Autor |
|
|
Conex
|
|
|
|
|
|
Duduś
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Conex |
|
Conex
|
|
|
|
|
Duduś
|
Wysłany: 2007-06-02, 13:17 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Nie ma sprawy A tak przy okazji to jaką wybierzesz? |
|
|
|
|
Conex
|
|
|
|
|
Duduś
|
|
|
|
|
Włóczykij
Wiek: 32 Posty: 154 Otrzymał 1 punkt(ów) Skąd: Gorzów WLKP
|
Wysłany: 2007-06-03, 09:10 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Ta harmoszka różni się od zwykłej tylko ilością kanałów i taką przegródką w kanałach ? |
|
|
Conex
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): Włóczykij |
|
Duduś
|
Wysłany: 2007-06-03, 12:54 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Warto dodać, że brzmi to prawie jak akordeon... |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2007-06-03, 16:42 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Brzmi tak dlatego, że stroik w górnej przegródce i w dolnej są nastrojone na ten sam dźwięk, ale o minimalnie różnej częstotliwości. Powoduje to charatkerystyczne wibrowanie dźwięku i to akordeonowe brzmienie. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
|
Burber
|
Wysłany: 2008-02-23, 21:44 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Co do weekendera to jest niewygodny. Pokrywy po kontakcie ze ślina i potem robią się tęczowe, w ustach czuć metal, a płytki stroikowe tną wargi, ale brzmienie jest ładne. |
|
|
|
|
jasiek
|
Wysłany: 2008-03-25, 11:02 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Burber napisał/a: | a płytki stroikowe tną wargi. |
o kurde , aż tak ? |
_________________ "Te same mury od rana, te same stoły odrapane" |
|
|
|
|
Zuźka
|
Wysłany: 2008-08-07, 12:02 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Ja przez dość krótki czas grałam na weekenderze, warg mi przeciął, ale rzeczywiście, nie był zbyt wygodny. Teraz mam Tombo 16 tremolo w tonacji C i jestem całkiem z niego zadowolona
Dźwiękowy efekt tremolów jest wedłóg mnie całkiem interesujący, jednak podstawowy ich minus, to fakt, że niemożliwe jest wykonywanie na nich podciągów. |
_________________ "...w życiu piękne są tylko chwile..." |
|
|
|
|
#Maciekdraheim
Wiek: 35 Posty: 3604 Otrzymał 296 punkt(ów) Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 2008-08-07, 22:27 Odp: Harp tremolo
|
|
|
A tu jako ciekawostka, link do testu jedynej chyba harmonijki chromatycznej w stroju tremolo!
http://www.youtube.com/watch?v=GsJ0ZRye-HM
Jest to bardzo ciekawy, 16 dziurkowy chromatyk od Suzuki, który zamiast 64 stroików, ma ich 128 i działa jak tremolo z przesuwką. Do tego jest pięknie zaprojektowany. |
_________________ Blues is nothing but a good man feeling bad, thinking about the woman he once was with. |
|
|
|
|
Rolf
|
Wysłany: 2008-08-08, 01:10 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Niesamowity ten chromatyczno-tremolowy instrument... Nawet jest na e-bayu - 679 euro... Ktos sie skusi? |
|
|
|
|
PiotrekMotek
|
Wysłany: 2012-04-10, 17:44 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Witam jestem tu poraz pierwszy ale zapisanie się na forum harmoszka.com skłoniło mnie odwieczne nurtujace mnie pytanie na które nie znałem czlowieka w najbliższym otoczeniu aby dał mi na to pytanie odpowiedz i rozwiał moje wątpliwości otóż jaka jest różnica pomiedzy tremolo a harpem, i niewiem czy sie mylę ale w tremolo jest nie tylko dodatkowy rząd stroików ale w najnizszych partiach dzwięków różnica jest w w sposobie wydobywania dzwieku i tak w tremolo należy dmuchać gdzie w harpie ten sam dzwiek jest przy w dechu , jeśli sie myslę to prosze o sprostowanie pozdrawiam |
|
|
|
|
#minigunmen
Wiek: 37 Posty: 2769 Otrzymał 127 punkt(ów) Skąd: Kat, Ośw, Krak
|
Wysłany: 2012-04-10, 19:04 Odp: Harp tremolo
|
|
|
Ja poproszę o umieszczenie kropek, przecinków i pytajników we właściwych miejscach będzie nam łatwiej pomóc.
- tremolo to rodzaj harpa (harp to slangowe okreslenie harmonijki)
Resztę pytań ciężko mi wyłowić. |
_________________ Naprawiam harmonijki! Reguluję pod overbending!- kontakt - PW albo GG albo mail. Paweł Pilnik Pilecki. |
|
|
|
|
Młynek
Wiek: 55 Posty: 730 Otrzymał 68 punkt(ów) Skąd: Budapeszt
|
Wysłany: 2012-04-10, 19:52 Odp: Harp tremolo
|
|
|
PiotrekMotek napisał/a: | Witam jestem tu poraz pierwszy ale zapisanie się na forum harmoszka.com skłoniło mnie odwieczne nurtujace mnie pytanie na które nie znałem czlowieka w najbliższym otoczeniu aby dał mi na to pytanie odpowiedz i rozwiał moje wątpliwości otóż jaka jest różnica pomiedzy tremolo a harpem, i niewiem czy sie mylę ale w tremolo jest nie tylko dodatkowy rząd stroików ale w najnizszych partiach dzwięków różnica jest w w sposobie wydobywania dzwieku i tak w tremolo należy dmuchać gdzie w harpie ten sam dzwiek jest przy w dechu , jeśli sie myslę to prosze o sprostowanie pozdrawiam |
Google translator? |
_________________ "Skoro uważacie, że blues jest łatwą muzyką, to dlaczego tak niewielu go dzisiaj gra?" - B.B. King |
|
|
|
|