Autor |
|
 |
Trojden 

|
Wysłany: 2009-05-08, 18:59 [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
Zdaję sobie sprawę, iż temat jest conajmniej dziwny... Zacznę od tego, że istnieje pisana zasada, że przed każdą grą na harmonijce winno się myć zęby. Lecz jak zapewne wszyscy w praktyce wiemy, będąc w terenie nie zawsze mamy ze sobą szczoteczkę i pastę. Tak sobie pomyślałem o naszym małym gatunku (czyt. harmonijkarze) kiedy oglądałem z nudów debilny program na Discovery Channel zwany Brainiac'iem. Przeprowadzili tam test na substytut szczoteczki do zębów. W szranki stanęły:
- jabłka
- guma do żucia
- mydło w płynie z chusteczkami.
Króliki doświadczalne wysmarowały sobie zęby toffi, szpinakiem i chyba czosnkiem. Więc dosyć ekstremalnnie. Sprawdzano stopień usunięcia smrodu i brudu z ust. Mydło z chusteczkami tylko pogorszyło sprawę, gdyż w ustach nadal nie tylko dawało się czuć nieprzyjemny zapach lecz także poprzyklejały się kawałki chusteczek do nieusuniętego toffi i szpinaku. Guma do żucia usunęła wprawdzie zapachy lecz nie poradziła sobie z brudem. Pierwsze miejsce zajęły jabłka usuwając większość zanieczyszczeń i nieprzyjemnych woni!
[img]http://www.esports.lt/public/files/avatars/6552.jpg[/img]
Taka ciekawostka i myślę, że dobry patent na przeczyszczenie delikatne zębów przed grą jak nie mamy pod ręką szczoteczki. W końcu dla nas - harmonijkarzy - jama ustna to najważniejsza część ciała więc musimy o nią dbać
Mam nadzieję, że was zaciekawiłem Pozdrawiam
Mieszko "Trojden" S. |
_________________ Gość, niech Blues będzie z Tobą ...
P.S. Każdy zalogowany zobaczy swój login w moim podpisie =P pozdrawiam
 |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): michu |
|
 |
#Maciekdraheim 

Wiek: 36 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2009-05-08, 19:04 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
Jak to mawiają na wyspach: "One apple a day keeps the doctor away"! Ale jabłko jako szczoteczka ma swoje złe strony. Może i fizycznie usunie ten brud, ale poza tym zawiera mnóstwo cukrów, które stanowią idealną pożywkę dla bakterii próchnicznych. W sytuacjach "ekstremalnych" sprawdza się, ale na dłuższą metę też może zaszkodzić, jeżeli po jabłczanym posiłku nie przeszczotkujemy zębów tradycyjnie. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
 |
|
 |
Trojden 

|
Wysłany: 2009-05-08, 19:09 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
Z tego co słyszałem, jabłka też zawierają jakieś tam kwasy, które mogą uszkadzać szkliwo... ale nie ma takiej rzeczy, która w mniejszy lub większy sposób by nam w ogóle nie szkodziła. Ja mam jobca na punkcie jabłek zwłaszcza kwaśnych i lepsze to niż wcinanie cheesburgerów z nie powiem [color=#0024ff]s[/color]kąd aby nie robić reklamy. Powiem tylko I'm NOT Loving it |
_________________ Gość, niech Blues będzie z Tobą ...
P.S. Każdy zalogowany zobaczy swój login w moim podpisie =P pozdrawiam
 |
|
 |
|
 |
kuba1808 
|
Wysłany: 2009-05-09, 08:08 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
Oj tam kwasy. Guma do żucia zawiera ich jeszcze więcej, a podobno zdrowa
Jabłko zawiera cukier, ale taki naturalny, zdrowy, a nie rafinowany biały, który podobno ma miano trucizny.
Gdzieś czytałem, że codzienne jedzenie jednego jabłka zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 75%. |
_________________ She don't do nothin' but kiss and hug me
My babe, true little baby, my babe. |
|
 |
|
 |
JuHaS 

|
Wysłany: 2009-08-25, 14:09 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
Jabłko nie może uszkodzić szkliwa , jest smaczne i usuwa większość zapachów z buzi. Polecam jedzenie w jak największych ilościach.
Ps. jestem synem sadownika |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
 |
|
 |
Młynek 

Wiek: 56 Posty: 730 Otrzymał 68 punkt(ów) Skąd: Budapeszt
|
Wysłany: 2009-08-25, 14:23 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
Tylko nie zapomnijcie po tym jabłku wypłukać dobrze paszczaka wodą - inaczej wszystkie te cukry i kwasy bedziecie mieli na stroikach... Co z tego, że zdrowe dla nas - dla harpa sa zabójcze! To samo ze wszelkimi napojami. Jak gramy - to tylko woda! |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2009-08-25, 14:29 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
JuHaS, to będziesz załatwiał zaopatrzenie warsztatów harmonijkowych |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
Rolf 

|
Wysłany: 2009-09-04, 10:54 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
No wlasnie, wszyscy chwala jablka, ale moim zdaniem jedzenie czegokolwiek przed graniem to kiepski pomysl. Poza tym, co powiedzial Mlynek, przeciez zwykle czastki jablka czy jego skorki moga sie dostac do harmonijki i blokowac stroiki! Ja tam wole napic sie wody/piwa przed graniem. |
|
 |
|
 |
Młynek 

Wiek: 56 Posty: 730 Otrzymał 68 punkt(ów) Skąd: Budapeszt
|
Wysłany: 2009-09-04, 13:31 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
No, piwo to też nie jest najlepszy pomysł... Ani soki, ani cola, ani inne smakowe napoje To wszystko zawiera cukry, kwasy i różne inne dziwne substancje, które pozostają w ustach dość dlugo i osadzają się na stroikach. Warto potem dobrze przepłukać jamę ustną wodą. |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
 |
|
 |
#minigunmen 

Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2009-09-04, 13:56 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
Poza tym cokolwiek co ma smak powoduje wydzielanie śliny a nie każdemu gra się dobrze jak jest jej więcej niż w.. że tak to ujmę "normalnych stanach" ust. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
 |
|
 |
DROŻDŻU 

|
Wysłany: 2009-11-13, 22:42 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
jaki wniosek ? jabłka maja kwasy, napoje są słodkie , a po piwnych drożdżach wcale nie pęcznieje harmonijka heh. \
A tak na poważnie to mało kto myje zeby przed graniem po jakimś czasie się to znudzi a czasami na ognisku nie ma możliwości. Moja metoda: jem jem, pije normalnie no ok potem płukam gardło piwem lub wodą, guma chwile żuje i jest komfortowo.. niektóre gumy usuwają zanieczyszczenia z zębów...
Pozdrawiam |
_________________ http://nauka-gry-na-harmonijce.pl/ - nauka gry dla początkujących |
|
 |
|
 |
begineruner

|
Wysłany: 2009-11-27, 15:20 Odp: [Ciekawostka] Jabłko przyjecielem harmonijkarza
|
|
|
"jablko przyjacielem harmonijkarza"
ta, szczegolnie tego pana