozpisać piosenkę Beatlesów z tej rozpiski i ogonek blady z tego wyszedł
nuty do panów z Liverpoolu mam chyba wszystkie, ale jak przerabiam na taby to kompletnie nie brzmi. Nie wiem - powinnam pomijać krótsze dźwięki, czy co? |
|
 |
|
 |
kamilteau 

Wiek: 34 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2009-05-10, 15:59 Odp: [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
Teoretycznie powinno wszystko grać. Albo robisz jakiś błąd przy rozpisywaniu, albo Twoje nuty są bardzo szczegółowe i obejmują np. ozdobniki, a te warto by w sumie pominąć. |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
 |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2009-05-10, 16:06 Odp: [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
A poza tym, w tych nutach mogą wystepować takie, których bez overblowów nie zagramy. A jak się gra bez nich, czy zamieniając na inne, to całość nie brzmi tak jak powinna. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
kamilteau 

Wiek: 34 Posty: 1390 Otrzymał 76 punkt(ów) Skąd: Olsztyn/Offenburg
|
Wysłany: 2009-05-10, 16:13 Odp: [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
Zwłaszcza jak próbujesz zamienić 6o na (7). Bardzo częsta praktyka, niestety nieskuteczna. |
_________________ "Don't start me talking, I'll tell everything I know..."
 |
|
 |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2009-05-10, 16:16 Odp: [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
Wtedy wychodzi pół tonu za wysoko, a to już potrafi utwór przerobić bardzo niekorzystnie. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
kuba 

|
Wysłany: 2009-05-10, 19:43 Odp: [PROBLEM] rozpisywanie tabów z nut
|
|
|
to ja coś dodam. Nuty to jest to. Wziąłeś się jednak za temat bardzo trudny. Jeśli koniecznie chcesz to zrobić to musisz wykonać manewr pominięcia tonacji (tak utworu, który rozpisujesz jak i harmonijki). Najprościej mówiąc musisz przyjąć, że środkowe C na pięciolinii znajdziesz na harmonijce dmuchając w czwarty kanał... i tyle.
pzdr. |
|
 |
|
|