Autor |
|
 |
mad_hatter 
|
Wysłany: 2008-11-13, 16:51 Pomocy harmonijka 24 ?
|
|
|
Po pierwsze witam wszystkich to mój 1 post.
I do rzeczy słucham, uwielbiam i czcze zespół Dżem. Wiemy wszyscy że Rysiek za życia grał na harmonijce więc także chciałbym spróbować. Wywlokłem ze skrzyni w piwnicy harmonijkę po lekkim przeczyszczeniu zaczęła wydawać dźwięki ;]]. No i chciałem się zapytać jak na niej grać. Jest ona dziwna bo ma aż 28 kanałów. Firma melodia made in Poland xD No i proszę was o jakieś porady. Podobno nie trzeba na niej robić przeciągów ale nie wiem ... nic nie wiem proszę o pomoc o podanie linka do nauki gry na takiej harmonijce albo wytłumaczenie cokolwiek.
Z góry dziękuje ; ]] |
|
 |
|
|
 |
aris2423 

Wiek: 34 Posty: 168 Otrzymał 6 punkt(ów) Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2008-11-13, 19:14 Odp: Pomocy harmonijka 24 ?
|
|
|
oj, bedzie kiepsko z jakas porzadna rada... najlepiej jakbys sobie kupil jakiegos diatonika (harpa z 10 kanalami) w tonacji C, bo na takie harmonijki jest o wiele wiecej materialów do nauki . |
|
 |
|
 |
SanDiego 

|
Wysłany: 2008-11-13, 21:26 Odp: Pomocy harmonijka 24 ?
|
|
|
A więc po pierwsze witam.
Idźmy dalej ponieważ kulturalne przywitanie mamym już za sobą. Więc myślę, że przydał by ci się 10 kanałowa harmonijka "bluesowa" czyli diatoniczna. Jako konkretny model polecam Speciala 20. Ma on plastikowy korpus, jest szczelny i bardzo przyjemnie się na nim gra. Jak już zmienisz (mam nadzieję) harmochę to naucz się na początku wydobywania z niej czystych dźwięków. Nawet na tej co teraz grasz (Made in Poland) możesz się tego nauczyć. Czysty dźwięk jest to wydobywanie z harpa dźwięku za pomocą tylko jednego kanału. Jak zagrasz razem 3 kanały, dźwięk będzie nie czysty, szarpany, jak zagrasz na jeden kanał zobaczysz różnicę. Na początek polecam zakrywać sobie palcami sąsiednie kanały i dmuchać tylko w ten odpowiedni. Np. zatykasz kanał 4 i 6 a grasz do 5. Ale o czystych dźwiękach znajdziesz tutaj jeszcze temat!
Potem nauczysz się podciągów, vibratto i innych harmonijkowych technik.
I pamiętaj nie poddawaj się! Zobaczysz, jak przyjdą efekty twojej pracy, to wtedy odkryjesz jaki to piękny instrument. Pamiętam, jak po raz pierwszy (i jedyny:P) wyszło mi piękne, cudowne, bajeczne (nie żebym się chwalił) vibratto ręczne! Prawie skakałem ze szczęścia. Zagrałem, przez 5 sekund siedziałem w milczeniu a potem szał.
Aha, i musisz też wiedzieć, że grając napewno zauważysz to, że kanał 2 na wdechu gra inaczej niż wszystkie inne. Ale to nie jest na 99% wina sprzętu tylko techniki gracza początkowego.
A... i ja też czczę Dżem.
Mam nadzieję, że przyda ci się mój post i posty bractwa harmonijkowego. Możesz trakże zakupić mądre harmonijkowe książki do nauki np. "Harmonijka i Blues" Sławka Wierzcholskiego.
No. To by było na tyle. Dziękuję. |
_________________ A odpowiedzi nie dał nikt... |
|
 |
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 punkt(ów): mad_hatter |
 |
mad_hatter 
|
Wysłany: 2008-11-14, 18:14 Odp: Pomocy harmonijka 24 ?
|
|
|
CyT@ : "No. To by było na tyle. Dziękuję."
To ja dziękuje + za pomoc już szukam na allegro harmonijki 10 kanałowej.
Naprawdę Wielkie dzięki ; ] jak będę miał jeszcze jakiś problem to napisze |
|
 |
|
 |
SanDiego 

|
Wysłany: 2008-11-14, 18:55 Odp: Pomocy harmonijka 24 ?
|
|
|
Ja również dziękuję, za punkcik. Oczywiście, jak bedziesz miał sprawę to pytaj. Kto pyta nie błądzi. Masz moje gg: 3095372.
I jakbyś mógł to napisz w temacie co kupiłeś.
Aha, i piszesz, że już szukasz na allegro. Nie radziłbym kupowania z allegro, chociaż krążą różne opinie. Jeśli miałbym coś polecić polecam 3 sklepy:
1. www.muzyczny.pl
2. Bratpol
3. Sklep Bartka Łęczyckiego.
Ale widzę, że mieszkasz w Gdańsku więdz radziłbym przespacerować się do sklepu muzycznego. |
|
 |
|
 |
mad_hatter 
|
Wysłany: 2008-11-15, 16:23 Odp: Pomocy harmonijka 24 ?
|
|
|
Nie w Gdańsku... we wsi na wyspie koło Gdańska ; // do Gdańska 30 min drogi xdd |
|
 |
|
 |
SanDiego 

|
Wysłany: 2008-11-15, 16:33 Odp: Pomocy harmonijka 24 ?
|
|
|
Ahaaa... no spoko, nie wiedziałem:P
Ale fajnie, też chciałbym mieszkać na wyspie, na bezludnej...
Coś czuję, że zaraz powiem rodzicom, że znalazłem piękne miejsce i się przeprowadzamy, na wieś, na wyspę, koło Gdańska, z której jest 30 minut drogi do samego Gdańska.
Ale fajnie! |
|
 |
|
|