Autor |
|
|
*ziharmo
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): #minigunmen |
|
|
#minigunmen
Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2009-10-19, 12:08 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
That's cool, an easy guide without a need of using words. Thanks. Some people will be grateful. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
Lopez
|
Wysłany: 2009-11-12, 22:38 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
Hmm a ja mam pytanko, czy jak trzymam harmonijkę i zamykam "przestrzeń rezonansową" ręką to ta przestrzeń jest szczelnie domknięta czy można normalnie zobaczyć tył harmonijki ? Może dziwne pytanie, ale na starcie to mnie właśnie najbardziej nurtuje. Na powyższym filmiku też tego dokładnie nie widać a nie chciałbym zaczynać źle. pozdrowienia dla wszystkich grających i dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2009-11-12, 23:00 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
Każde ustawienie rąk daje Ci inne brzmienie. Dlatego trzeba eksperymentować. W chwilach, gdy potrzebujesz przytłumionego, nosowego brzmienia, musisz być w stanie zrobić chwyt naprawdę ciasno. Innym razem musisz wiedzieć jak poluźnić. Wszelkie efekty, wibrata i podobne będą bardziej zaakcentowane, jeżeli wykonasz je z bardzo szczelnego zamknięcia. Dlatego warto opanować różne metody. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
|
Lopez
|
Wysłany: 2009-11-12, 23:02 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
wielkie dzięki, to teraz można ruszać dalej |
|
|
|
|
aansaa
|
Wysłany: 2009-11-13, 10:11 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
Ja mam problem trzymania, otóż trzymam w oburącz, ale chcę trzymać w palcu wskazującym i kciuku (do mikrofonu), ale palce mi przeszkadzają, bo...brakuje miejsca na usta.
Za głęboko trzymam harpa?? Jak to zrobić?? |
|
|
|
|
*ziharmo
|
|
|
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2009-11-13, 17:26 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
[b]aansaa[/b], wejdź na stronę www.harpgear.com i tam zjedź trochę w dół. Nad białą tabelką będzie link [b]Amplified harp[/b]. Tam facet ma zdjęcia jak należy trzymać harpa, mikrofon i wszystko inne. On stosuje chwyt z dwoma kciukami u góry, ale pokazuje też, jak złapać harmoszkę za tylną część pokryw, aby było więcej miejsca na wargi. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): aansaa |
|
aansaa
|
Wysłany: 2009-11-13, 22:16 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
[b]ziharmo[/b], i keep harp this:
[img]http://www.harpgear.com/step3.jpg[/img]
[b]Maciekdraheim[/b], właśnie o to mi chodziło, punkt! Dzięki |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2009-11-13, 22:53 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
[b]ziharmo[/b], but those are not aansaa's hands . The photo is from the Brain Purdy's page. |
|
|
|
|
aansaa
|
Wysłany: 2009-11-13, 23:06 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
Exacly
I have not so hairy hands |
|
|
|
|
aeroarte
|
Wysłany: 2009-11-14, 13:57 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
[b]aansaa[/b], Ja mam wielkie łapy /kciuk jest szerokości MARINE BAND/, też miałem z tym kłopot ,ale w taki sposób jak na foto to ja chromatyka 48 łapę ,a diatonik to mi ginie. Najwygodniej jest, moim zdaniem, między wskazującego, a kciuka z umieszczeniem tylnej krawędzi pokryw harmonijki w połowie palca wskazującego. |
|
|
|
|
Smyrdek
Wiek: 34 Posty: 237 Otrzymał 3 punkt(ów) Skąd: Łodygowice
|
Wysłany: 2009-11-18, 10:15 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
Według mnie najlepszy, najbardziej uniwersalny jest sposób trzymania taki no powiedzmy "klasyczny" tzn pomiędzy palcem wskazującym a kciukiem lewej ręki (w moim przypadku ) trzymamy harpa a prawą ręką wykonujemy efekty np. wibratto. Jest to dużo bardziej efektywny sposób niż np. jak trzyma harmonijkę Adam Gussow. Oczywiście to opinia subiektywna |
_________________ "The answer my friends, is blowin' in the wind, the answer is blowing in the wind..." |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
|
Wysłany: 2009-11-18, 22:26 Odp: Poprawne ułożenie harmonijki w rękach
|
|
|
W tym temacie wszystko zależy od budowy dłoni. Ja też trzymam harpa klasycznie, choć jak gram akustycznie, to zdarza mi się też chwyt z dwoma kciukami w górze. Jednak przy grze z mikrofonem nie mogę w taki sposób dokładnie zabezpieczyć dołu. Inni za to, z tym klasycznym układem nie zrobiliby nic konkretnego, tylko ten Gussowa u nich skutkuje. Taki to nasz indywidualny instrument. |
|
|
|
|